ΑΓΟΡΕΣ

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες έκδοσης 10ετούς ομολόγου – Οι ανάδοχοι

  • NewsRoom


Ξεκίνησε η διαδικασία για την έκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου. Πριν από λίγο ανακοινώθηκαν οι έξι ανάδοχοι της έκδοσης. Πρόκειται για την BNP Paribas, την Citi, την Credit Suisse, την Goldman Sachs, την HSBC και την JP Morgan. Στην επίσημη ανακοίνωση  του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αναφέρεται ότι η διαδικασία της έκδοσης θα ξεκινήσει στο «κοντινό μέλλον». Ωστόσο, οι διαδικασίες εκτιμάται ότι θα είναι ταχύτατες, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει πιθανότατα αύριο.

Την ίδια ώρα στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2006 υποχώρησαν οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων, μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας την περασμένη εβδομάδα από τον οίκο Moody’s, ενισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών απέναντι στη χώρα.

Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε την Παρασκευή την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, σε B1 από B3, επικαλούμενος την αποτελεσματικότητα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της χώρας.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,622% νωρίς σήμερα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου, που εκδόθηκε πρόσφατα, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο εβδομάδων κατά τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, στο 2,79%.

«Η κίνηση από τον Moody’s αντανακλά το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις ήδη αποδίδουν καρπούς με την μορφή δημοσιονομικής βελτίωσης με το πρωτογενές πλεόνασμα», σχολίασε ο Ντάνιελ Λεντς, αναλυτής της DZ Bank.

«Αυτό όμως που νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό είναι το γεγονός πως η Ελλάδα δείχνει ότι έχει πρόσβαση στις αγορές, με το πετυχημένο πενταετές (ομόλογο) και τώρα και με τις φήμες για νέο 10ετές», δήλωσε.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τροφοδότησε τις εικασίες ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου αυτή την εβδομάδα, με αναλυτές της Commerzbank επίσης να υποστηρίζουν ότι αναμένουν μια τέτοια εξέλιξη αυτή την εβδομάδα.

Οι αποδόσεις συνήθως αυξάνονται πριν από μια νέα έκδοση. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η πρόσβαση στην αγορά θεωρείται θετική εξέλιξη, δεδομένου του πολύ υψηλού χρέους της χώρας ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, σημειώνεται στο δημοσίευμα του Reuters.

Οι αποδόσεις των υπόλοιπων ομολόγων της ευρωζώνης ήταν αμετάβλητες έως οριακά χαμηλότερες, αν και διατηρούνται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων εβδομάδων λόγω των ενδείξεων για πιθανή εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου σημείωσε οριακή πτώση στο 0,18%, από το υψηλό μηνός της Παρασκευής του 0,208%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εναλλαγές προσήμου στο ΧΑ, «κλειδώνουν» τα κέρδη τους οι επενδυτές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θέμα ωρών η έκδοση 10ετούς ομολόγου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Reuters: Η Ελλάδα πιθανόν θα εκδώσει νέο ομόλογο τον Μάρτιο – Τι ποσό εξετάζεταιΣΧΟΛΙΑ