ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η διατήρηση της Jumbo στους βασικούς δείκτες τoυ MSCI αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της αναβάθμισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Η κεφαλαιοποίηση, η ελεύθερη διασπορά και οι κινήσεις των ξένων θεσμικών επενδυτών διαμορφώνουν μια νέα εξίσωση για τον ισχυρό άνδρα του ομίλου.
Πρόκειται για ένα ακόμα στοίχημα ή… άγχος του βασικού μετόχου του Jumbo με 16,4%, ότι απέμεινε δηλαδή από τα αλλεπάλληλα placements που έχει πραγματοποιήσει, του κ. Απόστολου Βακάκη.
Πρόκειται για τη διατήρηση της εταιρείας στον βασικό δείκτη MSCI Greece και, κυρίως, για τη θέση που θα καταλάβει η μετοχή στο νέο χρηματιστηριακό περιβάλλον που διαμορφώνεται με την αναβάθμιση της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές.
Το ζήτημα δεν είναι καθόλου αμελητέο.
Για μια εισηγμένη με σημαντική παρουσία στα χαρτοφυλάκια ξένων επενδυτών, η συμμετοχή στους δείκτες της MSCI αποτελεί παράγοντα διεθνούς προβολής, επενδυτικής αναγνωρισιμότητας και, πάνω απ’ όλα, πρόσβασης σε κεφάλαια που ακολουθούν παθητικές επενδυτικές στρατηγικές.
Και μπορεί ο Απόστολος Βακάκης να έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί να καθορίζει τη στρατηγική της Jumbo με βάση τις βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές διακυμάνσεις, ωστόσο η παραμονή στον MSCI συνιστά ένα σημαντικό χρηματιστηριακό διακύβευμα.
Η απόφαση της MSCI για την αναβάθμιση της Ελλάδας από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές, με εφαρμογή τον Μάιο του 2027, δημιουργεί νέα δεδομένα για τις ελληνικές εισηγμένες.
Η αλλαγή κατηγορίας δεν σημαίνει αυτομάτως ότι όλες οι εταιρείες που συμμετέχουν σήμερα στον MSCI Greece θα εξασφαλίσουν την ίδια θέση και στο νέο περιβάλλον.
Αντιθέτως, οι απαιτήσεις μεγέθους, ελεύθερης διασποράς και εμπορευσιμότητας αποκτούν καθοριστική σημασία, καθώς οι ελληνικές μετοχές θα αξιολογούνται με βάση τους κανόνες που ισχύουν για τις ανεπτυγμένες αγορές.
Σύμφωνα με την ανάλυση της ίδιας της MSCI τον Απρίλιο του 2026, η προσομοίωση της μετάβασης έδειχνε ότι ο ελληνικός δείκτης μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα μπορούσε να περιλαμβάνει επτά εταιρείες, έναντι οκτώ στο τότε δείγμα των αναδυόμενων αγορών.
Πρόκειται για ενδεικτικό υπολογισμό και όχι για οριστική σύνθεση του 2027.
Αυτή ακριβώς η παράμετρος δημιουργεί ένα εύλογο ερώτημα για το Jumbo αν θα καταφέρει να διατηρήσει τη θέση της στην πρώτη γραμμή των ελληνικών μετοχών που παρακολουθούν οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές.
Η Jumbo εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις σημαντικές μη τραπεζικές συμμετοχές του MSCI Greece, ωστόσο οι ανακατατάξεις των τελευταίων μηνών καταδεικνύουν ότι ο ανταγωνισμός εντείνεται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα στοιχεία της MSCI στις 30 Σεπτεμβρίου 2026, η Jumbo συμμετείχε στον βασικό δείκτη MSCI Greece με στάθμιση 4,21%, πίσω από τη ΔΕΗ, τη Motor Oil και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μεταξύ των μη τραπεζικών εταιρειών.
Το χθεσινό +4,52%, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών πηγών, δεν φαίνεται να είναι τυχαίο.
Στις 20 Οκτωβρίου και για δέκα συνεδριάσεις ο MSCI θα ελέγξει και πάλι τις κεφαλαιοποιήσεις ως προς το ποιες μετοχές πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου/εξόδου από τον δείκτη.
Το καθαρό free float υπολογίζεται σε κάτι λιγότερο από 3 δις. ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Αγορές: Η Ασία σβήνει τα κέρδη της μετά τις προειδοποιήσεις της ASML για την ΤΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ακτή Βουλιαγμένης: Οι εκκρεμότητες για την είσοδο του Πρεμ Γουάτσα
- Τζιάνι Ινφαντίνο: Η κρυφή αμοιβή 1,5 εκατ. ευρώ και η ύποπτη μίσθωση 3,6 εκατ. ευρώ στον πύργο Τραμπ
- Πειραιώς: Έτοιμη να χρηματοδοτήσει έργα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ – Το πράσινο χαρτοφυλάκιο των €5 δισ.
- Η τέλεια οικονομική καταιγίδα και ποιος θα την πληρώσει
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.