• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρές απώλειες για τον Nasdaq, βυθίζεται στο -23% η μετοχή της μητρικής της Facebook

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο


    Με ισχυρές απώλειες κινούνται οι βασικοί δείκτες στη Wall Street στο άνοιγμα της Πέμπτης, με την πλειοψηφία των τεχνολογικών μετοχών να κινείται στο κόκκινο, παρασυρόμενες από τη βουτιά που πραγματοποιεί η μετοχή της Meta, μητρικής εταιρείας της Facebook.

    Η Facebook ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης απογοητευτικά αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και ακόμα πιο απογοητευτικές προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ειδικότερα, το Facebook ανακοίνωσε πως έχασε καθημερινούς χρήστες για πρώτη φορά και η μητρική Meta έκανε επενδύσεις 10 δισ. δολ. για το metaverse το 2021 μειώνοντας έτσι τα κέρδη της. Οι καθημερινοί ενεργοί χρήστες του Facebook σε όλο τον κόσμο ανήλθαν σε 1,929 δισεκατομμύρια στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, εμφανίζοντας για πρώτη φορά μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν ήταν 1,93 δισεκατομμύρια.

    Οι μηνιαίοι χρήστες – οι οποίοι κάνουν χρήση του Facebook έστω μια φορά τον μήνα – έμειναν σταθεροί στα 2,91 δισεκατομμύρια κατά το τελευταίο τρίμηνο πέρυσι, αλλά ο συνολικός αριθμός των μηνιαίων ενεργών χρηστών σε όλες μαζί τις θυγατρικές πλατφόρμες (Facebook, Instagram, WhatsApp κ.α.) αυξήθηκε κατά 9% σε σχέση με πριν ένα έτος, φθάνοντας τα 3,59 δισεκατομμύρια.

    Τα αποτελέσματα της Facebook κάνουν ορατό στους επενδυτές το υψηλό κόστος για την ανάπτυξη του δικού της metaverse, του νέου μεγάλου οράματος της εταιρείας.

    Η μετοχή της Meta υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 23,88% με την κεφαλαιοποίησή της να υποχωρεί κατά περισσότερα από 200 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξάλειψη χρηματιστηριακής αξίας που έχει σημειωθεί ποτέ στη Wall Street.

    Η πτώση της Meta παρασύρει επίσης τις ομοειδείς εταιρείες των social media, Twitter (-), Snap (-) και Pinterest (-) σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ισχυρές απώλειες 14,71% σημειώνει και η  Spotify Technology, καθώς τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης της συνδρομητικής της βάσης.

    Γενικότερα, η μεγάλη πλειοψηφία των μετοχών του Nasdaq 100 βρίσκεται στο κόκκινο, σπάζοντας το τετραήμερο ανοδικό ράλι που είχε επιτευχθεί χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Alphabet.

    Παράλληλα, η αγορά είδε την κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) να ανακοινώνει νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 0,25%, στο 0,5%, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το επιτόκιό της σταθερό, παρά τα επίπεδα-ρεκόρ του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, αφήνοντας όμως ανοικτό το ενδεχόμενο για ανάλογη κίνηση μετά τον Μάρτιο.

    Σε αυτό το κλίμα, o Dow Jones κινείται λίγο μετά την πρώτη ώρα από το άνοιγμα της συνεδρίασης στις 35.404,23 μονάδες με απώλειες  -0,63%, ο S&P 500 στις 4.536,18 μονάδες με πτώση -1,16% ενώ ο  Nasdaq στις 14.134,44 μονάδες με βουτιά -1,96%.



    ΣΧΟΛΙΑ