• Διεθνής πολιτική

    Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας- Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία

    • NewsRoom

    Λιζ Τρας


    Η Λιζ Τρας ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μετά από μια ταραχώδη 45ήμερη θητεία. Πρόκειται για την πρωθυπουργό με τη πιο σύντομη θητεία στη Βρετανία. Οι αγορές επικρότησαν το πολιτικό χάος της Βρετανίας, με τη λίρα να ανακάμπτει και τις αποδόσεις των ομολόγων να πέφτουν.

    Στην ολιγοήμερη θητεία της οι βρετανικές αγορές κατέρρευσαν και δύο υπουργοί της παραιτήθηκαν. Σύμφωνα με τη δήλωση της Τρας, την επόμενη εβδομάδα θα οριστεί ο νέος πρωθυπουργός.

    Η νέα κούρσα για την αντικατάσταση της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία και την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 28 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος.

    Η Τρας ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας στις αρχές Σεπτεμβρίου, εξαγγέλλοντας ένα πρόγραμμα περικοπής φόρων, το οποίο τελικά αποδείχθηκε μοιραίο για τη παραμονή της στον πρωθυπουργικό θώκο.

    Οι βρετανικές αγορές γκρεμίστηκαν, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να εκτοξεύονται και τη στερλίνα να βυθίζεται σε χαμηλά 40ετίας. Η Λιζ Τρας αναδιπλώθηκε, αποσύροντας τις προτάσεις της και θυσίασε τον υπουργό Οικονομικών της, αντικαθιστώντας τον με τον Τζέρεμι Χαντ, χωρίς όμως να καταφέρει να σώσει τη θητεία της.

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, που έμεινε μόλις τρεις ημέρες στη θέση του και το όνομα του οποίου έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα για τους υποψήφιους διαδόχους της Τρας, δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία.

    Άμεση ήταν η αντίδραση των Εργατικών με τον ηγέτη τους, Sir Kein Starmer να ζητάει την άμεση διεξαγωγή εκλογών.

    «Το Συντηρητικό Κόμμα έχει δείξει ότι δεν έχει πλέον εντολή να κυβερνήσει. Μετά από 12 χρόνια αποτυχίας των Τόρις, ο βρετανικός λαός αξίζει πολύ καλύτερα από αυτή την περιστρεφόμενη πόρτα του χάους», ανέφερε σε δήλωσή του αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της Λιζ Τρας.

    Ράλι στα ομόλογα

    Η στερλίνα έκανε ράλι έως και 0,8% και οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων έπεσαν στο 3,84%.

    Ήδη από το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν άρχισαν να φουντώνουν τα σενάρια για παραίτηση της Τρας, οι αγορές επιδοκίμασαν το πολιτικό χάος της Βρετανίας με ανάκαμψη, ύστερα από ένα πτωτικό σερί τις προηγούμενες ημέρες.

    Κρίση στο κόμμα των συντηρητικών

    Η αποχώρηση της αφήνει το κυβερνών κόμμα βαθιά πληγωμένο και με τις δημοσκοπήσεις να το δείχνουν πίσω από το κόμμα των Εργατικών.

    Ο διάδοχος της Τρας θα είναι ο πέμπτος πρωθυπουργός σειρά, μέσα σε διάστημα επτά ετών από το δημοψήφισμα του Brexit, το 2016.  που σε λιγότερο από επτά

    Η Τρας είπε ότι το κόμμα σκοπεύει να επιλέξει το διάδοχό της εντός μιας εβδομάδας και μέχρι τότε θα παραμείνει στην ηγεσία.



    ΣΧΟΛΙΑ