• Οικονομία

    ΕΚΤ: Αυξάνεται κατά 600 δισ. το QE κατά της πανδημίας – «Βουτάει» η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

    • NewsRoom
    H πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    H πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να στηρίξει με 600 δισ. ευρώ επιπλέον τις δοκιμαζόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης.

    Το ύψος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP)  αυξάνεται έτσι σε 1,35 τρισ. ευρώ.

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε καταστήσει σαφές άλλωστε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα δίσταζε να προσαρμόσει το μέγεθος, τη διάρκεια και τη σύνθεση του έκτακτου αυτού προγράμματος στον βαθμό που θα κριθεί απαραίτητο.

    Προς αυτήν την κατεύθυνση παρέπεμπε και η πρόσφατη δήλωση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, όταν είπε ότι «θα αναγκαστούμε πιθανότατα να πάμε ακόμη πιο πέρα».

    Είναι ενδεικτικό ότι μόνο για φέτος η ΕΚΤ περιμένει από τις χώρες της Ευρωζώνης να αυξήσουν τις ομολογιακές τους εκδόσεις κατά 1 τρισ., στο 1,5 τρισ. ευρώ και να παρουσιάσουν μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα 8%, στην προσπάθεια να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και να καλύψουν τις τρύπες που αφήνει πίσω της η πανδημία.

    Η κεντρική τράπεζα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασής της, αναφέρει ότι αντιδρώντας στην καθοδική αναθεώρηση του πληθωρισμού λόγω της πανδημίας, η επέκταση του PEPP θα χαλαρώσει περαιτέρω την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, υποστηρίζοντας τις χρηματοδοτικές συνθήκες στην πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

    Οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή το τελευταίο διάστημα, δεδομένου ότι αυτήν την περίοδο βλέπουμε να δρουν στην αγορά δύο αντίρροπες δυνάμεις, σχετικά πρωτοφανείς: αφενός η μείωση της ζήτησης τόσο για αγαθά όσο και για υπηρεσίες τραβά προς τα κάτω τις τιμές, αφετέρου με πολλές επιχειρήσεις και καταστήματα να παραμένουν ακόμη κλειστά σε ένα μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης και τα προβλήματα στις μεταφορές και στην εφοδιαστική αλυσίδα να συνεχίζονται μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις στο μέτωπο της προσφοράς, πιέζοντας προς τα πάνω τις τιμές.

    Αναφέρει ακόμα ότι θα συνεχίσει να διενεργεί τις αγορές με ευέλικτο τρόπο, σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και μεταξύ διαφορετικών περιοχών.

    Επιπλέον, ο ορίζοντας για αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP θα παραταθεί έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου του 2021. Σε κάθε περίπτωση, το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος μέχρι να κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορονοϊού έχει λήξει.

    Η ΕΚΤ αποφάσισε επίσης τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος  PEPP να επανεπενδύονται μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2022.

    Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) θα συνεχιστούν με ύψος 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, σε συνδυασμό με τις αγορές στο πλαίσιο της πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 120 δισ. ευρώ που διατίθεται προσωρινά μέχρι το τέλος του έτους. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

    Οι επανεπενδύσεις των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους θα συνεχιστούν, πλήρως, για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

    Αμετάβλητα τα επιτόκια

    Όσον αφορά τα επιτόκια, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως. Επαναλαμβάνει παράλληλα ότι “το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού”.

    Υπογραμμίζει τέλος ότι “το Διοικητικό Συμβούλιο είναι απολύτως έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος PEPP και να προσαρμόσει τη σύνθεσή του, όσο χρειαστεί και για όσο χρειαστεί. Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή του κατά τρόπο διαρκή, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία”.

    Άμεση η αντίδραση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

    Άμεση ήταν η αντίδραση του 10ετούς τίτλου αναφοράς του Ελληνικού Δημοσίου που σημειώνει κατακόρυφη πτώση στο 1,36%.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα 4,7 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο εφαρμογής του έκτακτου QE, όπου συμπεριέλαβε και την Ελλάδα, παραβαίνοντας ουσιαστικά τον κανόνα της να μην αγοράζει ομόλογα που δεν είναι επενδυτικής κατηγορίας.

    Κατά την ίδια περίοδο, η ΕΚΤ αγόρασε στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος ιταλικά ομόλογα 37,4 δισ. ευρώ (8,1 δισ. ευρώ περισσότερα από το μερίδιο που θα αντιστοιχούσε στην Ιταλία με βάση την προκαθορισμένη «κλείδα κατανομής» της ΕΚΤ) και 23,6 δισ. ευρώ γαλλικού χρέους (λιγότερο από ό,τι θα αντιστοιχούσε κανονικά στη Γαλλία).

    Αυτό δείχνει, αν μη τι άλλο, μια διάθεση «προσαρμογής» της κεντρικής τράπεζας στις ανάγκες της περιοχής – τουλάχιστον στο πλαίσιο του προγράμματος για την πανδημία.

    Η αισιοδοξία που προκάλεσαν τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την προσδοκία αύξησης/επέκτασης των αγορών από την ΕΚΤ, αλλά και το θετικό κλίμα που δημιουργεί το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών, όπως και το γεγονός ότι η Ελλάδα εκτιμάται πως θα είναι από τις χώρες που θα «ευνοηθούν» από το Ταμείο Ανάκαμψης, έφεραν την υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου στο επίπεδο του 1,475% νωρίτερα σήμερα (όπως και πριν από δύο ημέρες που γνωστοποιήθηκαν οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ) και πλέον ακόμη πιο χαμηλά, στο 1,364%.



    ΣΧΟΛΙΑ