• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Η αγορά περιμένει την εισαγωγή του ΔΑΑ, κάτω από τις 1.350 μονάδες ο δείκτης

    O CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) Ελ. Βενιζέλος, Ιωάννης Παράσχης.

    O CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) Ιωάννης Παράσχης


    Μάλλον πτωτικά μετά από 7 ανοδικές συνεδριάσεις το 2024 ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.).

    Σημειωτέον ότι με θετικό πρόσημο τελείωσε την εβδομάδα ο ΓΔΧΑ, καθώς και οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί μετοχικοί δείκτες ανέβηκαν.

    Από την άλλη, περισσότερο σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ παρόλο που ευνοήθηκαν από τις οριακά χαμηλότερες των εκτιμήσεων μετρήσεις των τιμών παραγωγού.

    Η συνολική εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί ουσιαστικά και με την αγορά των ΗΠΑ να είναι σήμερα κλειστή ενδεχομένως ο όγκος συναλλαγών να κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

    Παράλληλα, η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις εκτιμήσεις του ΑΕΠ Γερμανίας για το 2023 και το Δ΄ τρίμηνο καθώς και τη βιομηχανική παραγωγή Ευρωζώνης και Ελλάδας για τους ημεδαπούς επενδυτές. Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι σήμερα συνεδριάζει και το Eurogroup.

    Εντός εβδομάδας, τα κρισιμότερα στοιχεία είναι ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου στην Ευρωζώνη, το ΑΕΠ της Κίνας για το Δ’ τρίμηνο και οι λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ.

    Αυτά όλα ανακοινώνονται την Τετάρτη.

    Για το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν προχωρούμε ακόμα σε κάποια αλλαγή του εκτιμώμενου εύρους τιμών, υποστηρίζει η Depolas Sec.

    Όλα δείχνουν ότι εισέρχεται στην τελική ευθεία η εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χ.Α. Σε πρωινή ανακοίνωση έγινε γνωστό ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (το «Αεροδρόμιο») είναι ο μεγαλύτερος αερολιμένας της Ελλάδας, εξυπηρετώντας περισσότερους από 28 εκατομμύρια επιβάτες το 2023. Το 2023, το Αεροδρόμιο ξεπέρασε την προηγούμενη μέγιστη επίδοση επιβατικής κίνησης του 2019 καταγράφοντας αύξηση κατά 10,2%, επιδεικνύοντας ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία Covid-19.

    Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά (από πλευράς συνολικών εσόδων) στην Ελλάδα τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια, και σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε., τη χώρα και την εγχώρια κεφαλαιαγορά.

    Μεικτές οι τάσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό

    Ψάχνει το ανοδικό πρόσημο η Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,20% 1,69 αλλά με οριακές απώλειες Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,26% 3,88 Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 και ΕΤΕ.

    Στα 15,70 ευρώ σκαρφαλώνει ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,39% 15,48 αλλά στα 13,11 διολισθαίνει ο ΟΤΕ.

    Ανοδικά ο Μυτιληναίος, στα 37,78 ευρώ ΜΥΤΙΛ -1,50% 38,06 ΕΧΑΕ στα 5,48 ΕΧΑΕ -1,14% 5,19 ΔΕΗ στα 12,40 ΔΕΗ 0,52% 11,71 και Aegean στα 11,88 ευρώ.

    Ανοδικά και η Cener CENER -0,34% 8,70 στο ξεκίνημα.

    Διαβάστε επίσης:

    Bitcoin: Βουτιά 6.500 δολαρίων μετά την έγκριση των ETFs του κρυπτονομίσματος

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Intrakat, Intracom και τις τραπεζικές μετοχές

    Euroxx, Eurobank Equities & Εθνική Χρηματιστηριακή «στοιχηματίζουν» στην Aegean Airlines και το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ