• Ενέργεια

    Ενεργειακοί όμιλοι: Ο ανταγωνισμός για τις ΑΠΕ εκτός Ελλάδας και η… διαφορά της Mytilineos

    Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos) - Γιώργος Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) - Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ), Ανδρέας Σιάμισιης (HELLENIQ Energy)

    Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos) – Γιώργος Περιστέρης (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) – Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ), Ανδρέας Σιάμισιης (HELLENIQ Energy)


    Ο ανταγωνισμός για την απόκτηση όσο γίνεται περισσότερων ΑΠΕ πιο γρήγορα εκτυλίσσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια μεταξύ των ελληνικών ενεργειακών ομίλων που επιδιώκουν όσο πιο γρήγορα μπορούν να αναπτύξουν ισχυρό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, και στο παιχνίδι αυτό, ο ισχυρότερος κερδίζει.

    Πρόκειται για επενδύσεις δισεκατομμυρίων, και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη θα πετύχει ο όμιλος που μπορεί να το κάνει με το μικρότερο κόστος, και το μοντέλο του ομίλου Mytilineos του δίνει το προβάδισμα.

    Όλοι οι ενεργειακοί όμιλοι στρέφονται πια στο εξωτερικό. όπου οι τιμές ανά MW είναι χαμηλότερες, για να πετύχουν την πιο αποδοτική ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων των ενεργειακών ομίλων στοχεύουν σε πολλά GW τα επόμενα χρόνια.

    Ο κορεσμός στην ελληνική αγορά, με τις καθυστερήσεις στις συνδέσεις με το δίκτυο και την τεράστια ζήτηση για ΑΠΕ όχι μόνο από την αγορά ενέργειας αλλά και από άλλους κλάδους, αλλά και οι υψηλές τιμές, έστρεψαν τα βλέμματα των επενδυτών του κλάδου εκτός Ελλάδος και το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται συμφωνίες δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διεθνοποίηση του ελληνικού ενεργειακού κλάδου πράσινης ενέργειας.

    Την ανάπτυξη στις ΑΠΕ εκτός Ελλάδας είχε ξεκινήσει πριν κάποια χρόνια η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για να πάρουν τη σκυτάλη οι υπόλοιποι ενεργειακοί όμιλοι πραγματοποιώντας μεγάλες επενδύσεις.

    Συμφωνία ορόσημο για την ανάπτυξη της ελληνικής παρουσίας στα Βαλκάνια ήταν η συμφωνία της ΔΕΗ για την απόκτηση της Enel Romania την άνοιξη του 2023 αλλά και οι άλλες συμφωνίες που ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν  για την ανάπτυξη ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ στις ΑΠΕ των Βαλκανίων.

    Ταυτόχρονα η εκτός Ελλάδας ανάπτυξη των ΑΠΕ εκτείνεται και προς την Αφρική, και ο όμιλος Κοπελούζου συνομιλεί με την Infinity Power (κοινοπραξία της Masdar και της Egypt’s Infinity), με την οποία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, για την από κοινού ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τα οποία θα τροφοδοτήσουν με πράσινη ενέργεια το νέο ηλεκτρικό καλώδιο GREGY που θα συνδέσει την Ελλάδα με την Αίγυπτο.

    Η διαφορά της Mytilineos: Πώς αναπτύσσεται με το μικρότερο κόστος

    Οι στρατηγικές όλων των ομίλων είναι σε γενικές γραμμές ίδιες, αφού αναζητούν την καλύτερη δυνατή τιμή ανά MW και τα μεγαλύτερα έργα.

    Ο όμιλος Mytilineos όμως διαφέρει, και αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο επενδυτή στις ΑΠΕ εκτός Ελλάδας  με ένα χαρτοφυλάκιο 12,1 GW εκτός Ελλάδας καθώς αναπτύσσει έργα για τον ίδιο τον όμιλο και τους ανταγωνιστές του.

    Η διαφορά στο μοντέλο ανάπτυξής του, είναι ότι είναι ταυτόχρονα, επενδυτής και παραγωγός πράσινης ενέργειας, αλλά και κατασκευαστής για έργα τρίτων, εξασφαλίζοντας τη χαμηλότερου κόστους  χρηματοδότηση της ανάπτυξής του.

    Έτσι καταφέρνει να αναπτύσσεται με το μικρότερο κόστος όλων.

    Κατασκευάζοντας πολλά έργα  με  χαμηλό κόστος για να τα διαθέτει στους ανταγωνιστές του, με διψήφιο περιθώριο κέρδους, ουσιαστικά ….χρηματοδοτεί από τον ανταγωνισμό το δικό το πλάνο ανάπτυξης, όταν οι άλλοι αναπτύσσονται με δανεισμό.

    Και έχει έτσι τη δυνατότητα να πραγματοποιεί  μεγάλες συμφωνίες, όπως αυτή στον Καναδά ύψους 1,16 δισ. ευρώ της Mytilineos για την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,9 GW, η μεγαλύτερη ελληνική επένδυση στις ΑΠΕ εκτός Ελλάδας και ένα σημαντικό βήμα στη διεθνοποίηση του ελληνικού ενεργειακού κλάδου.

    ΔΕΗ: Έμφαση στα Βαλκάνια

    Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες  στο τέλος του 2022 συμφώνησε με την  MYTILINEOS την ανάπτυξη, κατασκευή και  πώληση ενός χαρτοφυλακίου ηλιακής ενέργειας περίπου 210MW στη Ρουμανία.

    Το χαρτοφυλάκιο αυτό αποτελείται από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2024. Και τα δύο έργα αναπτύχθηκαν από τη MYTILINEOS, η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή

    Ακολούθως απέκτησε από την Enel και τις θυγατρικές αυτής στη Ρουμανία με τίμημα €1,26 δισ. κίνηση  και μαζί σημαντικά έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα, 534MW ΑΠΕ εν λειτουργία: 8 αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 499MW και 4 φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 36 MW, και 5,4GW έργα σε ανάπτυξη: αποκτά και μια δεξαμενή έργων περίπου 5,4 GW σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, εκ των οποίων 2,3 GW αφορούν σε αιολικά και 3,1 GW σε φωτοβολταϊκά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΑΠΕ, το τίμημα που έδωσε η ΔΕΗ αντιστοιχεί με 5,48 x EBITDA, τη στιγμή που το τίμημα στις ΑΠΕ στην Ελλάδα αντιστοιχεί με διψήφιο πολλαπλασιαστή των EBITDA.

    Ακολούθησαν ακόμη δύο κινήσεις και η ΔΕΗ,   μέσω της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες  απέκτησε από τις ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil το 100% της Land Power, η οποία κατέχει αιολικό πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84 Μεγαβάτ.

    Η ΔΕΗ ΑΠΕ επιλέχθηκε ως προτιμώμενος αγοραστής μετά από διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν διεθνείς εταιρείες, τεράστιας εμβέλειας.

    Δυναμική είσοδος της HELLENiQ ENERGY στην αγορά ΑΠΕ της Ρουμανίας

    H HELLENiQ ENERGY εισέρχεται στην αγορά ΑΠΕ της Ρουμανίας με συνολικό  χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 800 MW, επισπεύδοντας την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού για τουλάχιστον 1 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2025 και άνω των 2 GW το 2030.

    Συγκεκριμένα, η θυγατρική της εταιρία HELLENiQ Renewables υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία με την MYTILINEOS για την κατασκευή και απόκτηση 4 φωτοβολταϊκών πάρκων στη νότια Ρουμανία, με συνολική ισχύ 211 MW.

    Τα έργα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και αναμένεται να ξεκινήσουν εμπορική λειτουργία σταδιακά, από το Δ’ Τρίμηνο 2023 έως το Γ’ Τρίμηνο 2025.

    Η συνολική ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται πως θα ξεπερνά τις 300 GWh, ικανή για να καλύψει τις ανάγκες 100.000 νοικοκυριών.

    Παράλληλα, η HELLENiQ Renewables προχώρησε σε  συμφωνία με έτερο αντισυμβαλλόμενο, για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων έως 600 MW στη Ρουμανία.

    Οι παραπάνω συμφωνίες σηματοδοτούν την έναρξη δραστηριοποίησης του Ομίλου HELLENiQ ENERGY στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των ΑΠΕ στη Ρουμανία.

    Πρόκειται για τη δεύτερη είσοδο στη διεθνή αγορά στον τομέα των ΑΠΕ που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες ο Όμιλος, μετά και την πρόσφατη είσοδο στην αγορά της Κύπρου, επιταχύνοντας σημαντικά την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου του και ενισχύοντας την εξωστρέφειά του.

    Mytilineos

    Η στρατηγική ανάπτυξης των ΑΠΕ από την Mytilineos δίνει έμφαση στην κατασκευή έργων για τρίτους,  εξασφαλίζοντας σημαντικά κέρδη ώστε να μπορεί να αναπτύσσει τα δικά του έργα χωρίς το μεγάλο δανεισμό των ανταγωνιστών του.

    Προτεραιότητα όμως παραμένει για τον όμιλο η ανάπτυξη εκτός Ελλάδας και προχωρά συστηματικά στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου του τόσο στα Βαλκάνια όσο και σε όλο τον κόσμο.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από το χαρτοφυλάκιο των 13,2 GW που διαθέτει ο όμιλος σε όλα τα στάδια ανάπτυξης μόνο τα 1,128 GW είναι στην Ελλάδα.

    Χαρακτηριστική ήταν η συμφωνία ύψους 1,16 δισ. ευρώ της Mytilineos για την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,9 GW στον Καναδά, από τη Westbridge.

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο deal στην ιστορία του ελληνικού ομίλου, που είναι όχι μόνο εξαιρετικά αποδοτικό (εάν ληφθεί υπόψη και η επιχορήγηση της τάξης του 30% από το καναδικό Δημόσιο στο πλαίσιο των κινήτρων για «πράσινες» επενδύσεις), αλλά και εμβληματικό, στο μέτρο που αντανακλά τη στρατηγική της εταιρείας για αξιοποίηση ευκαιριών σε αγορές όπου ενθαρρύνεται έμπρακτα η επιχειρηματική δραστηριότητα.

    Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της Mytilineos σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο ανέρχεται σε 13,2GW.

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

    Η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου, στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 ήταν 905 MW (773 MW στην Ελλάδα, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία) και αυξήθηκε κατά 10 MW σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021 μετά τη σταδιακή θέση σε λειτουργία του νέου συμπλέγματος αιολικών πάρκων.

    Στο τέλος του 2023 αναµένεται να ολοκληρωθεί και η απόκτηση εταιρείας στη Βουλγαρία, που σχεδιάζει ένα φωτοβολταϊκό σταθµό ισχύος της τάξεως των 140 MW.

    Με βάση το επενδυτικό πλάνο του οµίλου, η εγκατεστηµένη ισχύς αναµένεται να αυξηθεί από 1,2 GW σήµερα (υπολογίζονται και περίπου 300 MW που αφορούν το αιολικό πάρκο Καφηρέα στη νότια Εύβοια, το οποίο θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος του καλοκαιριού) σε 3,3 GW στο τέλος του 2025.

    Το επενδυτικό πρόγραµµα του οµίλου, ύψους 5,9 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2022-2029 προβλέπει την επέκταση της εγκατεστηµένης ισχύος σε πάνω από 6,4 GW.

    Με την ολοκλήρωση αυτού του προγράµµατος, η λειτουργική κερδοφορία του οµίλου, µε όρους EBITDA, πρόκειται να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Μαζί και µε τις υπόλοιπες τεχνολογίες ενέργειας (π.χ. υπεράκτια αιολικά πάρκα, αποθήκευση ενέργειας κ.τ.λ.) το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων του οµίλου στην Ελλάδα διαµορφώνεται σε 12 GW. Επιπλέον 1 GW έργων βρίσκεται υπό εξέταση σε άλλες χώρες.

    Διαβάστε επίσης:

    Mytilineos: Πουλά στη HELLENiQ ENERGY 4 φωτοβολταϊκά πάρκα στη Ρουμανία

    Morgan Stanley: Πώς είδε το deal των Mytilineos – HELLENiQ ENERGY

    RWE – ΔΕΗ: Κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 280MW στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ