Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης: Add mononews.gr on Google

Την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας, ακόμη και εν μέσω της νέας ενεργειακής κρίσης, υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας τις κυβερνήσεις να αποφύγουν τις ανεξέλεγκτες δαπάνες και να περιορίσουν τις παρεμβάσεις στήριξης σε προσωρινά και στοχευμένα μέτρα. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης παραμένουν καθοδικοί, ενώ οι πιέσεις στον πληθωρισμό κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενισχύοντας την ανάγκη προσεκτικής νομισματικής πολιτικής.

Μιλώντας ενώπιον υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής (IMFC) στην Ταϊλάνδη, η Λαγκάρντ χαρακτήρισε τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών «κρίσιμη άγκυρα» για τη συνολική οικονομική σταθερότητα.

1

Οι δηλώσεις της πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο των ετήσιων συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), όπου κυριάρχησαν οι ανησυχίες για τη διόγκωση του παγκόσμιου χρέους, τις οικονομικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης και την αυξανόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα.

«Τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων και ανασυγκρότηση των αποθεμάτων ασφαλείας»

Η πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους.

Όπως ανέφερε, είναι σημαντικό να τηρούνται οι δημοσιονομικοί κανόνες και, όπου το χρέος παραμένει υψηλό, να προωθούνται η δημοσιονομική εξυγίανση, η αναθεώρηση των προτεραιοτήτων στις δημόσιες δαπάνες και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών προϋπολογισμών.

Στόχος, σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση των δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας, ώστε οι κυβερνήσεις να διαθέτουν μεγαλύτερα περιθώρια αντίδρασης σε μελλοντικές κρίσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιδιώκουν ώστε κάθε δημοσιονομική απάντηση στο ενεργειακό σοκ να είναι προσωρινή, στοχευμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες», ανέφερε, σύμφωνα με το κείμενο της δήλωσής της που δημοσιοποίησε η ΕΚΤ.

Η τοποθέτηση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη εξισορρόπησης ανάμεσα στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και στη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας, σε μια περίοδο κατά την οποία η άνοδος των ενεργειακών τιμών απειλεί να ενισχύσει εκ νέου τον πληθωρισμό.

ΕΚΤ: Καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη, ανοδικοί για τον πληθωρισμό

Αναφερόμενη στις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την τελευταία εκτίμηση της ΕΚΤ ότι οι κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα παραμένουν κυρίως καθοδικοί.

Αντίθετα, οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν ενισχυθεί προς τα πάνω, καθώς οι αυξημένες τιμές ενέργειας δημιουργούν νέες πιέσεις στο κόστος παραγωγής και στην αγοραστική δύναμη.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι το μέγεθος του ενεργειακού σοκ δεν επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να αγνοήσει τις επιπτώσεις του.

«Το ενεργειακό σοκ είναι υπερβολικά μεγάλο για να το παραβλέψουμε, αλλά μια μετρημένη αντίδραση παραμένει η κατάλληλη προσέγγιση για να διατηρηθεί ο πληθωρισμός υπό έλεγχο», δήλωσε.

Το μήνυμα της Λαγκάρντ είναι ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις πληθωριστικές πιέσεις, χωρίς όμως να προχωρήσει σε κινήσεις που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν υπέρμετρα μια ήδη ευάλωτη οικονομική ανάπτυξη.

Στο τραπέζι νέα αύξηση επιτοκίων έως το τέλος του έτους

Η συζήτηση για την πορεία του πληθωρισμού πραγματοποιείται ενώ η ΕΚΤ έχει ήδη προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2026, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο.

Οι αγορές αναμένουν ευρέως ακόμη μία αύξηση έως το τέλος του έτους, καθώς η κεντρική τράπεζα επιχειρεί να περιορίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις τιμές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοάχιμ Νάγκελ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετης νομισματικής σύσφιγξης.

«Κατά τη γνώμη μου, η δουλειά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», δήλωσε.

Όπως πρόσθεσε, ενδέχεται να χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η προσέγγιση της ΕΚΤ, με αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων σε κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά, παραμένει η ενδεδειγμένη σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο διεθνές περιβάλλον.

«Ίσως χρειαστεί να κάνουμε λίγο περισσότερα, αλλά διαθέτουμε αυτή την πολύ καλή προσέγγιση, με αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, η οποία μας εξυπηρετεί σε αυτόν τον περίπλοκο κόσμο», ανέφερε.

Από την πλευρά του, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Όλι Ρεν, διαβεβαίωσε ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να λειτουργεί με σταθερότητα και προσοχή.

«Η νομισματική πολιτική θα ενεργήσει με σταθερό χέρι, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα των τιμών και στηρίζοντας έτσι τη βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε.

Έκκληση για επιστροφή σε ένα διεθνές οικονομικό σύστημα με κανόνες

Πέρα από τις δημοσιονομικές και νομισματικές προκλήσεις, η πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στους κινδύνους που προκαλεί ο αυξανόμενος κατακερματισμός της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις, η αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο και οι αλλαγές στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τις ετήσιες συνόδους του ΔΝΤ στην Ταϊλάνδη.

Η Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η επιστροφή σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον που βασίζεται στη διαφάνεια, στην προβλεψιμότητα και στο κράτος δικαίου θα μπορούσε να δημιουργήσει ευνοϊκότερες συνθήκες για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

«Η επιστροφή σε μια διεθνή οικονομική τάξη βασισμένη στην ανοικτότητα, στην προβλεψιμότητα και στο κράτος δικαίου θα βοηθούσε το εμπόριο και τις επενδύσεις να ευημερήσουν», σημείωσε.

Ανάλογη θέση διατύπωσε και ο Όλι Ρεν, μιλώντας σε ξεχωριστή εκδήλωση.

«Σε μια εποχή γεωοικονομικού κατακερματισμού, η διεθνής συνεργασία είναι σημαντικότερη από ποτέ», ανέφερε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τόσο για την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού όσο και για την Ευρώπη, η διατήρηση ενός ανοικτού εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες αποτελεί βασική προϋπόθεση οικονομικής σταθερότητας.

Ενδιαφέρον από περισσότερες από 30 κεντρικές τράπεζες για τον μηχανισμό της ΕΚΤ

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε τέλος στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ και στα εργαλεία που διαθέτει το Ευρωσύστημα για τη στήριξη της ομαλής λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Όπως αποκάλυψε, περισσότερες από 30 κεντρικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον ενισχυμένο μηχανισμό συμφωνιών επαναγοράς (repo) του Ευρωσυστήματος.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός αποσκοπεί στην υποστήριξη της ομαλής μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και, παράλληλα, στην ενίσχυση της διεθνούς χρήσης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Το ενδιαφέρον των κεντρικών τραπεζών αναδεικνύει τη σημασία της πρόσβασης σε ρευστότητα σε ευρώ, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης χρηματοπιστωτικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας.