• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ρωσικό χρηματιστήριο: Άνοιξε μετά από σχεδόν ένα μήνα – Κέρδη μέχρι 12%

    • Bloomberg
    ρωσικό χρηματιστήριο

    ρωσικό χρηματιστήριο


    Οι ρωσικές μετοχές σημείωσαν άνοδο κατά την επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου της χώρας, που ήταν κλειστό από τις 25 Φεβρουαρίου για να αποφευχθεί το ισχυρό selloff, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    O δείκτης MOEX Russia Index σημείωνε νωρίτερα κέρδη 9%, αφού αρχικά κατέγραψε άνοδο 12%.

    Το χρηματιστήριο της Μόσχας ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση 33 ρωσικών μετοχών από τις 50 που περιλαμβάνονται στον δείκτη, συμπεριλαμβανομένων και μεγάλων ονομάτων όπως η Gazprom και η Sberbank, με τη συνεδρίαση να διαρκεί τέσσερις ώρες.

    Για να προστατεύσει τα περιουσιακά στοιχεία από τον αντίκτυπο των σαρωτικών διεθνών κυρώσεων, η Ρωσία απαγόρευσε τις ανοικτές πωλήσεις σε αυτές τις μετοχές, προσθέτοντας έναν παλαιότερο περιορισμό στην έξοδο των ξένων από τις τοπικές μετοχές.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι το επενδυτικό της ταμείο θα παρέμβει και θα στηρίξει την αγορά μετοχών με έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την επανέναρξη των συναλλαγών. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στήριξε την Τετάρτη το ρούβλι που βυθίζεται, απαιτώντας πληρωμές σε τοπικό νόμισμα για αγορές φυσικού αερίου από «μη φιλικά» έθνη.

    «Οι ξένοι επενδυτές δεν είναι σε θέση να πουλήσουν τις συμμετοχές τους και δεύτερον, το κρατικό fund της Ρωσίας υποτίθεται ότι θα παρέμβει και θα σταθεροποιήσει την αγορά. Αυτά τα δύο πράγματα περιορίζουν την αρνητική πλευρά αυτή τη στιγμή», δήλωσε τηλεφωνικά ο Jakob Christensen, επικεφαλής διεθνούς μακροοικονομικής ανάλυσης και αναδυόμενων αγορών της Danske Bank.

    Ωστόσο τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να πούμε» εάν η ανάκαμψη της αγοράς μπορεί να συνεχιστεί.

    Στους κερδισμένους της συνεδρίαση περιλαμβάνονται η πετρελαϊκή Lukoil PJSC και ο γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom PJSC, ενώ η Aeroflot PJSC κατρακύλησε. Άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες είχαν επίσης καλές αποδόσεις. Η VTB Bank PJSC που περιλαμβάνεται στις κυρώσεις, παρουσίασε διακυμάνσεις.

    Διαβάστε ακόμη:

    Wall Street: Στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι βασικοί δείκτες μετά το άλμα των τιμών του πετρελαίου



    ΣΧΟΛΙΑ