Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: ΕΤΕ, Alpha, Μυτιληναίος και ΟΤΕ οδηγούν τον δείκτη στο 4Χ4

Χρηματιστήριο


Απίστευτη η δυναμική που αναπτύσσεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τις συναλλαγές να πλησιάζουν τα 50 εκατ. Ευρώ μέσα σε τρεις ώρες, όσες ήταν σε μία συνηθισμένη συνεδρίαση την περασμένη ή τις περασμένες εβδομάδες…

Μεγάλη η δυναμική που αναπτύσσεται σε ΟΤΕ, Εθνική και Alpha Bank, αλλά και στον Μυτιληναίο και την ΕΧΑΕ. Ακόμα και το Jumbo που ξεκίνησε πτωτικά, δείχνει να μαζεύει τις απώλειες σε 0,28%, στα 14,28, όταν νωρίτερα είχε βρεθεί στα 14,04 ευρώ.

Η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό 5,1% για την Ελλάδα που βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας δεν κάμπτει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Το γεγονός ότι σε διαδικτυακή εκδήλωση η Fitch αναφέρθηκε με θερμά λόγια στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και πως φέτος θα μειώσουν το ποσοστό των κόκκινων δανείων τους σε μονοψήφια ποσοστά, πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πολλοί από την αγορά το εξέλαβαν ως προάγγελο καλών ειδήσεων κατά την αυριανή αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου για το ελληνικό αξιόχρεο.

Εφόσον η αγορά κλείσει ανοδικά και την Πέμπτη, θα μιλάμε για την τέταρτη ανοδική συνεδρίαση και μάλιστα με άνοδο ουσίας, αφού υπάρχει ενδιαφέρον, τζίρος, συναλλαγές και εμπορευσιμότητα.

Στα 4,37 ευρώ σκαρφαλώνει ο Φουρλής, τα 9,40 ευρώ πλησιάζει η ΔΕΗ, πάνω από 4 ευρώ μετά από μήνες η ΕΧΑΕ.

Μέχρι την Τρίτη, η αντίδραση που βγήκε στην αγορά αφορούσε κυρίως στις τράπεζες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι πρωταγωνιστές στην αντίδραση είναι η Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,98% 0,99 με κέρδη πάνω από 13% και η Alpha ΑΛΦΑ -1,54% 1,28 με κέρδη πάνω από 12%. Μέχρι και την Τρίτη, οι αναλυτές θεωρούσαν ότι η αντίδραση αυτή μπορεί να συνδέεται με την προοπτική αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας από την Fitch την ερχόμενη Παρασκευή.

Την Τετάρτη, δηλαδή χθες, η αντίδραση πέρασε και στο υπόλοιπο ταμπλό. Οι αγοραστές, στη μεγάλη τους πλειοψηφία ξένα funds, τοποθετήθηκαν στην ευρεία γκάμα των μετοχών της Big Cap. «Ξύπνησαν», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ο Φουρλής, με κίνηση πάνω από τα 4,27 ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κίνηση προς τα 10 ευρώ, ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ -2,23% 15,37 που πλέον κάνει πράξεις πάνω από τα 15,60 ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία ευνοήθηκαν από την έκθεση της Eurobank Equities που δίνει νέα τιμή στόχο πάνω από τα 8 ευρώ.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς, δύο «τινά» μπορούν να συμβαίνουν:

Πρώτον, πραγματικά οι ξένοι να βλέπουν ότι το 2022 θα είναι χρονιά αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, οπότε σπεύδουν από την αρχή του έτους να παίρνουν θέση. Και δεύτερον, επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από δύο χρόνια.

Αξίζει εδώ να υπενθυμισθεί ότι με τις ίδιες θετικές προοπτικές χρηματιστηριακά είχε ξεκινήσει και το 2020. Έξι μήνες, τότε, μετά την ανάληψη διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ξένοι άρχισαν να πιστεύουν το αφήγημα της νέας πολιτικής ηγεσίας για επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, το οποίο διακόπηκε απότομα από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Το 2021 οι εντολές που είχαν προγραμματιστεί ένα χρόνο νωρίτερα (το 2020) κι ενώ ήδη η κυβέρνηση είχε δείξει τα δείγματα γραφής της σε όλα τα μέτωπα (1,5 χρόνος διακυβέρνησης) δεν ήρθαν διότι η πανδημία μεσουρανούσε.

Ταυτόχρονα, υπήρχαν ζητήματα με το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων, το οποίο παρέκαμψε η ΕΚΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ τις τελευταίες μέρες της περασμένης χρονιάς. Οπότε, υπάρχει βάσιμη υποψία ότι όποιες αγορές γίνονται σε τούτη τη συγκυρία στο Χ.Α., ανεξάρτητα από τον χρησμό της Fitch, αποκαθιστούν μια αδικία ως προς τη συμπεριφορά των ξένων απέναντι στα ελληνικά assets.

Τα οποία: Οι τράπεζες, με την ΕΤΕ και την Eurobank να ρίχνουν τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφια ποσοστά στο α’ 6μηνο κατά τις προσδοκίες, του τρέχοντος έτους, με την Alpha να ακολουθεί ταχέως. Και ταυτόχρονα, να υπόσχονται μέρισμα για τη φετινή χρήση.

Τις επόμενες μέρες ανακοινώνονται νέα κατασκευαστικά έργα με τον προϋπολογισμό που θα τα συνοδεύει, κάτι που αναμένεται να ευνοήσει τις εισηγμένες κατασκευαστικές εταιρείες.

Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει να έρχονται τα πρώτα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς ακόμα να έχει εκκινήσει η νέα τουριστική σεζόν, που κατά την HSBC θα διατηρήσει πάνω από 5% τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022.

Υπό αυτά τα δεδομένα και με ισχυρότερο κίνητρο την πολιτική σταθερότητα και την αδιαπραγμάτευτη πια παραμονή της χώρας στο ευρώ, κάτι που πήγε να χαθεί με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη 10ετία, επιτρέπουν στους ξένους να βλέπουν την Ελλάδα ως το νέο προορισμό για τα κεφάλαιά τους.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: CCHB, Alpha και ΕΛΠΕ βάζουν φρένο στους πωλητές

Bank of America: Γιατί τοποθετεί την ελληνική αγορά στην τελευταία θέση μεταξύ 12 αναδυόμενων

Μέχρι 180 εκατ. ευρώ το «ταμείο» από τις εισροές των ξένων στην Big Cap το τελευταίο 3ημεροΣΧΟΛΙΑ