• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι traders εγκαταλείπουν το ευρώ – Φόβοι για στασιμοπληθωρισμό

    • Bloomberg


    Οι traders εγκαταλείπουν σταδιακά το ευρώ καθώς η κερδοσκοπία αυξάνεται για το εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δυσκολευτεί να συσφίξει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο.

    Τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε εκ νέου στην Ισπανία και τη Γαλλία τον Αύγουστο, αλλά η αγορά στοιχηματίζει ότι ο κύκλος των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ έχει τελειώσει, αναφέρει το bloomberg.

    Μετά από μια σειρά από αδύναμα οικονομικά μεγέθη και σχόλια από το μέλος της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, σχετικά με τις δυσοίωνες προοπτικές, οι πιθανότητες για μια παύση στην επόμενη συνεδρίαση πλέον κρέμονται από μία κλωστή.

    Η ανησυχία ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει στασιμοπληθωρισμό —ένας συνδυασμός ασθενούς οικονομικής δραστηριότητας και υψηλού πληθωρισμού— ώθησε πολλούς “ταύρους” να κάνουν πίσω, οδηγώντας το ευρώ χαμηλότερα.

    Υποχώρησε έως και 0,4% στα 1,0885 δολάρια την Πέμπτη, ανεβάζοντας τις απώλειες από το υψηλότερο σημείο του Ιουλίου σε περισσότερο από 3%.

    Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

    Οι αναλυτές μείωσαν τη μέση πρόβλεψή τους για το νόμισμα για πρώτη φορά σε έξι μήνες, ενώ εταιρείες όπως η Bank of America Corp. και η JPMorgan Chase & Co. βλέπουν ότι πέφτει στα 1,05 δολάρια, επίπεδο που βρέθηκε τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης τον Μάρτιο. Η BNP Paribas Asset Management λέει ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 1,02 δολάρια.

    «Η οικονομία αποδυναμώνεται σαφώς, αλλά ο δομικός πληθωρισμός παραμένει κολλημένος. Εάν η αδυναμία που έχουμε δει μέχρι τώρα δεν είναι αρκετή για να μειώσει τον πληθωρισμό, η οικονομία πρέπει να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής στρατηγικής G-10 FX στην Bank of America. «Αυτό είναι το κύριο μέλημα για το ευρώ».

    Euro Risks Falling Below Forecasts by Year-End | Median forecast in a Bloomberg survey is still for a rebound
    Το ευρώ κινδυνεύει να υποχωρήσει κάτω από τις προβλέψεις έως στο τέλος του έτους

     

    Τον Ιανουάριο, όταν ο πληθωρισμός είχε μόλις κορυφωθεί σε διψήφιο ποσοστό και ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, αρκετοί αναλυτές ήταν bullish για το νόμισμα.

    Τόσο τα αμοιβαία κεφάλαια με μόχλευση όσο και οι θεσμικοί επενδυτές διατηρούσαν μια καθαρά long θέση στο ευρώ για σχεδόν ένα χρόνο, βοηθώντας το νόμισμα να ανακάμψει σταθερά από το χαμηλό δύο δεκαετιών που σημείωσε στα τέλη του 2022.

    Τώρα όμως, η προοπτική είναι πολύ λιγότερο ξεκάθαρη.

    Ενώ η αύξηση των τιμών καταναλωτή έχει υποχωρήσει σημαντικά, τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα την Πέμπτη αναμένεται να δείξουν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός.

    Την ίδια στιγμή, τα αδύναμα στοιχεία του PMI που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα υποδηλώνουν ότι ο αντίκτυπος των αυξήσεων επιτοκίων αρχίζει επιτέλους να φαίνεται.

    Όσον αφορά τις αγορές χρήματος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ολοκληρώσουν τον κύκλο σύσφιξης μετά από μια αύξηση του τελευταίου τριμήνου στο 4% αργότερα φέτος, αλλά θα επιλέξουν μια παύση τον Σεπτέμβριο.

    Οι αναλυτές στο μεταξύ προσάρμοσαν τις εκτιμήσεις τους, με τη διάμεση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg να υποχωρεί στα 1,10 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, από 1,12 δολάρια μόλις την περασμένη εβδομάδα.

    Από τεχνικής πλευράς, οι δείκτες έχουν αμβλυνθεί, με το σπάσιμο του κινητού μέσου όρου ευρώ-δολαρίου 200 ημερών να ανοίγει το δρόμο για περισσότερες απώλειες.

    Euro Positions Have Increased All Year | A rapid unwind of long bets could accelerate euro losses
    Οι θέσεις σε ευρώ έχουν αυξηθεί όλο το χρόνο

    Στις πιέσεις που ασκούνται στη ζώνη του ευρώ έρχεται να προστεθεί και η διαφαινόμενη οικονομική κρίση στην Κίνα, η οποία είναι μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για το μπλοκ από τις ΗΠΑ.

    Η επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης θα μπορούσε να μειώσει τις εξαγωγές από τη Γερμανία και άλλες χώρες της περιοχής.

    «Έχουμε μετατοπιστεί από το αφήγημα που κάνει λόγο για «ήπια προσγείωση» του αποπληθωρισμού των ΗΠΑ, στον κίνδυνο επιβράδυνσης στην Κίνα και την Ευρώπη που αποτελούν πλέον το νέο ζήτημα», έγραψε σε σημείωμα ο αναλυτής νομισμάτων της Nomura, Τζόρνταν Ρότσεστερ.

    Ακόμη και ο Dominic Bunning της HSBC Holdings, ο οποίος έχει κάνει μια από τις υψηλότερες προβλέψεις για το ευρώ μέχρι το τέλος του έτους στα 1,15 δολάρια, είπε ότι γίνεται «ολοένα και πιο δύσκολο» να παραμείνει bullish, καθώς η ύφεση των δεδομένων τις τελευταίες εβδομάδες σηματοδοτεί μια «κυκλική πρόκληση.»

    Δεδομένης της απόκλισης στις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ο Peter Vassallo, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BNP Paribas Asset Management, δήλωσε ότι το ευρώ θα πρέπει να διαπραγματεύεται κοντά στα 1,02 δολάρια — όχι πολύ μακριά από το χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου των τελευταίων δύο δεκαετιών που βρέθηκε πέρυσι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ebury: Η ΕΚΤ σταματά το ράλι του ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ