• ΑΓΟΡΕΣ

    Euroxx, Eurobank Equities & Εθνική Χρηματιστηριακή «στοιχηματίζουν» στην Aegean Airlines και το 2024

    Ευτύχης Βασιλάκης, Πρόεδρος της Aegean Airlines

    Ευτύχης Βασιλάκης, Πρόεδρος της Aegean Airlines


    Η μετοχή της Aegean Airlines θα πρωταγωνιστήσει και το 2024, σύμφωνα με τους αναλυτές της Euroxx Χρηματιστηριακής, της Eurobank Equities και της Εθνικής Χρηματιστηριακής.

    Μετά από ένα έτος ρεκόρ σε επιδόσεις αλλά και αποδόσεις στο ταμπλό του ΧΑ, πάνω από 115% από τις αρχές του έτους, οι τρεις σημαντικές εγχώριες χρηματιστηριακές εκτιμούν ότι και το επόμενο έτος, η Aegean Airlines  θα συνεχίσει ανοδικά. Οι τιμές στόχοι που προτείνουν είναι τα 15,4 ευρώ ανά μετοχή από τη Euroxx, τα 15,90 ευρώ από την Εθνική Χρηματιστηριακή και τα 13,80 ευρώ από τη Eurobank Equities.

    H Euroxx επισημαίνει ότι η μετοχή ήταν μία από τις μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια του 2023 και πιστεύει ότι αυτή η υπεραπόδοση θα συνεχιστεί λόγω:

    1. της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν που αναμένεται να διατηρήσει σταθερή την επιβατική κίνηση για ένα ακόμη έτος,

    2. της ελκυστικής αποτίμησης σε σχέση με τα παγκόσμια επίπεδα αποτίμησης των αεροπορικών εταιρειών,

    3. της επιστροφής στα μερίσματα με περίπου 4% μερισματική απόδοση το 2023 στο πλαίσιο του ισχυρού ισολογισμού (καθαρό χρέος προς EBITDA σε 1,1 φορές το 2023),

    4. της σταθερά υψηλής αποδοτικότητας ROIC άνω του 15%, πολύ πάνω μέσους όρους του κλάδου.

    «Οι μελλοντικές προκλήσεις είναι διαχειρίσιμες, ο ισχυρός ισολογισμός και η επιστροφή στα μερίσματα είναι στοιχεία κλειδιά. Αν και η κερδοφορία του 2023 θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, εν μέσω βραδύτερης αύξησης της χωρητικότητας και υψηλότερου κόστους (με τα προβλήματα με τους κινητήρες του A320neo), πιστεύουμε ότι το 2024 θα είναι ένα ακόμη καλό έτος για την Aegean Airlines.

    Η υγιής ζήτηση για το ελληνικό τουριστικό προϊόν και οι σταθερές αποδόσεις θα πρέπει να συνεπάγονται ότι η εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει κορυφαίους δείκτες αποδοτικότητας, παρά την πρόβλεψή μας για πτώση των κερδών ανά μετοχή κατά 17% περίπου», εκτιμά η χρηματιστηριακή.

    Η Eurobank Equities προτρέπει τους επενδυτές να εξετάσουν την περίπτωση της Aegean Airlines, μετά τα στοιχεία ρεκόρ για το τρίτο τρίμηνο.

    «Η Aegean πέτυχε ρεκόρ EBITDA ύψους 228 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, περίπου +35% πάνω από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, αξιοποιώντας την εξαιρετική αύξηση των εσόδων (περισσότερο από 28% πάνω από το γ’ τρίμηνο του 2019). Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα της ισχυρής τιμολόγησης (ναύλοι +21% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2019) και του υγιούς όγκου (κίνηση +7% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2019 και συντελεστής πληρότητας άνω του 85% που πλησιάζει τα επίπεδα αιχμής του γ’ τριμήνου του 2019)», επισημαίνει η Eurobank Equities.

    H Εθνική Χρηματιστηριακή αυξάνει την τιμή στόχο στα 15,90 ευρώ και η εξαιρετική επίδοση του εννεαμήνου οδηγεί σε σημαντική αναβάθμιση των κερδών για τη χρήση του 2023.

    «Η Aegean κατέγραψε ρεκόρ κερδοφορίας το εννεάμηνο φέτος, με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται κατά 83% σε ετήσια βάση στα 170,7 εκατ. ευρώ (2,2 φορές την επίδοση του 2019, ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα στον κλάδο), χάρη στην ισχυρή αύξηση της χωρητικότητας του διεθνούς δικτύου, τις επενδύσεις σε νέους προορισμούς και τη συνεχή αναβάθμιση του στόλου και των υπηρεσιών», υπογραμμίζει η χρηματιστηριακή.

    H σύσταση για τη μετοχή παραμένει υπεραπόδοση (οutperform) και η νέα τιμή στόχος αυξάνεται (στο τέλος του 2024) στα 15,90 ευρώ από 14,50 ευρώ, προγενέστερα.

    «Από την έναρξη της κάλυψής μας στις 30 Μαΐου, η Aegean έχει κερδίσει 16% σε απόλυτους όρους, ξεπερνώντας την αγορά κατά 11%, αντανακλώντας, κατά την άποψή μας, μια σημαντική επαναξιολόγηση της κερδοφορίας σε κορυφαίο επίπεδο στον κλάδο. Ο νέος στόχος τιμής υποδηλώνει δείκτη EV/EBITDA για το 2024 στις 4,9 φορές (έναντι 3,8 φορές στην τρέχουσα τιμή) και δείκτη P/E στις 10,7 φορές, τους οποίους θεωρούμε δίκαιους για τη μόχλευση και το προφίλ κερδών της Aegean.

    Συνολικά, εξακολουθούμε να είμαστε θετικοί για την Aegean, με βάση τα υγιή θεμελιώδη στοιχεία της εταιρείας/βιομηχανίας, την ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών και τον ισχυρό ισολογισμό, τα οποία αφήνουν περιθώρια για ελκυστική μερισματική απόδοση από 5,3% έως 6,1% την περίοδο 2024 – 2025.

    Αναγνωρίζουμε επίσης ότι παρόλο που το θέμα του κινητήρα GTF έχει επηρεάσει τις τάσεις της χωρητικότητας, αναμένουμε ότι η Aegean θα βελτιστοποιήσει τον στόλο της και θα υπερασπιστεί τα τμήματα του δικτύου της με υψηλά κέρδη», σημειώνει η Εθνική Χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης

    Euroxx Χρηματιστηριακή για Aegean: «Πετάει» ψηλότερα η τιμή της μετοχής – Το περιθώριο ανόδου είναι 30% το 2024

    Goldman Sachs: Περιθώριο ανόδου 15% ως τις 1.550 μονάδες το Xρηματιστήριο μέσα στο 2024

    UBS: Νέοι στόχοι τιμών και νέα σενάρια για μετοχές και ομόλογα το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ