• ΑΓΟΡΕΣ

    Ράιαν Κόεν: O ριψοκίνδυνος billionaire των meme stocks, θέλει τώρα να μοιάσει στον Μπάφετ

    Ryan Cohen (Wikimedia:commons)


    Πολέμιος της Wall Street και «Ρομπέν των Δασών» των μικροεπενδυτών, ο Ράιαν Κόεν κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να μπει στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων χάρη σε «risky business». Tώρα αναζητεί να γίνει ένας συντηρητικός επενδυτής της Wall Street, ζητώντας συμβουλές από τον κορυφαίο όλων, Γουόρεν Μπάφετ.

    Επωφελήθηκε από τη φρενίτιδα των meme-stocks, με την εταιρεία της οποίας ήταν πρόεδρος, τη Game Stop να βλέπει την μετοχή της να εκτοξεύεται μέσα στο 2021, ανοίγοντας τον δρόμο για ξέφρενο ράλι και σε άλλες μετοχές ταλαιπωρημένων οικονομικά εταιρειών. Ακολούθησε τον ίδιο δρόμο το περασμένο καλοκαίρι με τη μετοχή της χρεοκοπημένης Bed Bath and Beyond.

    «Χαρτοφυλάκιο συνταξιούχου»

    Αφού όμως εκτόξευσε την περιουσία του στα 2,5 δις δολάρια και κέρδισε τον τίτλο του Δαυίδ των μικροεπενδυτών εναντίον του «Γολιάθ» των μεγαλοεπενδυτών της Wall Street, πλέον παλεύει να γίνει αυτό που πολεμούσε… ένας συντηρητικός επενδυτής της Wall Street.

    Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Κόεν έχει επενδύσει την περιουσία του σε 10 περίπου μετοχές, από τις οποίες λαμβάνει παθητικό εισόδημα. Μετοχές μεγάλων εταιρειών, που όμως σχολιάζει η Wall Street Journal, θα μπορούσες να τις βρεις στο χαρτοφυλάκιο ενός «συνετού συνταξιούχου».

    Eίναι μέτοχος του κολοσσού της Apple με 6,2 εκατ. μετοχές, αξίας άνω των 900 εκατ. δολαρίων. Κατέχει επίσης μετοχές μεγάλων τραπεζών όπως η Wells Fargo και η Citigroup, αλλά και στη Netflix.

    Οι επαφές με Μπάφετ και Άικαν

    O Κόεν αποφεύγει το private equity, τα hedge funds, τα ομόλογα και τα κρυπτονομίσματα και έχει δύο ανθρώπους ως μοντέλο επένδυσης: Τον Γουόρεν Μπάφετ και τον Καρλ Άικαν.

    Ο 92χρονος Μπάφετ τον έχει εμπνεύσει στο να βρει εταιρείες, που είναι υποτιμημένες με φθηνές μετοχές, οι οποίες θα τον αποζημιώσουν μακροπρόθεσμα.

    Ο 86χρονος Άικαν τον έχει εμπνεύσει να βρει εταιρείες που υποφέρουν από κακοδιαχείριση και ως ισχυρός μέτοχος να τις αναγκάσει να αλλάξουν.

    Γι’ αυτό το λόγο αναζητεί επαφή με τους δύο θρύλους της Wall Street και όπως έχει αναφέρει, έχει ήδη κάνει κάποιες συναντήσεις μαζί τους.

    Το σύμβολο των μικροεπενδυτών

    Κι όμως πριν δύο χρόνια, το όνομά του συνδέθηκε με το κίνημα των «επαναστατών» κατά της Wall Street, το οποίο συγκεντρώθηκε σε πλατφόρμες του Twitter και του Reddit και κατάφερε να δείξει τη δύναμη του, εκτοξεύοντας μετοχές εταιρειών, που βρίσκονταν στο χείλος της καταστροφής.

    Ο Κόεν αρεσκόταν στο να πυροδοτεί τη λατρεία των μικροπενεδυτών γύρω από το όνομά του με κάποια βιτριολικά tweets τους για τους υψηλόμισθους CEOs της Wall Street, κερδίζοντας όλο και περισσότερο τη στήριξη των μικροεπενδυτών, «θαμώνων» της WallStreetBets.

    Νωρίτερα, ζούσε στην αφάνεια, αν και επιτυχημένος επιχειρηματίας. Πριν γίνει πρόεδρος της GameStop ίδρυσε μια εταιρεία, την Chewy, την οποία πούλησε για 3,35 δις δολάρια στην ανταγωνιστική PetSmart. Απέφευγε όμως συστηματικά την επαφή του με τα μέσα ενημέρωσης και τη δημοσιότητα, μέχρι που η φρενίτιδα των meme stocks, τον έκανε να αγαπήσει τη δημοσιότητα.

    Το colpo grosso με τη Bed Bath and Beyond

    Σίγουρα οι υποστηρικτές του θα αισθάνθηκαν το λιγότερο προδομένοι, όταν το καλοκαίρι τους 2022 τους έσυρε σε ένα ξέφρενο ράλι της μετοχής Bed Bath and Beyond κατά 400% κι ύστερα έφυγε ξαφνικά, πουλώντας το μερίδιό του και έχοντας αποκομίσει κέρδος 68,1 εκατ. δολάρια, μέσα σε επτά μήνες.

    Το Ιανουάριο του 2022 αγόραζε μερίδιο της χρεοκοπημένης μετοχής, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές να τον ακολουθήσουν.

    Το καλοκαίρι, οι μικροεπενδυτές κατέγραφαν συναπτές νίκες κατά των short-sellers που μαζεύτηκαν γύρω από τη μετοχή για να αποκομίσουν κέρδη από το γκρέμισμά της.

    Η είδηση όμως ότι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ράιαν Κόεν θα πουλήσει το μερίδιό του, δηλαδή 9,45 εκατ. μετοχές, οδήγησε στο να κάνει άνοιγμα στη Wall Street με πτώση 20%. Την αμέσως επόμενη ημέρα, η πτώση έφτασε το 40%.

    Μια ημέρα πριν «σκάσει» η είδηση ότι ο δισεκατομμυριούχος που τροφοδότησε το ράλι της μετοχής αποχωρεί, οι επενδυτές αγόρασαν μέσα σε ένα 24ωρο 58,2 εκατ. δολάρια μετοχών.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Tα crypto καταρρέουν αλλά οι traders συνεχίζουν να κερδοσκοπούν



    ΣΧΟΛΙΑ