• ΑΓΟΡΕΣ

    Société Générale: Δίνει πιθανότητα για έξοδο της Terna Energy από τον δείκτη MSCI

    Frederic Oudea, CEO Société Générale

    Frederic Oudea, CEO Societe Generale


    Έντονο εγχώριο ενδιαφέρον μπορεί να έχουν οι ανακοινώσεις της εταιρείας δεικτών MSCI την Πέμπτη 11 Μαΐου. Η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς είναι ενδεικτική, μετά το χθεσινό report της Morgan Stanley που έβαλε «πάγο» στις προσδοκίες της αγοράς, η γαλλική Société Générale «ανοίγει την κουβέντα» για πιθανή έξοδο της Τέρνα Ενεργειακής, εξέλιξη που μπορεί να αλλάζει και πάλι τους συσχετισμούς.

    Η γαλλική τράπεζα Société Générale εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI Greece Standard με πιθανή αποχώρηση της Terna Energy, χωρίς ωστόσο να αναφέρει την πιθανότητα εισόδου άλλης ελληνικής μετοχής τον δείκτη.

    Οι αλλαγές των δεικτών της MSCI θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 11 Μαΐου, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ στο κλείσιμο της αγοράς την Τετάρτη 31 Μαΐου, ενώ η τυχαία ημερομηνία επιλογής των κεφαλαιοποιήσεων των εταιρειών ξεκίνησε 17 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 28 Απριλίου. Για την ώρα πάντως, η έξοδος της Terna Energy μάλλον έχει μικρή ως πάρα πολύ μικρή πιθανότητα να συμβεί, καθώς η μετοχή θα πρέπει να πιεστεί σημαντικά τις επόμενες λίγες συνεδριάσεις που “κλείνει το παράθυρο” για τις ημερομηνίες της MSCI.

    Για την ακρίβεια, ην SG εκτιμά την αφαίρεση της Terna Energy και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της οι πιθανές εκροές θα ξεπεράσουν τα 63 εκατ. δολάρια και με βάση τη μέση συναλλακτική δραστηριότητα της μετοχής, οι εκροές αντιστοιχούν σε 24 ημέρες συναλλαγών ή 2,86 εκατ. μετοχές. Παρότι δεν αναφέρεται, είναι πιθανό η έξοδος της Τέρνα Ενεργειακής, αν συμβεί, να ανοίξει το δρόμο στην Τράπεζα Πειραιώς.

    O εγχώριος δείκτης εμφανίζει σε όρους δεικτών αποτίμησης Ρ/Ε και P/BV το προβάδισμα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της MSCI. Ο δείκτης Ρ/Ε του εγχώριου δείκτη εκτιμάται στις 7,70 φορές έναντι 11,84 φορές για τον δείκτη MSCI EM. Τέλος, ο δείκτης P/BV για τις εγχώριες αξίες υπολογίζεται σε 1,05 φορές και στις 1,61 φορές για τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο δείκτης MSCI Greece περιλαμβάνει τους τίτλους των Eurobank Holdings με ποσοστό συμμετοχής 13,8%, ΟΠΑΠ με ποσοστό συμμετοχής 12,91%, ΟΤΕ με ποσοστό συμμετοχής 11,73%, Mytilineos με ποσοστό συμμετοχής 11,44%, Alpha Services and Holdings με ποσοστό συμμετοχής 10,96%, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με ποσοστό συμμετοχής 10,71%, Jumbo με ποσοστό συμμετοχής 9,85%, ΔΕΗ με ποσοστό συμμετοχής 7,32%, Motor Oil Hellas με ποσοστό συμμετοχής 6,30% και Terna Energy με ποσοστό συμμετοχής 4,97%.

    Διαβάστε επίσης:

    LVMH: Στο top ten των εταιρειών με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία-Έφτασε τα 500 δισ. δολάρια

    Χρηματιστήριο: Πωλητές στις τράπεζες, πιέσεις στα blue chips, κάτω από τις 1.100 ο δείκτης



    ΣΧΟΛΙΑ