• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Άγριο sell off στις τράπεζες

    τραπεζες_Eurobank Equities: Toπ επιλογή η Εθνική Τράπεζα, buy για Πειραιώς, hold για Alpha Bank

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνική Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    «Βουτιά» μέχρι τις 1.025 μονάδες για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., ακολουθώντας το έντονα δυσμενές κλίμα που επικρατεί στον διεθνή τραπεζικό κλάδο μετά τη χρεοκοπία δύο αμερικανικών τραπεζών. Ψάχνει να βρει ισορροπία στις 1.030 μονάδες, διασπώντας ήδη πτωτικά την κρίσιμη στήριξη των 1.035 μονάδων και ανατρέποντας το θετικό μομέντουμ που επικρατούσε στην αγορά από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.

    Οι απώλειες ξεπερνούν το 2,5%, με τις τράπεζες να σημειώνουν οπισθοχώρηση 3,25%.

    Στο εσωτερικό η πολιτική αβεβαιότητα και το πολιτικό ρίσκο έχει εκτιναχθεί, ενώ η κατάρρευση των περιφερειακών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ, έχει αυξήσει τους φόβους για μετάδοση της κρίσης σε ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα, παρά τα μέτρα που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση για να αποφευχθεί ένα τραπεζικό ντόμινο.

    Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι δεν αναμένουν πλέον από τη Fed αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίασή της στις 22 Μαρτίου, ενώ εξακολουθεί να αναμένει νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και με το τελικό επιτόκιο στο 5,25 -5,5%.

    Αύριο Τρίτη 14/3 θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ, ενώ η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 16 Μαρτίου, με τους αξιωματούχους της Τράπεζας να έχουν προαναγγείλει άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

    Την Παρασκευή 17/3 θα πραγματοποιηθεί η τριπλή λήξη στα Παράγωγα, η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell με την κυριότερη αλλαγή την είσοδο του Τιτάν, ενώ την ίδια ημέρα το βράδυ, θα λάβει χώρα και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s.

    Επίσης, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με την Εθνική αύριο 4/3 και ακολουθούν στις 15/3 οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Aegean, Autohellas.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα 13/3 η ΕΛΣΤΑΤ, στο 6,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, από 7% τον Ιανουάριο

    Συνεχίζεται και σήμερα η στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια με το ελληνικό 10ετές να βελτιώνεται στο 4,25%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,26% και το γερμανικό 10ετές στο 2,40%.

    Στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,89% 1,62 -5% και ακολουθούν Εθνική ΕΤΕ 2,69% 8,02 -4,7%, Πειραιώς ΠΕΙΡ 2,67% 3,85 -4,7% και Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,03 -4,4%, ενώ η Attica Bank, η οποία επέστρεψε στη διαπραγμάτευση σήμερα 13/3 μετά το reverse split (1:150) παραμένει κλειδωμένη στο -10%.

    Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Μotor Oil -5%, Μυτιληναίος -4%, Viohalco -3,7%, ενώ ανοδικά επιχειρεί μόνο η Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,90% 30,04 +0,40%.

    Διαβάστε επίσης:

    JP Morgan: Τι σημαίνει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η κατάρρευση της SVB



    ΣΧΟΛΙΑ