• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Επαναφορά σε θετικό έδαφος με βοήθεια από τα εταιρικά αποτελέσματα – Παραμένει στα ύψη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Επιστροφή σε θετικό έδαφος επιχειρούν να πετύχουν την Πέμπτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά τη διακοπή της ανάκαμψης την Τετάρτη, με τα εταιρικά αποτελέσματα.

    Ειδικότερα, λίγο πριν τις 19:00 (ώρα Ελλάδος), ο Dow Jones κινείται στις 30.689,38 μονάδες με άνοδο 0,87%, ο S&P 500 στις 3.721,06 μονάδες με άνοδο 0,70% και ο Nasdaq στις 10.817,72 μονάδες με άνοδο 1,28%.

    Πάντως, παρά την άνοδο, η απόδοση των αμερικανικών κρατικών ομολόγων συνεχίζει να αυξάνεται, με αυτή του 10ετούς τίτλου να κινείται στο 4,17%.

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της αγοράς, πέρα από τις εταιρικές ανακοινώσεις, βρίσκονται οι πολιτικές εξελίξεις στην Βρετανία, μετά και την παραίτηση της Λιζ Τρας ως αποτέλεσμα της καταστροφικής οικονομικής της πολιτικής. Η Βρετανίδα πολιτικός παρέμεινε μόλις 44 μέρες στην πρωθυπουργία, αναγκαζόμενη να αποσύρει άρον-άρον τις ακοστολόγητες φορολογικές τις εξαγγελίες, οι οποίες προκάλεσαν χάος στις αγορές. Πλέον η Βρετανία, για μια ακόμα φορά, βρίσκεται ακυβέρνητη, με μια νέα μάχη για τον νέο πρωθυπουργό της χώρας να ξεκινά την επόμενη εβδομάδα. Ο νέος πρωθυπουργός, πάντως, θα έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη οικονομικά κατάσταση, με την Βρετανία να ισοφαρίζει τον περασμένο μήνα το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού των τελευταίων 50 ετών.

    Τα νέα για την παραίτηση της Τρας έδωσαν ώθηση στην βρετανική λίρα, η οποία ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, το δολάριο υποχωρεί και έναντι του ευρώ όπως και έναντι του ιαπωνικού γεν. Μάλιστα, το δολάριο είδε νωρίτερα την ισοτιμία του με το ιαπωνικό νόμισμα  να ξεπέρασε τα 150 γιεν, για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε έκτακτες αγορές ιαπωνικών κρατικών ομολόγων για να ελέγξει την καμπύλη των αποδόσεων.

    Οι αναλυτές είδαν επίσης νωρίτερα τις αγορές της Ασίας να ενισχύονται, καθώς η Κίνα φέρεται να συζητά την μείωση των περιορισμών για τη Covid-19 στους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα.

    Πίσω στις ΗΠΑ και στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η αγορά είδε με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις των AT&T και IBM, οι οποίες ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Η μετοχή της AT&T ενισχύεται κατά 8,1% και της IBM σημειώνει άνοδο 4,19%. Καλύτερα των αναμενόμενων ήταν και τα αποτελέσματα της American Airlines, με την μετοχή της πάντως να  υποχωρεί κατά κατά -1,93%.

    Αντίθετα, απογοήτευση προκάλεσαν τα αποτελέσματα της Tesla. Η εταιρεία του Elon Musk είδε τα κέρδη της να ξεπερνούν τις προβλέψεις των αναλυτών και να σημειώνει ρεκόρ παραδόσεων στο τρίτο , το οποίο ωστόσο ήταν ελαφρά χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Κάτι που προκάλεσε προβληματισμό σχετικά με το αν είναι εφικτό να επιτύχει τον στόχο της για τις παραδόσεις στο σύνολο του έτους. Παράλληλα η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πως τα μικτά περιθώρια κέρδους παρέμειναν σταθερά, στο 27,9%, όπως και στο δεύτερο τρίμηνο, παρά τις αυξήσεις των τιμών. Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί κατά 5%.

    Στα υπόλοιπα νέα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, οι νέες αιτήσεις για καταβολή επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων, στις 214.000  την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 232.000.

    Oι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν 1,5% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 4,71 εκατομμυρίων μονάδων τον Σεπτέμβριο, σε χαμηλό 10 ετών.



    ΣΧΟΛΙΑ