• ΑΓΟΡΕΣ

    Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές – Μειωμένα κέρδη βλέπει η Morgan Stanley

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Μετά το σοκ της βύθισης του ευρώ, η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία οδηγεί σε απώλειες τις ευρωπαϊκές αγορές. Παράλληλα, η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι οι προβλέψεις για κέρδη είναι πολύ αισιόδοξες και βλέπει περικοπές για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

    Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη, με τα στοιχήματα των επενδυτών να πληθαίνουν στο σενάριο αύξησης ακόμα και κατά 1% των επιτοκίων από τη Fed μέσα στον Ιούνιο. Ισχυρές είναι οι απώλειες στον κεντρικό δείκτη της Ιταλίας, που υποχώρησε 2,2%, με τη χώρα να απειλείται με κατάρρευση.

    Για δεύτερη συνεχή μέρα ο Europe Stoxx 600 εμφάνισε απώλειες, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έχει υποχωρήσει κατά 16%.

    «Ο φόβος για την ύφεση είναι πάνω από τα κεφάλια των επενδυτών», σχολίασε ο Bert Colijin, οικονομολόγος για την ευρωζώνη στην ING.

    Τα «αγκάθια» για την ΕΚΤ

    H απόκλιση του ρυθμού αύξησης επιτοκίων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των άλλων κεντρικών τραπεζών είναι αυτή που ανησυχεί τους περισσότερους επενδυτές. Στην πλειοψηφία τους, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τους, σε αντίθεση με την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να αυξήσει για πρώτη φορά φέτος, ύστερα από 10 χρόνια τα επιτόκια με αύξηση της τάξης του 0,25%.

    Σημειώνεται ότι μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, οι επενδυτές στοιχηματίζουν αύξηση ακόμα κατά 100 μονάδες βάσης.

    Στον «πόλεμο» των κεντρικών τραπεζών με τον πληθωρισμό, η τελευταία εξέλιξη για το ευρώ, το οποίο έχασε την Τετάρτη την ισοτιμία 1-1 με το δολάριο, θεωρείται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρωζώνη.

    Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη προς τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα, όπου αναμένουν μία παρέμβαση, έστω και λεκτική, σχετικά με την πτώση του ευρώ. Παράλληλα, άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες για το νέο εργαλείο που έχει ήδη εξαγγείλει η Ευρώπη για να αποφύγει τον κατακερματισμό.

    Όπως σημειώνει ο Colijin της ING για το νέο εργαλείο της ΕΚΤ: «Θα υπάρξουν προϋποθέσεις για τις χώρες που πιθανότατα θα πρέπει να κάνουν πρώτα κάτι, πριν η ΕΚΤ παρέμβει στις αγορές για να διατηρήσει τα spreads στα επιθυμητά επίπεδα».

    Morgan Stanley: Απώλειες στα κέρδη

    Οι αναλυτές σπεύδουν να αναθεωρήσουν τις προοπτικές κερδών για τις ευρωπαϊκές εταιρείες προς τα κάτω.

    Η Morgan Stanley σε σημείωμά της σημείωσε ότι αναμένεται να υποβαθμίσει τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών και υπογράμμισε ότι οι υποβαθμίσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

    Παράλληλα σημείωσε ότι οι προβλέψεις για κέρδη ανά μετοχή στο 15% για το 2022 είναι υπερβολική, με την ίδια να θέτει το όριο στο 5%.

    Για το 2023 η ανάπτυξη στα κέρδη περιορίζεται, σύμφωνα με την τράπεζα στο 2%.

    Θετική άποψη εκφράζει η Morgan Stanley για τα κέρδη στις μετοχές Airbus SE, British American Tobacco Plc και Capgemini SE και αρνητική άποψη για μετοχές όπως η Abrdn Plc, η Eurofins Scientific SE και η Hargreaves Lansdown Plc.

    Διαβάστε επίσης:

    Έρχεται η χειρότερη αναταραχή στην ιστορία του ευρώ: Όλα τα σενάρια της κρίσης οδηγούν στη Ρώμη

    Εφιαλτική πρόβλεψη της Κομισιόν για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα – Θα φτάσει στο 8,9% το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ