• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Μάχη αγοραστών – πωλητών για να κρατηθούν οι 660 μονάδες

    rio

    Πόνος.


    Περιορίζονται οι απώλειες στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μετά την ανακοίνωση για διεύρυνση της παρέμβασης από την ΕΚΤ στο έκτακτο QE με επιπλέον 600 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των προς διάθεση για αγορά ομολόγων των κρατών μελών στα 1,35 τρισ. ευρώ.

    Από τα χαμηλά των 658 μονάδων, ο γενικός δείκτης καλύπτει το χαμένο έδαφος, αν και παραμένει σε αρνητικό πεδίο, κινούμενος στις 668 μονάδες και με τις απώλειες σε 0,85%.

    Το ελληνικό 10ετές υποχωρεί στο 1,36% και το αντίστοιχο ιταλικό στο 1,45%, αν και οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διευρύνονται πολύ κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα. Προφανώς, οι πωλητές κατοχυρώνουν τα κέρδη τους έπειτα από ένα ράλι σχεδόν μίας εβδομάδας, κάτι που γίνεται και στη χώρα μας, έπειτα από ένα σερί τριών συνεχόμενων συνεδριάσεων.

    Στην αγορά έχει επιστρέψει, όσο κι αν δεν φαίνεται σήμερα, η αισιοδοξία μετά τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ του πρώτου 3μήνου, όπου σε ετήσια βάση η ύφεση διαμορφώθηκε σε 0,9%. Ανησυχία υπάρχει για το δεύτερο τρίμηνο και συγκεκριμένα τον Απρίλιο που η οικονομία βρισκόταν σε καραντίνα.

    Μέχρι τότε όμως, δηλαδή μέχρι να ανακοινωθούν τα επόμενα στοιχεία, εκτιμάται ότι θα υπάρχουν καλά νέα τόσο ως προς το ταμείο χρηματοδότησης της Ευρώπης, όπου με βάση την πρόταση της Κομισιόν, το ποσό που αντιστοιχεί για την Ελλάδα ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ (εκ των οποίων σχεδόν τα 10 δισ. με δάνεια) και τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, όπως του SURE, αναμένονται από τον Ιούλιο.

    Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ξεπερνούν τα 55 εκατ. ευρώ, ενώ μια σειρά από μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν περάσει σε θετικό πρόσημο.

    Alpha ΑΛΦΑ -1,21% 1,63, Aegean ΑΡΑΙΓ 0,16% 12,54, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,63, Πειραιώς και Μυτιληναίος κινούνται ανοδικά.

    Πτώση πάνω από 2% σημειώνουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ, της ΕΧΑΕ και της Βιοχάλκο. Περιορίζονται οι απώλειες σε ΕΤΕ και Eurobank.

    Από τις μετοχές που διακινούνται αυτή την ώρα, 71 υποχωρούν και 33 ενισχύονται.



    ΣΧΟΛΙΑ