• ΑΓΟΡΕΣ

    Ράιαν Κόεν: Ο βασιλιάς των meme stocks κατηγορείται για απάτη εξαιτίας ενός… emoji

    Ryan Cohen (Wikimedia:commons)


    Ο περσινός Αύγουστος, ύστερα από ένα τραυματικό α’ εξάμηνο για τους αμερικανικούς δείκτες, στιγματίστηκε από ένα εξωφρενικό ράλι στις meme μετοχές. Μία εξ αυτών αυτή της Bed Bath & Beyond, η αξία της οποίας εκτοξεύτηκε για λίγες ημέρες με την ανάκαμψή της να λήγει άδοξα.

    Ο «Ρομπέν» των meme μετοχών και δισεκατομμυριούχος Ράιαν Κόεν, ο οποίος πρωταγωνίστησε και στο ράλι του 2021 με την εταιρεία του Gamestop, μπήκε μπροστά στον «αγώνα» των μικροεπενδυτών, οι οποίοι εκνευρίζουν συχνά τους παραδοσιακούς επενδυτές της Wall Street, εκτοξεύοντας μετοχές εταιρειών που βρίσκονται υπό διάλυση.

    To colpo grosso

    Μόνο που αυτή τη φορά ο Κόεν, του οποίου η περιουσία εκτιμάται σύμφωνα με το Forbes στα 3,6 δισ. δολάρια, έσπασε τη δυναμική του ράλι ύστερα από λίγες ημέρες αποχωρώντας με κέρδη 68,1 εκατ. δολαρίων.

    Η μετοχή της Bed Bath & Beyond κατέρρευσε εν μια νυχτί και πολλοί επενδυτές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες.

    Ένα χρόνο μετά οι μέτοχοι της χρεοκοπημένης εταιρείας καταθέτουν αγωγή εναντίον του Κόεν για απάτη. Το επιχείρημά τους; Ένα emoji φεγγαριού, το οποίο ο ομοσπονδιακός δικαστής δεν θεώρησε καθόλου φαιδρό και έκρινε ότι θα μπορούσε να τον καταστήσει κατηγορούμενο για απάτη.

    Αυτό που έκαψε τον Κόεν ήταν η φωτογραφία μιας γυναίκας που έσπρωχνε ένα καρότσι μέσα σ’ ένα κατάστημα της Bed Bath and Beyond. «Τουλάχιστον το καλάθι της είναι γεμάτο», έγραψε από κάτω και δίπλα είχε ένα emoji φεγγαριού.

    Κι αν αυτό για τους παραδοσιακούς επενδυτές της Wall Street δεν έχει κανένα νόημα, για το κλαμπ των «meme stockers», μία κατηγορία που αναδύθηκε και επανδρώθηκε μέσω των social media όπως το Reddit και το Twitter (νυν Χ), το emoji αυτό είναι μεγάλη υπόθεση.

    Το σκεπτικό του δικαστή

    «Στην “υποκουλτούρα” των μετοχών meme, τα emojis φεγγαριού  συνδέονται με τη φράση «στο φεγγάρι», την οποία οι επενδυτές χρησιμοποιούν για να υποδηλώσουν ότι μια μετοχή θα ανέβει», ανέφερε ο περιφερειακός δικαστής της Ουάσινγκτον Τρέβορ Μακφάντεν σε απόφασή του την περασμένη Πέμπτη.

    «Έτσι, οι επενδυτές των μετοχών με φεγγάρια ήταν λογικό να κατανοήσουν το tweet του Κοέν ως μία προτροπή να δράσουν και να εκτοξεύσουν την μετοχή της Bed Bath & Beyond.»

    Οι προσπάθειες του Κόεν να αποφύγει τις κατηγορίες έπεσαν στο κενό, μιας και σύμφωνα με την απόφαση, τα emojis ευθύνονται στον ίδιο βαθμό με τις λέξεις, αν εκφράζουν τις συγκεκριμένες ιδέες.

    «Ένας απατεώνας δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη απλώς και μόνο επειδή χρησιμοποίησε ένα emoji», πρόσθεσε ο Μακφάντεν.

    Το χρονικό της κερδοσκοπίας

    Μία νίκη των μικρών επενδυτών, πολέμιων της παραδοσιακής πρακτικής στη Wall Street εξελίχθηκε σε πανωλεθρία, εξαιτίας του Ράιαν Κόεν.

    Η τραγική ειρωνεία για τους μικροεπενδυτές που στήριξαν τη μετοχή μέσα στον προηγούμενο Αύγουστο την μετοχή της Bed Bath and Beyond, ήταν ότι το ράλι ξεκίνησε όταν μαθεύτηκε στην κοινότητα του Wall Street Bets που φιλοξενεί το Reddit, ότι ο Κόεν έχει αγοράσει μετοχές.

    Η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου, RC Ventures, είχε αγοράσει από τον Ιανουάριο του 2022 εκατομμύρια μετοχές για 121,2 εκατ. δολάρια.

    Στα μέσα Αυγούστου, ο Κόεν πούλησε όλο το μερίδιό του για 189,3 εκατ. δολάρια. Το κέρδος έφτασε τα 68,1 εκατ. δολάρια, δηλαδή 56% από μία επένδυση που δεν κράτησε πάνω από επτά μήνες.

    Ο Κόεν είχε αγοράσει τη μετοχή όταν αυτή κυμαινόταν μεταξύ 13 και 17 δολαρίων, σύμφωνα με τα αρχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Πούλησε ολόκληρο το μερίδιό του όταν η τιμή της μετοχής εκτινάχθηκε στα 30 δολάρια. Λίγο μετά την πώληση από τον Κόεν, η τιμή της μετοχής κατέρρευσε στα  0,30 δολάρια.

    Οι μετοχές της Bed Bath & Beyond διαπραγματεύονταν στα 0,27 την περασμένη εβδομάδα, μειωμένες κατά 99% από την τιμή ρεκόρ των 80,48 δολαρίων ανά μετοχή.

    Ο Κόεν τότε είχε υπερασπιστεί την κίνησή του, υποστηρίζοντας ότι «είχε αλλάξει η άποψή του για την επιχείρηση». Βέβαια, δεν κατάφερε να πείσει κανέναν, μιας και η εταιρεία ταλαιπωρείται πολλά χρόνια από κακές διοικητικές αποφάσεις και φτωχά οικονομικά στοιχεία, με τους αναλυτές της Wall Street να έχουν προβλέψει εδώ και πολλά χρόνια μια προδιαγεγραμμένη κατάρρευση.

    Η Bed Bath and Beyond κατέθεσε αίτηση πτώχευσης τον Απρίλιο του 2023ύστερα από αρκετές άκαρπες προσπάθειες να συγκεντρώσει κεφάλαια και να αλλάξει την πορεία της επιχείρησης.

    Διαβάστε επίσης:

    Apple: Έπεσε κάτω από το ιστορικό ρεκόρ των 3 τρισ. δολαρίων σε κεφαλαιοποίηση

    Πετρέλαιο: Εκτοξεύτηκαν 20% οι τιμές για 6η εβδομάδα

    BMW: Άλμα 28% στα κέρδη EBIT το β’ τρίμηνο – Διπλασίασε τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων



    ΣΧΟΛΙΑ