• Οικονομία

    EKT: Ώρα αποφάσεων μετά από τα στοιχεία σοκ για τον πληθωρισμό

    • Bloomberg

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καλείται σήμερα να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει στο πρωτοφανές σοκ του πληθωρισμού, το οποίο ώθησε τους traders να “στοιχηματίσουν” στην αύξηση των επιτοκίων το 2022.

    Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό, όταν ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Τετάρτη, έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 5,1% τον Ιανουάριο. Πρόκειται για ποσοστό υπερδιπλάσιο του στόχου του 2% της κεντρικής τράπεζας, που ξεπέρασε κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Αν και η έκπληξη αυτή δεν αναμένεται να πυροδοτήσει την ταχεία αντίδραση της ΕΚΤ, πολλοί αναρωτιούνται αν η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ θα ακολουθήσει τα βήματα του επικεφαλής της Fed, Ζερόμ Πάουελ και θα εγκαταλείψει την ιδέα ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων.

    Euro-area inflation unexpectedly accelerated to 5.1% in January

    Μέχρι στιγμής, η Λαγκάρντ έχει επισημάνει πολλές φορές ότι μια αύξηση των επιτοκίων είναι απίθανη φέτος – παρά το γεγονός ότι τόσο η Fed όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.

    Οι αγορές είναι δύσπιστες, επισημαίνει το bloomberg. Προβλέπουν αύξηση 10 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ έως τον Σεπτέμβριο, αλλά την Τετάρτη υποστήριξαν ότι τελικά αυτό θα γίνει τον Ιούλιο. Προβλέπουν συνολικά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο μείον 0,25%.

    «Η ΕΚΤ είναι μόνη της ως προς τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων, ενώ ο πληθωρισμός σπάει κάθε ρεκόρ. Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας να ακολουθούν έναν διαφορετικό δρόμο, η ανησυχία για το αν η ΕΚΤ θα μείνει ουραγός των εξελίξεων εντείνεται, περιορίζοντας τις προσδοκίες για δράση», δήλωσε σχετικά ο Τζέιμι Ρας, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg για την Ευρώπη.

    Οι αξιωματούχοι θα συζητήσουν επίσης τις ευρύτερες οικονομικές προοπτικές. Οι διακοπές του εφοδιασμού και η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον διατήρησαν την ανάπτυξη της ευρωζώνης σε μόλις 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ μια απότομη συρρίκνωση έφερε τη Γερμανία στο χείλος μιας δεύτερης ύφεσης από την έναρξη της πανδημίας.

    Σύμφωνα με την IHS Markit, «έχοντας υποχωρήσει ελαφρά στο τέλος του περασμένου έτους, τα στοιχεία του Ιανουαρίου αποκάλυψαν εκ νέου επιτάχυνση του πληθωρισμού σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ».

    Euro-area growth slowed to 0.3% in the fourth quarter

    Την ίδια ώρα, μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την Ουκρανία, ενδεχομένως να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή και να πυροδοτήσει ανατιμήσεις εάν παρεμποδιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός.

    Όπως ανακοινώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση, οι καθαρές αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα ολοκληρωθούν, όπως είχε προγραμματιστεί, τον Μάρτιο, ενώ οι τακτικές αγορές θα αυξηθούν για έξι μήνες προκειμένου να εξομαλυνθεί η μετάβαση.

    Η επίσπευση των αυξήσεων των επιτοκίων θα ανατρέψει αυτό το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές που απαιτούν την εκκαθάριση της αγοράς ομολόγων «λίγο» πριν από οποιαδήποτε αύξηση του κόστους δανεισμού.

    Interest-Rate Hikes

    Επί του παρόντος, αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι αυτό πιθανότατα δεν θα χρειαστεί, υποδεικνύοντας μια μεσοπρόθεσμη προοπτική όπου ο πληθωρισμός υπολείπεται του στόχου.

    Αν και δεν είναι πιθανές σημαντικές αλλαγές πολιτικής πριν αναθεωρηθούν αυτές οι προβλέψεις τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Commerzbank, Κριστόφ Βέιλ, η Λαγκάρντ μπορεί να αποκλίνει από τη γραμμή της, ότι δηλαδή μια αύξηση είναι απίθανη το 2022.

    Παρά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτική που ακολουθείται σε άλλες δυτικές οικονομίες, η Λαγκάρντ επισημαίνει ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε διαφορετική θέση από τις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός είναι ταχύτερος και η ανάκαμψη πιο προχωρημένη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σε νέα άνοδο οι αποδόσεις των ομολόγων



    ΣΧΟΛΙΑ