• Οικονομία

    Εφιαλτική πρόβλεψη της Κομισιόν για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα – Θα φτάσει στο 8,9% το 2022

    Κομισιόν: Επέβαλε πρόστιμο 334 εκατ. ευρώ σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες

    Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν


    Πληθωρισμό-φωτιά για την Ελλάδα βλέπει η Κομισιόν, στις θερινές «ενδιάμεσες» οικονομικές της προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη, μετά την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Σλοβακία και την Ολλανδία.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα φτάσει το 2022 το 8,9%, έναντι 7,6% στην ευρωζώνη και 8,3% στην ΕΕ. Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει το 2023 στο 3,5% στην Ελλάδα, έναντι 4% στην ευρωζώνη και 4,6% στην ΕΕ.

    Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη της Επιτροπής για τον πληθωρισμό έχει αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα πάνω σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις.

    Τον περασμένο Μάιο, η Επιτροπή προέβλεπε για την ευρωζώνη πληθωρισμό 6,1% το 2022 και 2,7% το 2023, έναντι 6,8% και 3,2% στην ΕΕ αντιστοίχως. Για την Ελλάδα η Επιτροπή προέβλεπε το Μάιο χαμηλότερο πληθωρισμό για το 2022 στο 3,5% και στο 1,9% το 2023.

    «Η αβεβαιότητα είναι αυξημένη και αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τη ζήτηση για νέες θέσεις εργασίας, και σε συνδυασμό με τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό αναμένεται να αποδυναμώσει την ανάπτυξη το 2023».

    Επιπλέον, ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης μπορεί να προκύψουν λόγω του υψηλότερου κόστους δανεισμού και επιβράδυνσης των ιδιωτικών επενδύσεων. Επίσης, είναι πιθανή η μείωση των εξαγωγών λόγω του λιγότερο υποστηρικτικού εξωτερικού περιβάλλοντος.

    Ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως εξαιτίας της ανόδου των διεθνών τιμές ενέργειας και τροφίμων. «Οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις έχουν αυξηθεί.

    Τα μειονεκτήματα, συνδέονται με τον τουριστικό τομέα υπό το πρίσμα της αβέβαιης καταναλωτικής ισχύος των τουριστών και των αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή.

    Στον αντίποδα, μια καλύτερη εικόνα στην αγορά εργασίας από ότι αναμενόταν θα μπορούσε να συμβάλει στην στήριξη του εισοδημάτων των νοικοκυριών και κατ΄ επέκταση της ιδιωτικής κατανάλωσης στο μέλλον» σημειώνει η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα.

    Στην έκθεσή της η ΕΕ προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ και της ευρωζώνης, με 4% το 2022 (3,5% ήταν η πρόβλεψη το Μάιο) και 2,4% το 2023 (3,1% ήταν η πρόβλεψη το Μάιο).

    Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 2,6% το 2022 (2,7% ήταν η πρόβλεψη το Μάιο) και 1,4% το 2023 (2,3% ήταν η πρόβλεψη το Μάιο). Για την ΕΕ η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 2,7% το 2022 (σταθερή σε σχέση με την πρόβλεψη του Μαΐου) και 1,5% το 2023 (2,3% ήταν η πρόβλεψη το Μάιο).

    Διαβάστε επίσης:

    Σενάριο για «διπλή δόση» στις φορολογικές δηλώσεις – Γιατί σκέφτονται νέα παράταση

    Goldman Sachs: Γιατί η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου είναι μονόδρομος

    «Άλμα» πληθωρισμού και «ψαλίδι» στην ανάπτυξη εκτιμά η Κομισιόν – «Φωτιά» στις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία βάζει το φυσικό αέριο



    ΣΧΟΛΙΑ