• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές – Ανατροπή με ράλι για UBS, απώλειες άνω του 57% για Credit Suisse (upd)

    • NewsRoom
    Δάχτυλο δείχνει σε γράφημα


    Δυναμική ανάκαμψη σημειώθηκε στις ευρωαγορές, μετά τις απώλειες στο άνοιγμα, ενώ οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες υποχωρούν σταδιακά. Σταθερή παραμένει η ελεύθερη πτώση της μετοχής της Credit Suisse, στον απόηχο της εξαγοράς της από τη UBS το απόγευμα της περασμένης Κυριακής.

    Το deal έκλεισε στα 3,25 δις. δολάρια, αν και η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας ήταν στα 8 δις δολάρια, στο κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

    Οριακή ανάκαμψη παρατηρείται στα futures της Wall Street, εν μέσω πρωτοβουλιών της κυβέρνησης των ΗΠΑ για περαιτέρω ενίσχυση των περιφερειακών τραπεζών.

    Ανάκαμψη μετά τις βαριές απώλειες

    Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,75% στις 439,90 μονάδες με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη να καταγράφει οριακές απώλειες 0,33%.

    Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες ο γερμανικός DAX πλέον κερδίζει 0,94% στις 14.905 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC ενισχύεται κατά 1,16% στις 7.005 μονάδες.

    O FTSE 20 στο Λονδίνο ενισχύεται κατά 0,60%, στις 7.379 μονάδες.

    Νωρίτερα, ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, SSM σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν με το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board) διαβεβαίωσαν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν αντοχές καθώς και ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα.

    Επιφυλακτικότητα για το ιστορικό deal

    Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής αντιμετωπίζοντας με επιφυλακτικότητα τη συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS έναντι 3,25 δισ. δολ.

    Η μετοχή της Credit Suisse παραμένει στο “κόκκινο” με απώλειες σχεδόν 60%, ενώ η πτώση της UBS διέγραψε όλες τις απώλειες των πρωινών ωρών και κινείται πλέον σε θετικό έδαφος με  ανάκαμψη άνω του 3%.

    Αντίστοιχα, η μετοχή της Deutsche Bank περιόρισε τις απώλειες στο 1,74% η Commerzbank στο 2%, η BNP Paribas μείωσε τις απώλειες στο 0,54% και η Société Générale στο 1,67%.

    Το πρωί οι αγορές αιφνιδιάστηκαν από την είδηση ότι η αποτίμηση ομολόγων Additional Tier-1 της Credit Suisse –ή ομόλογα AT1– με ονομαστική αξία 17 δισεκ. δολάρια θα μειωθεί στο μηδέν, αρκετούς ομολογιούχους να εκφράζουν την οργή του καθώς θεωρούσαν ότι θα είναι προστατευμένοι έναντι των μετόχων.

    Το αρνητικό ξεκίνημα των αγορών οδήγησε τους επενδυτές στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, με τα γερμανικά και βρετανικά κρατικά ομόλογα να σημειώνουν ράλι.

    Ο χρυσός σκαρφάλωσε πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα χρόνο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Χρυσός: Πάνω από τα 2.000 δολάρια για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο

    Ebury: Οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν ελέω της τραπεζικής αναταραχής



    ΣΧΟΛΙΑ