• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Με συνολικές απώλειες 1,7% έκλεισε ο Αύγουστος – Το Rebalancing εκτόξευσε τον τζίρο στα 455 εκατ. ευρώ

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο Αθηνών

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Με μια δεύτερη ημέρα ήπιων απωλειών ολοκλήρωσε τον Αύγουστο το χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει πάνω από τις 1.310 μονάδες, και τον τζίρο να εκτοξεύεται φυσιολογικά στο τέλος της ημέρας, ως αποτέλεσμα του rebalancing των δεικτών MSCI.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.312,49 μονάδες με απώλειες -0,34%,  και τον τζίρο πάνω από 455 εκατ. ευρώ, με τα  178,9 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς και 107,7 εκατ. ευρώ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,7%.

    Το Χρηματιστήριο της Αθήνας κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση με τις ευρωαγορές, οι οποίες σημειώνουν ήπια άνοδο, με τον ενδιαφέρον να έχει στραφεί στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος παρέμεινε σταθερός, ενισχύοντας τις πιθανότητες η ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, αν και η Κριστίν Λαγκάρντ έχει αφήσει ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια προσωρινή παύση. Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις σταθμίσεις της eurostat, υποχώρησε ελαφρά στο 3,4%, από το 3,5% τον Ιούλιο.

    Πίσω στην Αθήνα, οι επενδυτές στράφηκαν προς την κατοχύρωση κερδών και θέσεων, μετά και την ανοδική κίνηση των προηγούμενων ημερών, ενόψει και της έναρξης ενός σημαντικού μήνα για την  ελληνική οικονομία. Άλλωστε μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένονται δύο αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες μπορούν πλέον να οδηγήσουν και επίσημα στην επενδυτική βαθμίδα, με πρώτη αυτή της DBRS στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Μια μέρα αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεδιπλώσει το σχέδιό του για τα μέτρα της επόμενης χρονιάς, κατά την έναρξη της 87ης ΔΕΘ.

    Η αγορά είδε επίσης την Πέμπτη την κατάθεση από την Ελλάδα στην Κομισιόν της αναθεωρημένης πρότασης για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

    Από τις τραπεζικές μετοχές, μόνο αυτή της Alpha Bank κατάφερε να κλείσει με άνοδο, της τάξης του +0,29%, ενώ η Εθνική σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, με απώλειες  -1,82%. Η Eurobank έκλεισε στο -0,12%, ενώ η Πειραιώς, η οποία εισέρχεται στον MSCI Greece Standard έκλεισε με απώλειες 1,24% και τζίρο 178 εκατ. ευρώ.  Ο τραπεζικός δείκτες έκλεισε στις 1.063,13 μονάδες με απώλειες  -0,67%.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε το άλμα 4,79% στην Ελλάκτωρ, ενώ στο +1,77% έκλεισε η Quest, στο +1,14% η Autohellas, στο +1,66% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και στο +1,56% η Motor Oil.

    Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και Helleniq Energy.

    Στον αντίποδα, Cenergy και ΟΠΑΠ έκλεισαν με απώλειες 2,62% και 2,01% αντίστοιχα. Πτώση άνω του 1% σημείωσαν ΔΕΗ και Aegean.

    Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Lamda, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Σαράντης, Coca Cola, Titan, Elvalhalcor και ΟΤΕ.

    Viohalco και Mytilineos έκλεισαν αμετάβλητες.

    Διαβάστε επίσης

    Οι traders εγκαταλείπουν το ευρώ – Φόβοι για στασιμοπληθωρισμό

    Ενεργειακοί όμιλοι: Ο ανταγωνισμός για τις ΑΠΕ εκτός Ελλάδας και η… διαφορά της Mytilineos

    Morgan Stanley: Πώς είδε το deal των Mytilineos – HELLENiQ ENERGY



    ΣΧΟΛΙΑ