• ΑΓΟΡΕΣ

    Στο επίκεντρο των διεθνών κεφαλαίων το Χ.Α. και η οικονομία – 1,9 δισ. ευρώ «σήκωσαν» σε μία μέρα από τις αγορές Μυτιληναίος και Πειραιώς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς) - Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos)

    Χρήστος Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς) – Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos)


    Σχεδόν 1,9 δισ. ευρώ μέσα σε μία… μέρα σήκωσαν από τις αγορές δύο εισηγμένες. Η Τράπεζα Πειραιώς και ο Μυτιληναίος.

    Και όχι μόνο, αφού παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι α) η υπερκάλυψη από τις πρώτες ώρες της αύξησης κεφαλαίου μαμούθ της Πειραιώς σχεδόν κατά 1,4 δισ. ευρώ, και β) η εσπευσμένη λόγω ζήτησης, έκδοση του «πράσινου» ομολογιακού δανείου της Μυτιληναίος, δείχνουν την επόμενη μέρα της αγοράς και της οικονομίας.

    Σύμφωνα με στοιχεία της JP Morgan, το χρηματιστήριο της Αθήνας έχει δώσει τις καλύτερες αποδόσεις ανάμεσα σε όλες τις αγορές που παρακολουθεί ο οίκος τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με κέρδη 7,2%. Άλλωστε, το ΧΑ έχει υπερ-αποδώσει έναντι του MSCI Europe τόσο στο 12μηνο (με κέρδη 49% έναντι 34,4% του πανευρωπαϊκού δείκτη) όσο και από τις αρχές του 2021 (με +11,9% έναντι 9,4%).

    Σε ότι αφορά στην Πειραιώς το ενδιαφέρον είναι έντονο από τους ξένους αφού ούτως ή άλλως το 85% της προσφοράς διατίθεται στο εξωτερικό.

    Το ύψος της αύξησης κεφαλαίου με συνδυασμένη δημόσια προσφορά εντός και εκτός Ελλάδος θα είναι 1,2 με 1,38 δισ. ευρώ με έκδοση 1,2 δισ. μετοχών.

    Η Τράπεζα Πειραιώς μετά την αύξηση θα κατέχει 1,250 δισ. μετοχές.

    Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου καθορίστηκε στο εύρος μεταξύ 1 και 1,15 ευρώ, αλλά το πιθανότερο είναι 1 ευρώ τιμή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Σύνθημα μαζικών εισροών από τα ξένα κεφάλαια έδωσαν άλλωστε οι βασικοί μέτοχοι στην τράπεζα. Το Family office του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον δεσμεύεται να τοποθετήσει 265 εκατ. ευρώ με το ποσοστό του να πηγαίνει στο 18,62% μετά από την κεφαλαιακή αύξηση.

    Πέρα του Τζον Πόλσον το ιταλικό fund Helikon έχει δεσμευτεί να τοποθετήσει στην κεφαλαιακή αύξηση 75 εκατ. ευρώ. Στη περίπτωση αυτή το ποσοστό του στην τράπεζα αναμένεται να ανέλθει στο 5,22%.

    Τρίτος βασικός επενδυτής στη Κεφαλαιακή αύξηση είναι ο Έλληνας billionaire Τέλης Μυστακίδης ο οποίος θα τοποθετήσει 40 εκατ. ευρώ με συνέπεια το ποσοστό του να διαμορφωθεί στο 2,9%.

    Σε ότι έχει να κάνει με τον Μυτιληναίο, το ομόλογο είναι «πράσινο», τύπου senior χωρίς εξασφαλίσεις, διάρκειας 5,5 ετών (NCL/Μη Ανακλητό) και αναμένεται να λάβει διαβάθμιση «BB-/BB» από S&P και Fitch αντίστοιχα. Το αρχικό επιτόκιο είναι 2,5%, αλλά οι εκτιμήσεις είναι ότι θα διαμορφωθεί χαμηλότερα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφονταν ήδη από το άνοιγμα του «βιβλίου» προσφορές στο 2,2%.

    Η τιμολόγηση του ομολόγου αναμένεται πιθανώς σήμερα, 22 Απριλίου.

    Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι το καλό κλίμα συντηρείται από το σοβαρό ενδεχόμενο ένταξης της Eurobank στον MSCI.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Οι απίστευτες ιστορίες Πόλσον και Μυστακίδη

    Τράπεζα Πειραιώς: Ποια μεγάλα ονόματα επενδυτών οδηγούν προς υπερκάλυψη την ΑΜΚ στο εξωτερικό

    Mytilineos: Άνοιξε μία ημέρα νωρίτερα το βιβλίο προσφορών για το «πράσινο» ομόλογο – «Βλέψεις» για επιτόκιο κάτω του 2,5%



    ΣΧΟΛΙΑ