• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Πώς είδε το deal των Mytilineos – HELLENiQ ENERGY

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos - Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mytilineos – Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy


    Overweight και τιμή στόχος τα €43 για τη Mytilineos

    H Morgan Stanley επισημαίνει ότι η Mytilineos ανακοινώνει τις λεπτομέρειες για τη συμφωνία πώλησης περιουσιακών στοιχείων 211 MW και διατηρεί τη σύσταση οverweight με τιμή-στόχο τα €43.

    «Η Mytilineos έδωσε σήμερα λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων 211 MW, η οποία αποτελεί μέρος της συνολικής πώλησης δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 250 MW που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.

    Η συναλλαγή περιλαμβάνει την πώληση του χαρτοφυλακίου ηλιακών συστημάτων της εταιρείας στη Ρουμανία στην HELLENiQ ENERGY Holdings. Η δεσμευτική συμφωνία περιλαμβάνει την κατασκευή και τη μεταβίβαση τεσσάρων ηλιακών πάρκων στη νότια Ρουμανία που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, εκ των οποίων τα 13 MW αναμένεται να εισέλθουν σε εμπορική λειτουργία το 2023, 108 MW το 2024 και 90 MW έως το τρίτο τρίμηνο του 2025. Όλα τα πάρκα θα παραδοθούν κατά την ημερομηνία εμπορικής λειτουργίας (COD).

    Το έργα αποτελούν μέρος του διεθνούς χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναπτύσσεται από τη μονάδα M Renewables της Mytilineos», εξηγεί ο Ioannis Masvoulas της αμερικανικής τράπεζας.

    Η άποψη της MS είναι το ότι η συμφωνία ήταν ήδη μέρος των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου ενώ αναδεικνύει την ικανότητα της Mytilineos να εκτελεί τη στρατηγική της για τη δημιουργία αξίας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία είναι αυτοδύναμη και χρηματοδοτείται μέσω: (1) της εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων και (2) των ισχυρών μετρητών του κλάδου των μετάλλων και της θερμικής παραγωγής.

    «Περαιτέρω, βλέπουμε ελκυστική ανοδική πορεία για την πώληση – εναλλαγή των περιουσιακών στοιχείων το 2023 των 450 MW, καθώς η εταιρεία ήδη λειτουργεί πάνω από αυτόν το ρυθμό λειτουργίας στο α’ εξάμηνο.

    Ενώ η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας, η βασική μας υπόθεση για το σχέδιο πώλησης των ανανεώσιμων πηγών είναι για μια μέση σταθμισμένη τιμή αξίας επιχείρησης ανά μεγαβάτ (EV/MW, δηλαδή τιμή πώλησης) της τάξης του €1 εκατ. ανά MW. Εάν υλοποιηθεί, θα συγκρινόταν ευνοϊκά με την τιμή που έχει η ηλιακή ενέργεια στα €0,75 εκατ. ευρώ ανά MW (MSe) και θα οδηγούσε σε αύξηση της αξίας.

    Ως υπενθύμιση, η διοίκηση επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι η Mytilineos έχει προοπτικές να υπερβεί το όριο του 1 δισ. ευρώ EBITDA το 2023, εκτός αν υπάρξουν απρόβλεπτα γεγονότα, υπογραμμίζοντας την ανοδική πορεία σε σχέση με το consensus των €933 εκατ. και τη δική μας εκτίμηση για €968 εκατ.

    Πιθανοί λόγοι για άνοδο της τιμής στόχου

    • Περαιτέρω επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
    • Ισχυρή ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συνεπώς καλύτερες αποδόσεις κατά την εναλλαγή περιουσιακών στοιχείων
    • Αύξηση της πολιτικής υποστήριξης για τους στόχους απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα
    • Υψηλότερες τιμές αλουμινίου και αλουμίνας
    • Υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

    Κίνδυνοι για πτώση της τιμής στόχου

    • Αυξανόμενες πιέσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη/απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
    • Υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων
    • Χαμηλότερες τιμές ενέργειας
    • Ισχυρότερο ευρώ
    • Αναζωπύρωση του πολιτικού κινδύνου
    • Υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα αλουμινίου

    Διαβάστε επίσης:

    Citi: Οι εξαιρετικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστούν – Buy και αύξηση στις τιμές στόχους

    Goldman Sachs: Ψήφος εμπιστοσύνης και μετά τα stress test στις ελληνικές τράπεζες

    BofA εναντίον Citigroup για την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ