• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Μικτά πρόσημα στο άνοιγμα, αναμένοντας τις ανακοινώσεις Μπάιντεν για τις υποδομές

    Μπάιντεν: Η νέα κανονικότητα μετά την πανδημία θα είναι καλύτερη

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν


    Ανοδικά κινήθηκαν κατά τα πρώτα λεπτά από το άνοιγμα των αγορών μετοχών της Νέας Υόρκης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να αναμένουν την παρουσίαση του σχεδίου του Τζο Μπάιντεν για τα έργα υποδομής.

    Το σχέδιο που θα παρουσιάσει απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος εκτιμάται πως θα είναι μεταξύ των 2 με 4 τρισ. δολαρίων. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο του σε ομιλία αργότερα στο Πίτσμπουργκ. Για την χρηματοδότησή του, όπως έχει παραδεχθεί η Υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας, μεταξύ άλλων και στις  επιχειρήσεις από το 21% στο 28%, ώστε να καλυφθεί το ποσό σε διάστημα 15 ετών.

    Ωστόσο μια σειρά από επιχειρήσεις, κυρίως αυτές του κλάδου των κατασκευών, αναμένεται πως θα έχουν σημαντικά οφέλη. Άλλωστε το σχέδιο αναμένεται να βοηθήσει στην ακόμα μεγαλύτερη ανάκαμψη της οικονομίας ενώ θα προσφέρει αρκετές νέες θέσεις εργασίας.

    Πάντως η αγορά ανησυχεί πως η ταχύτερη ανάκαμψη που αναμένεται θα αυξήσει απότομα και τον πληθωρισμό, κάτι που έχει ήδη κάνει ήδη οδηγήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ανοδικό έδαφος το τελευταίο διάστημα. Σήμερα, πάντως, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου παραμένει στο επίπεδο του 1,72%, όταν την Τρίτη είχε φτάσει μέχρι και το 1,77%.

    Στα στοιχεία από την αγορά εργασίας, οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν άλλες 517.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο σύμφωνα με την ADP.  Οι αναλυτές ανέμεναν, πάντως, 525.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Σε αυτό το κλίμα, λίγο πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας από το άνοιγμα της Wall Street, o Dow  Jones κινείται οριακά σε αρνητικό έδαφος στις 33.046 μονάδες, ο S&P 500 στις 3.977,78 μονάδες, με άνοδο 0,49% ενώ ο Nasdaq στις 13.259,81 μονάδες, με άνοδο 1,64%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, οι Walgreens (5,95%) και η Apple (2,51%) σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο προς το παρόν, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η μετοχή της IΒΜ (-1,31%).



    ΣΧΟΛΙΑ