• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: «Γδάρτης» μόνο για τους short ο Μάρτιος που έκλεισε με κέρδη 9,17%


    Τέλος στην παράδοση που θέλει το Χρηματιστήριο να κλείνει με απώλειες τον Μάρτιο. Ο φετινός Μάρτιος ήταν διαφορετικός, αφού έκλεισε με κέρδη 9,17%, διευρύνοντας τα κέρδη της αγοράς από την αρχή του χρόνου πάνω από 8%.

    Καμία ανησυχία δεν δημιουργεί στην αγορά η σημερινή πτώση 0,98% του Γενικού Δείκτη, που τον προσγείωσε στις 865,05 μονάδες. Με την αξία των πακέτων στα 5 εκατ. ευρώ, ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 78 εκατ. ευρώ, με την καθαρή αξία στα 73 εκατ. ευρώ.

    Η σημερινή πτώση ήρθε μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, που το καλό κλίμα είχε μεταλαμπαδευτεί στην πλειονότητα των μετοχών. Ιντρακόμ, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Alpha, Eurobank, Εθνική, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, ΕλβάλΧαλκόρ, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Cenergy, Τιτάν, Μότορ Όιλ και μια σειρά από μετοχές, από το σύνολο του ταμπλό, έκαναν τη διαφορά.

    Η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0% 4,00 απομονώθηκε ή τέλος πάντων επήλθε μορατόριουμ με τους πωλητές ενόψει της γενικής συνέλευσης στις 7 Απριλίου, όπου εκεί αναμένεται να δοθούν λεπτομέρειες και εξηγήσεις.

    Από την άλλη, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου για τα κεφάλαια που θα διατεθούν στην ελληνική οικονομία από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης προκαλούν αισιοδοξία για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Η κυβέρνηση δε, προετοιμάζει, όπως όλα δείχνουν, με προσεκτικά βήματα το άνοιγμα της οικονομίας πιθανότατα από την ερχόμενη Δευτέρα.

    Ακόμα και τα μάκρο που έρχονται από την Ευρώπη δηλώνουν αισιοδοξία για την επόμενη μέρα. Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου εμφάνισε ανάπτυξη πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα στο τελευταίο 3μηνο του 2020. Οι εμβολιασμοί προχωρούν γοργά, τουλάχιστον στην Ελλάδα, και οι εισηγμένες είναι προετοιμάζονται να πάρουν το μέρος που τους αναλογεί από την επικείμενη και προσδοκώμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

    Μετοχές όπως η Άβαξ έκλεισαν με κέρδη πάνω από 5,7%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,96% 16,44 πλησιάζει σε κεφαλαιοποίηση το 1,1 δισ. ευρώ, ενώ επίκεινται ανακατατάξεις στη μετοχική της σύνθεση.

    Ενδιαφέρον και για τα ΕΛΠΕ, με κίνηση πάνω από τα 5,91 ευρώ, καθώς ο όμιλος ετοιμάζει τις δικές του κινήσεις στην πράσινη ανάπτυξη, η Ιντρακόμ αγγίζει νέα υψηλά για φέτος, στα 1,15 ευρώ, οι βασικοί μέτοχοι στην Τεχνική Ολυμπιακή, η οικογένεια Στέγγου, κατά τις πληροφορίες, αυξάνει τη συμμετοχή της στην εταιρεία, Πλαστικά Θράκης και Πλαστικά Κρήτης διευρύνουν τα μερίδιά τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, καταγράφοντας νέα κέρδη στο ταμπλό, πάνω από τα 4,43 και 16,50 ευρώ αντίστοιχα.

    Από εκεί και πέρα οι πωλητές κατοχύρωσαν ρευστότητα στην Alpha ΑΛΦΑ -2,40% 1,63 που διατηρείται πάνω από τα 91 λεπτά, άτσαλη διόρθωση άνω του 3% στην ΕΤΕ ΕΤΕ 2,00% 7,66 με πράξεις κάτω από τα 2,5 ευρώ, άνω του 2% οι απώλειες στην Eurobank ΕΥΡΩΒ 2,02% 2,02, στην περιοχή των 0,72 ευρώ. Στον αντίποδα, η «αυτονομημένη» Πειραιώς κινήθηκε πάνω από τα 43 λεπτά με κέρδη περί το 4%.

    Απώλειες για την Μotor Oil ΜΟΗ 2,79% 27,28 μετά την ανακοίνωση εξαγοράς νέων ΑΠΕ στα 13,47 ευρώ, νέες πιέσεις λόγω αποτελεσμάτων για την ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ -1,91% 5,13, στα 3,92 ευρώ, πιέσεις άνω του 2% για την ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ -0,86% 5,75 , ενώ πάνω από 3% πιέστηκε η Aegean ΑΡΑΙΓ -0,24% 12,30 και η Βιοχάλκο .



    ΣΧΟΛΙΑ