• Ροή Ειδήσεων

    Reuters: Η Ελλάδα πιθανόν θα εκδώσει νέο ομόλογο τον Μάρτιο – Τι ποσό εξετάζεται

    • NewsRoom
    Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών


    Πληθαίνουν οι φωνές για την πιθανή έκδοση νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στον Μάρτιο, μετά και την αναμενόμενη έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, με την έκδοση ενός νέου 7ετούς ή ίσως 10ετούς ομολόγου. Αυτό επισημαίνει και το πρακτορείο Reuters, το οποίο συνομίλησε την Τρίτη με αξιωματούχους με γνώση της διαδικασίας.

    «Εάν οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές, ίσως εκδώσουμε νέο ομόλογο, πιθανόν τον επόμενο μήνα», τόνισε στο πρακτορείο Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος. «Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη την διάρκεια. Το ποσό θα είναι ανάλογο με την έκδοση του 5ετούς», πρόσθεσε, ενώ τραπεζίτης με γνώση του ζητήματος επιβεβαίωσε τον σχετικό σχεδιασμό.

    Σύμφωνα με το Reuters, η Αθήνα σκοπεύει να αντλήσει 5-7 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων το 2019, στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της. Η χώρα άντλησε ήδη 2,5 δισ. ευρώ από την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου στα τέλη Ιανουαρίου, με απόδοση 3,6%, ενώ οι προσφορές των επενδυτών είχαν ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ. Aπό τότε η απόδοση του 5ετούς έχει υποχωρήσει περισσότερο από μισή ποσοστιαία μονάδα και διαμορφωνόταν στο 2,97% την Τρίτη.

    Η χώρα είχε εκδώσει 7ετές ομόλογο στις αρχές του 2018. Δεν έχει εκδώσει 10ετές ομόλογο από το 2008. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφωνόταν στο 3,72% την Τρίτη, περίπου 14 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα τέλη Ιανουαρίου.

    Η Ελλάδα διαθέτει κεφαλαιακό απόθεμα άνω των 27 δισ. ευρώ και μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της έως το 2021.

    Η Moody’s αξιολογεί τον ελληνικό αξιόχρεο με ‘Β3’, η Fitch με ‘ΒΒ-‘ και η S&P με ‘Β+’.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προς έκδοση 10ετούς ομολόγου η Ελλάδα;

     



    ΣΧΟΛΙΑ