• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Εθνική και Aegean κράτησαν τον δείκτη – Σε υψηλά από το 2019 η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

    Χρηματιστήριο: Εθνική και Aegean κράτησαν τον δείκτη - Σε υψηλά από το 2019 η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

    Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean) – Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα)


    Σε μία δύσκολη περίοδο, όπως φαίνεται, έχουν περάσει οι αγορές, κάτι που φαίνεται όχι τόσο από τη συμπεριφορά των χρηματιστηρίων, όσο από την συμπεριφορά των αποδόσεων των ομολόγων.

    Το γερμανικό 10ετές πλέον καταγράφει θετική απόδοση 0,1%, κάτι που έχει να συμβεί από τον Φεβρουάριο του 2019.

    Αντιστοίχως, το ελληνικό 10ετές σκαρφάλωσε νωρίτερα την Πέμπτη στο 1,82% απόδοση, κάτι που έχει να συμβεί μετά τις εκλογές του 2019.

    Σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ κράτησε τα επιτόκια μηδενικά για μία ακόμα φορά, σε αντίθεση με τον βρετανό συνάδελφό της που αύξησε τα επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας για δεύτερη φορά αγγίζοντας πλέον το 0,50%.

    Προς το παρόν η αμερικανική Fed δεν απέχει προβεί σε καμία κίνηση, με τις αγορές να προεξοφλούν ότι σε τέτοιου είδους κίνησης θα προβεί ο κ. Πάουελ τον Μάρτιο, αλλά δεν θα αρκεστεί σε αυτή.

    Οι αγορές προεξοφλούν ότι θα το πράξει συνολικά φέτος πέντε φορές. Σε ότι μας αφορά η Κριστίν Λαγκάρντ είπε κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στη χώρα μας πως, «η ευελιξία της Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

    Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για την αντιμετώπιση αρνητικών διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία».

    Οι επενδυτές στα χρηματιστήρια δεν παύουν να βρίσκονται με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Πτώση 237 μονάδων για τον Dow αυτή την ώρα στην Wall και απώλειες πάνω από 1% για τον S&P και 1,7% για τον Nasdaq.

    Πάνω από 1% στο μεταξύ, οι απώλειες για Dax και CAC, τη στιγμή που στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι απώλειες περιορίστηκαν σε 0,90%, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στις 946,13 μονάδες. Το θέμα είναι ότι η αγορά στάθηκε στα πόδια της καθώς δεν σημειώθηκαν επιθετικές πωλήσεις.

    Το αποτέλεσμα ήταν οι συναλλαγές όχι απλά να υποχωρήσουν, αλλά να περιοριστούν κάτω και από τα 50 εκατ. ευρώ.

    Οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι στην Alpha, πιέζοντας την μετοχή 3,1%, στο 1,325 ευρώ με 6 εκατ. τεμάχια. Αμετάβλητη στο 1,04 η Eurobank και περιορισμός των απωλειών, κάτω από 15 για την Πειραιώς, στο 1,495 ευρώ.

    Η μόνη συστημική τραπεζική μετοχή που ξεχώρισε και σήμερα ήταν η ΕΤΕ, που ενισχύθηκε 0,65%, στα 3,54 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση να σκαρφαλώνει στα 3,23 δις. Ευρώ και την αγορά να προεξοφλεί ένταξη της μετοχής στον MSCI κατά την αναθεώρηση της 9ης Φεβρουαρίου.

    Αυτό, παρά το γεγονός ότι σε έκθεσή της η Societe Generale προβλέπει ένταξη στον MSCI τόσο της ΕΤΕ, όσο και του Μυτιληναίου στην αναθεώρηση του Μάϊου.

    Από τα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισε και σήμερα η Aegean, η οποία από τις 26/1 έχει μόνο μία πτωτική συνεδρίαση. Η μετοχή έχει βάλει πλώρη για τα 6 ευρώ και μάλιστα με συναλλαγές άνω των 170 χιλιάδων τεμαχίων. Με θετική μεταβολή διασώθηκαν μόνο οι ΚΟΥΕΣ (+0,11%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,33%), ΑΡΑΙΓ (+1,71%), ΕΥΔΑΠ (+0,78%) και ΤΕΝΕΡΓ (+1,09%).

    Σημειώνεται ότι στις 28/2 η έκτακτη γ.σ. της Quest Holdings (+0,11%). Οι μέτοχοι καλούνται να αποφασίσουν για διάσπαση μετοχών, με αναλογία 3 νέες, σε αντικατάσταση 1 παλαιάς μετοχής.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ