• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Μόνο η ΤΕΝΕΡΓ κράτησε, βαριές απώλειες σε ΤΙΤΑΝ, στα «ψιλά» το waiver για τις τράπεζες, στο κόκκινο οι ενεργειακές

    Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο Γιώργος Περιστέρης

    Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΤΙΤΑΝ) και ο Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)


    H σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ένα μήνα μετά από την έναρξή του, πέφτει βαριά πάνω από τις αγορές και βεβαίως το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Βαριά πτώση 1,3%, με τον δείκτη στις 843,11 μονάδες, σημειώθηκε την Πέμπτη.

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διάρκειά τους, είναι και ο βασικότερος λόγος που την Πέμπτη η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε με απώλειες, δεδομένου ότι μέχρι τη Δευτέρα που θα ανοίξει πάλι το Χρηματιστήριο, αφού μεσολαβεί η αργία της 25ης Μαρτίου την Παρασκευή, οι επενδυτές δεν θέλουν να έχουν μεγάλη έκθεση σε μετοχές.

    Οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες και οι καιροί πονηροί, όπως σχολίαζαν νωρίτερα την Πέμπτη οι χρηματιστές, κατανοώντας τους επενδυτές εκείνους που έβγαιναν πωλητές. Τράπεζες, ενεργειακά χαρτιά και άλλα blue chips περιήλθαν την Πέμπτη στο μενού των πωλητών.

    Η τιμή του πετρελαίου ζαλίζει στα 117 δολάρια το βαρέλι, παρά τα κελεύσματα του ΟΠΕΚ, η Ευρώπη να μην σαμποτάρει το ρωσικό αέριο.

    Οι αγορές ανησυχούν ταυτόχρονα για τη στάση που θα τηρήσει το ΝΑΤΟ, αφού η αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγάς του με 40 χιλιάδες στρατιώτες, ενθαρρύνει τα σενάρια εμπλοκής, έστω και με έμμεσο τρόπο.

    Τα μηνύματα που έρχονται από την Ανατολική Ευρώπη δεν είναι ευχάριστα, αφού η Πολωνία αποφάσισε να μπλοκάρει τους λογαριασμούς τη ρωσικής πρεσβείας και να απελάσει σχεδόν την πλειοψηφία του προσωπικού.

    Τα νέα αυτά δεν ήχησαν από το πρωί ευχάριστα στους συναλλασσόμενους στο Χρηματιστήριο Αθηνών που σε τούτη τη συγκυρία δεν κοιτάζουν αποδόσεις, ούτε μερίσματα, ούτε ισολογισμούς, αλλά προστασία των κεφαλαίων τους.

    Η αγορά πιστεύει ότι η αναβάθμιση κατά μία μονάδα του αξιόχρεου από την DBRS την περασμένη εβδομάδα σε συνδυασμό με τα καλά αποτελέσματα των τραπεζών και των blue chips, όπως του ΟΠΑΠ, θα μπορούσαν να φρενάρουν τον δείκτη στο ενδεχόμενο διόρθωσης στα επίπεδα των 820 μονάδων. Διαφορετικά, το stop θα μπορούσε να μπει μεταξύ των 750 – 780 μονάδων.

    Οι συναλλαγές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της τάσης που έχει εκδηλωθεί τις δύο τελευταίες μέρες, να μειωθεί το ρίσκο στην ελληνική αγορά.

    Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν την Πέμπτη και σημαντικές μετοχές, όπως ο Τιτάνας, ο Σαράντης, η Cenergy, η Βιοχάλκο ΒΙΟ 0,69% 5,84 , ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, καταγράφοντας ισχυρές απώλειες πάνω 4,4%.

    Το deal με την Orsted που καθυστερεί, το υψηλό ενεργειακό κόστος και το κόστος στις τιμές των πρώτων υλών, οδηγούν τους επενδυτές σε αναθεώρηση, ενώ δεν εκδηλώνονται αγορές για να αντιστραφεί η τάση.

    Πρόκειται για συμπεριφορά που παρατηρείται στο σύνολο του ταμπλό.

    Από τα blue chips ξεχώρισε η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,49% 18,33 , που κρατήθηκε σε θετικό πρόσημο πάνω από τα 15 ευρώ.

    Στα όρια των 5 ευρώ η Aegean ΑΡΑΙΓ 0,40% 12,65 ως αποτέλεσμα των δυσοίωνων εκτιμήσεων της διοίκησης για φέτος, αφού εκτός από τον Covid, ενέσκηψε και το ουκρανικό, κάτι που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τα ταξίδια το καλοκαίρι.

    Η φορολογία κατά 90% στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, πλήττει τις μετοχές τους. Πάνω από 1% οι απώλειες στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,19% 16,58 , στα 7,19 ευρώ βρέθηκε η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,71% 11,16, παρά τα χαμηλά μέρας στα 7,11, στα όρια των 7 ευρώ τερμάτισαν τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,47% 8,39 με απώλειες πάνω από 1,5%, στα 13,39 ευρώ υποχώρησε οριακά η ΜΟΗ ΜΟΗ 0,22% 27,22 , στα 14,10 διολίσθησε ο Μυτιληναίος ΠΕΙΡ -0,79% 3,75, στο 1,365 ευρώ, αλλά περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες της Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 , που από τα 99 λεπτά κράτησε το 1 ευρώ.

    Κλείσιμο στο χαμηλό μέρας για την ΕΤΕ ΕΤΕ 3,31% 7,81, στα 3,07 ευρώ, αλλά και για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,59 στο 1,05 ευρώ.

    Σε άλλες εποχές πάντως, το νέο ότι η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να επιλέγει τα ελληνικά ομόλογα για αγορές θα πυροδοτούσε ράλι στον κλάδο, κάτι που δεν έγινε. Πάντως, η ΕΚΤ σηματοδοτεί ότι θα στηρίξει την Ελλάδα μέχρις ότου πάρει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023.

    Ο ΟΤΕ ΟΤΕ -1,54% 14,06 εκεί που έφτασε ενδοσυνεδριακά στα 16,34 ευρώ, έχασε και τα 16, για να υποχωρήσει στα 15,79. Μόνιμα σε αρνητικό πρόσημο την Πέμπτη ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,70% 15,50 που βρέθηκε μέχρι τα 12,83 για να επιστρέψει στο κλείσιμο πάνω από τα 12,91.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Πουλάνε μετοχές για να μην εγκλωβιστούν το τριήμερο λόγω Ουκρανίας

    Autohellas: Αυξάνει την τιμή στόχο η Euroxx, στο 61% το περιθώριο ανόδου

    Ρωσικό χρηματιστήριο: Άνοιξε μετά από σχεδόν ένα μήνα – Κέρδη μέχρι 12%



    ΣΧΟΛΙΑ