• Οικονομία

    Θέμα ωρών η έκδοση 10ετούς ομολόγου

    • NewsRoom


    Θέμα ωρών, ή το αργότερο την Τρίτη ως Τετάρτη το πρωί, είναι πλέον η έκδοση 10ετούς ομολόγου για 2 δισ. ευρώ. Με εφαλτήριο τη διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, το ελληνικό Δημόσιο ετοιμάζεται για νέα προσπάθεια δανεισμού από τις αγορές, παίρνοντας «σήμα» τόσο από το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, αλλά και από την εικόνα που παρουσιάζουν στο εσωτερικό ομόλογα και μετοχές.

    Η κυβέρνηση επισπεύδει την νέα έξοδό της, αυτήν τη φορά με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, κάτι που έχει να συμβεί από τον Φεβρουάριο του 2010, όταν και είχε αντλήσει 5 δισ. ευρώ. Οι προσδοκίες για την νέα έκδοση του 10ετούς είναι ιδιαίτερα υψηλές, καθώς εκτιμάται ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης θα συγκεντρωθούν 2 δισ. με 3 δισ. ευρώ, με σημαντική υπερκάλυψη, και επιτόκιο της τάξης του 3,7%-3,9% περίπου.

    Γεγονός είναι πάντως ότι οι αγορές δείχνουν πως περιμένουν την έκδοση. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν υποχωρήσει αισθητά, με το 10ετές στο 3,64% και το νέο 5ετές, που εκδόθηκε στις 28 Ιανουαρίου, να έχει υποχωρήσει στο 2,80% (από 3,60% που είχε διαμορφωθεί την ημέρα της δημοπρασίας).

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Δημόσιο θα εκδώσει ένα νέο ομόλογο αναφοράς διάρκειας 10 ετών, ζητώντας να αντλήσει από τις αγορές 2 δισ. ευρώ, και με την απόδοση, σύμφωνα με αναλυτές, να διαμορφώνεται κοντά στο 4% ή και λίγο χαμηλότερα, όπως φάνηκε από την τηλεδιάσκεψη που είχε ο ΟΔΔΗΧ με επενδυτές την περασμένη Παρασκευή.

    Ανάδοχοι της έκδοσης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τρεις αμερικανικές τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές: οι Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup, BNP Paribas και HSBC. Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ αναμένεται εντός της ημέρα.

    Με δεδομένο ότι η έκδοση θα είναι σχετικά περιορισμένη και το κουπόνι που θα δοθεί αρκετά υψηλό θα πρέπει να αναμένεται και νέο ρεκόρ προσφορών για το νέο τίτλο του ελληνικού Δημοσίου. Η έκδοση 10ετούς ομολόγου θα θεωρηθεί credit positive από τους οίκους αξιολόγησης ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και κάποια νέα θετική έκπληξη στις αξιολογήσεις.

    Τα χρήματα από την έκδοση μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με ένα μέρος από το μαξιλάρι ρευστότητας των 24 δισ. ευρώ για την περαιτέρω εξομάλυνση του προφίλ του χρέους. Θα μπορούσε δηλαδή με τα χρήματα αυτά να αγοραστούν «ακριβά» ομόλογα που κατέχουν σήμερα η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες ή επίσης ακριβό χρέος από το ΔΝΤ.

    Με την έκδοση του 10ετούς η Ελλάδα, έχοντας συγκεντρώσει συνολικά 4,5 δισ. ευρώ από τις αγορές (2 δισ. από το 10ετές και 2,5 δισ. από τον πενταετές του Ιανουαρίου), έχει καλύψει πάνω από τα 2/3 του ετήσιου δανειακού προγράμματος των 7 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μίνι έκπληξη από τη Moody’s με αναβάθμιση δύο βαθμίδων, σε Β1, για το ελληνικό αξιόχρεο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Reuters: Η Ελλάδα πιθανόν θα εκδώσει νέο ομόλογο τον Μάρτιο – Τι ποσό εξετάζεται

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προς έκδοση 10ετούς ομολόγου η Ελλάδα;



    ΣΧΟΛΙΑ