• Business

    Credit Suisse: Τι σηματοδοτεί ο μηδενισμός των ομολόγων AT1 αξίας 17 δισ. δολαρίων για τις άλλες τράπεζες

    • Bloomberg


    Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων από την πώληση της Credit Suisse είναι οι επενδυτές στα πιο επισφαλή ομόλογα της τράπεζας, γνωστά ως AT1, αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτοί οι διαχειριστές κεφαλαίων χάνουν όλα τα χρήματά τους – δυνητικά δημιουργώντας μια καταιγίδα στην αγορά των 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ απειλούν να πλήξουν τους Ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει.

    Οι πιστωτές εξετάζουν μανιωδώς τα ψιλά γράμματα αυτών των λεγόμενων τίτλων CoCos της κατηγορίας Tier 1 για να καταλάβουν αν οι αρχές άλλων χωρών θα μπορούσαν να επαναλάβουν αυτό που έκανε η ελβετική κυβέρνηση την Κυριακή: Να τους εξαλείψει, διατηρώντας αξία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους επενδυτές μετοχών. Υποτίθεται ότι δεν θα έπρεπε να είναι αυτή η σειρά προτεραιότητας, επιμένουν ορισμένοι κάτοχοι των ομολόγων.

    «Αυτό δεν έχει λογική», δήλωσε ο Patrik Kauffmann, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Aquila Asset Management, ο οποίος κατέχει τέτοιου είδους ομόλογα. «Οι μέτοχοι θα έπρεπε να πάρουν μηδέν» επειδή «είναι απολύτως σαφές ότι τα AT1 είναι ανώτερα από τις μετοχές».

    Ένας διευθύνων σύμβουλος βρετανικής τράπεζας το έθεσε ακόμη πιο ωμά: Οι Ελβετοί «σκότωσαν» τη βασική αυτή πηγή χρηματοδότησης των τραπεζών. Τα σχόλιά του υπογραμμίζουν πως η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κοινότητα βρίσκεται σε έξαρση μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, η οποία ακολούθησε την κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

    Οι τιμές των AT1 στην Ασία υποχώρησαν τη Δευτέρα. Ορισμένοι traders της Barclays έχουν προβλέψει μειώσεις έως και 15 σεντς ή περισσότερο, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

    Δεν είναι ότι τα ομόλογα δεν έπρεπε να δεχτούν μέρος του πλήγματος από την κατάρρευση της Credit Suisse. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό ο λόγος που δημιουργήθηκαν όταν σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ως τρόπος επιβολής ζημιών στους πιστωτές όταν οι τράπεζες έχουν πρόβλημα, για να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

    Ωστόσο, το να δίνεις προτεραιότητα τους επενδυτές μετοχών έναντι των κατόχων των πιο επικίνδυνων τραπεζικών ομολόγων, αφήνει τους τελευταίους σε σύγχυση σχετικά με το ποιος κατατάσσεται πρώτος όταν πρόκειται για την ιεραρχία των αξιώσεων την επόμενη φορά που μια τράπεζα έχει πρόβλημα.

    Καθώς ετοιμάζονται να ξεκινήσουν οι δικαστικές διαμάχες, οι traders της Goldman Sachs ετοιμάζονταν να υποβάλουν αξιώσεις έναντι των πιο επικίνδυνων ομολόγων της Credit Suisse για τους επενδυτές, στοιχηματίζοντας ότι μπορούν τελικά να ανακτήσουν κάποια αξία.

    «Η καταστροφή των κατόχων AT1 ενώ πληρώνονται σημαντικά ποσά στους μετόχους, έρχεται σε σύγκρουση με όλες τις αρχές και τους κανόνες εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν διεθνώς μετά το 2008», σύμφωνα με τον Jérôme Legras, επικεφαλής έρευνας στην Axiom Alternative Investments, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία κατέχει ομόλογα AT1 που εκδόθηκαν από την Credit Suisse.

    Από την οπτική γωνία των Ελβετών αξιωματούχων, η διαγραφή των τίτλων έγινε επειδή έπρεπε να ενισχυθεί το κεφάλαιο της Credit Suisse και να επιλυθούν τα προβλήματα ρευστότητάς της. Τα ομόλογα συνήθως αντιμετωπίζουν κούρεμα κάθε φορά που προσφέρεται κρατική στήριξη σε τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα φερεγγυότητας.

    Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά λένε ότι η κίνηση θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια ανατρεπτική ανατιμολόγηση σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Η αγορά των νέων ομολόγων AT1 πιθανότατα θα παγώσει και το κόστος της επικίνδυνης τραπεζικής χρηματοδότησης αναμένεται να εκτιναχθεί υψηλότερα, δεδομένου ότι η ρυθμιστική απόφαση έπιασε ορισμένους πιστωτές απροετοίμαστους, λένε οι traders.

    Αυτό θα έδινε στους ομολογιούχους λιγότερες επιλογές για άντληση κεφαλαίων σε μια περίοδο πίεσης της αγοράς, με την Fed και πέντε άλλες κεντρικές τράπεζες να ανακοινώνουν συντονισμένη δράση την Κυριακή για την ενίσχυση της ρευστότητας σε δολάρια.

    «Η αγορά AT1 θα είναι κλειστή για νέες εκδόσεις για λίγο», δήλωσε ο Luke Hickmore, επενδυτικός διευθυντής στην abrdn Plc, ο οποίος κατέχει ένα μικρό αριθμό ομολογιών της Credit Suisse. «Όλοι θα αναλύσουμε ποιοι τίτλοι στο χώρο AT1 έχουν παρόμοια τύχη με αυτούς της Credit Suisse και ποιοι όχι, ποιες τράπεζες πρέπει να εκδίδουν AT1 και ποιες όχι».

    Ακόμη και πριν από την απόφαση αυτή, οι αυξανόμενες ανησυχίες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα προκάλεσαν πτώση του μέσου τίτλου AT1 τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με την τιμολόγηση να πιέζεται σχεδόν 20% κάτω από την ονομαστική αξία – σημειώνοντας μια από τις πιο απότομες πτώσεις που έχουν καταγραφεί.

    “Κακώς σχεδιασμένο”

    Οι ρυθμιστικές αρχές ήθελαν τα AT1 να λειτουργούν ως πρόσθετο απόθεμα κεφαλαίου μεταξύ των μετόχων και των ομολογιούχων. Ωστόσο, το νομικό πλαίσιο θεωρούνταν πάντα αβέβαιο.

    Η τελευταία κίνηση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής δείχνει ότι «η δομή έχει αποδειχθεί κακώς σχεδιασμένη και πιθανότατα θα καταργηθεί σταδιακά», δήλωσε ο Francesco Castelli, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Banor Capital.

    Η απόφαση της Ελβετικής Εποπτικής Αρχής Χρηματοοικονομικής Αγοράς είναι «μάλλον νόμιμη», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι υποχρεώσεις των ομολόγων AT1 της Credit Suisse θα διαπραγματεύονται σχεδόν στο μηδέν αύριο. «Οι κάτοχοι θα έχουν μόνο κάποιες πιθανότητες ανάκτησης χρημάτων στο δικαστήριο». Ο Castelli είναι ιδιοκτήτης ομολόγων που εκδόθηκαν από την τράπεζα, αλλά αρνήθηκε να πει εάν έχει θέση στα AT1s.

    Σωστή θεωρεί την κίνηση αυτή  ο John McClain, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global Investment Management.

    «Είναι απολύτως σωστό για να αποτρέψουμε τον ηθικό κίνδυνο. Αυτά τα ομόλογα δημιουργήθηκαν για στιγμές όπως αυτή».

    Κίνδυνος αντισυμβαλλομένου

    Η εξαγορά της Credit Suisse έρχεται μετά την κατάρρευση ορισμένων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα που προκάλεσε ανησυχίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Τα ομόλογα και οι μετοχές της τράπεζας με έδρα τη Ζυρίχη υποχώρησαν και οι αντισυμβαλλόμενοι στις συναλλαγές άρχισαν να αγοράζουν προστασία έναντι πιθανής χρεοκοπίας.

    Μια κατάρρευση της τράπεζας θα είχε προκαλέσει τεράστια παράπλευρη ζημιά στον ελβετικό χρηματοπιστωτικό κλάδο και κίνδυνο μετάδοσης στην UBS και άλλες τράπεζες, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της χώρας Karin Keller-Sutter σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή.

    «Η χρεοκοπία μιας παγκόσμιας συστημικά σημαντικής τράπεζας θα είχε προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικονομική αναταραχή στην Ελβετία και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

    Πάντως οι traders έδειξαν γρήγορα τον σκεπτικισμό τους σχετικά με τη συμφωνία.

    Στο πλαίσιο της εξαγοράς η ελβετική κεντρική τράπεζα προσφέρει βοήθεια ρευστότητας 100 δισεκατομμυρίων φράγκων στην UBS και η κυβέρνηση χορηγεί εγγύηση 9 δισεκατομμυρίων φράγκων για πιθανές απώλειες από περιουσιακά στοιχεία που αναλαμβάνει.

    Και όλα αυτά αφότου η Credit Suisse δέχθηκε μία σειρά πληγμάτων: από την χρεοκοπία της Archegos μέχρι την κατάρρευση των finds που που διέθετε με την Greensill Capital.

    «Η διαπίστωση εκ των υστέρων είναι υπέροχη», δήλωσε ο πρόεδρος της Credit Suisse, Axel Lehmann, στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής.

    Διαβάστε ακόμη:

    Στουρνάρας: Καμία έκθεση των ελληνικών τραπεζών από τα ομόλογα ΑΤ1 των 17 δισ. δολαρίων της Credit Suisse που μηδενίστηκαν 



    ΣΧΟΛΙΑ