• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Σε υψηλό έτους το ελληνικό 10ετές και το εφιαλτικό σενάριο του πρώτου τριμήνου

    Ποια χαρτιά μπαίνουν με φόρα στο 2022


    Σε ενδεχόμενο νέο σπιράλ του… τρόμου εισέρχεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, προμηνύοντας όχι και τόσο ενθαρρυντικά μηνύματα τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2022 που αρχίζει σε 21 μέρες.

    Το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg ότι τα Ελληνικά ομόλογα δεν πρόκειται να περιληφθούν στο QE, όταν τελειώσουν τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών στο πλαίσιο της πανδημίας τον ερχόμενο Μάρτιο, ήταν το νέο που ενδεχομένως θα πρέπει να αποτιμηθεί και από το ταμπλό του Χ.Α. Διότι τα ομόλογα, έχουν αρχίσει ήδη να δέχονται πιέσεις.

    Το 10ετές, διαπραγματευόταν χθες με απόδοση 1,36%, ενώ μέσα στη μέρα βρέθηκε σε νέα υψηλά έτους, επίπεδα δηλαδή τα οποία έχει να δει από τον Μάιο του 2020, τα οποία ήταν στο 1,38% απόδοση.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, θα μπορούσε να δοθεί αυτή η ερμηνεία για την κακοδαιμονία της αγοράς στην τρέχουσα χρονική στιγμή και να διερευνήσει το λόγο που η Goldman Sachs, τόσο γρήγορα, σε 1,5 μήνα, μείωσε την πρόβλεψή της για τον στόχο του γενικού δείκτη από τις 1.000 μονάδες, στις 950 μονάδες. Αλλά και πάλι, εκτός της Goldman Sachs, το consensus των αναλυτών προβλέπει ότι η κίνηση που θα κάνει η αγορά μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο δεν θα είναι σπουδαία, δίδοντας τιμή στόχο τις 903 μονάδες.

    Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση και ειδικά ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, όπως σχολιάζουν Έλληνες διαχειριστές, θα επισπεύσουν τις προσπάθειές τους για την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τους ξένους οίκους. Ο στόχος έχει τροποποιηθεί κατά έξι μήνες και από το πρώτο εξάμηνο του 2023, το οικονομικό επιτελείο κάνει πλέον ανοιχτά λόγο για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

    Είναι γνωστό ότι η ΕΚΤ για να συμπεριλάβει μία ευρωπαϊκή χώρα στο πρόγραμμα της ποσοστικής χαλάρωσης θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει επενδυτική βαθμίδα.

    Μένει να φανεί αν η έγκαιρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα συντελέσουν στην προσπάθεια αυτή που γίνεται για το αξιόχρεο της οικονομίας, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η ΕΚΤ εξετάζει να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων που θα τρέξει μετά το PEPP, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στις πιο ευάλωτες χώρες, όπως η Ελλάδα, αφού είναι δύσκολο πλέον η χώρα να συμμετέχει στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά τη λήξη του PEPP, στα τέλη του Μαρτίου του 2022.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει αν θα μεταβάλει τον τρόπο επανεπένδυσης των έκτακτων αγορών ομολόγων με στόχο να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν πιθανές μελλοντικές αναταράξεις των αγορών, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι με γνώση του θέματος.

    Διαβάστε επίσης

    Bloomberg: «Παρηγοριά» για την Ελλάδα οι αλλαγές που εξετάζει η ΕΚΤ στις επανεπενδύσεις των ομολόγων

    Η Goldman Sachs στήνει σκηνικό για short στην Ελλάδα το 2022 – Τι έγινε και άλλαξε στάση;



    ΣΧΟΛΙΑ