• Οικονομία

    «Άλμα» πληθωρισμού και «ψαλίδι» στην ανάπτυξη εκτιμά η Κομισιόν – «Φωτιά» στις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία βάζει το φυσικό αέριο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι


    Τις καλοκαιρινές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακοινώσει νωρίς το μεσημέρι η Κομισιόν, μέσα στο πλέον αβέβαιο περιβάλλον, με φόντο το σενάριο για την πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

    Οι τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και οι χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν βάλει «φωτιά» στον ελληνικό προϋπολογισμό, καθώς παρά τα υψηλά προσδοκώμενα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά και από τους φόρους «ροκανίζουν» τον όποιο επιπλέον δημοσιονομικό χώρο.

    Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως η σημερινή έκθεση της Κομισιόν που θα παρουσιάσει ο ευρωπαίος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι θα «ψαλιδίζει» τον στόχο για τη φετινή ανάπτυξη λίγο πάνω από το 3%, έναντι του 3,5% που η Κομισιόν εκτιμούσε στις ανοιξιάτικες προβλέψεις. Την ίδια ώρα, αναμένεται να ανέβει ο πήχης για τον πληθωρισμό του 2022 πάνω από το 7%, όταν πριν λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για 6,3%.

    Όλα αυτά την ώρα που το οικονομικό περιβάλλον δείχνει να είναι πιο ευμετάβλητο από ποτέ, καθώς καθοριστικό παράγοντα – πέραν του αν θα ανοίξει ξανά ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 που θα καθορίσει το επίπεδο των τιμών στην ενέργεια – παίζουν και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, δηλαδή την άνοδο των επιτοκίων για τη συγκράτηση του ιστορικά υψηλού πληθωρισμού της Ευρωζώνης.

    Μεγάλη αύξηση των εσόδων

    Στο οικονομικό επιτελείο πάντως, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του προϋπολογισμού. Τα στοιχεία που καταφθάνουν από τον τουρισμό δείχνουν ότι η φετινή χρονιά θα ξεπεράσει ακόμα και το έτος – ρεκόρ του 2019 σε επίπεδο εισπράξεων όταν είχαν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία περίπου 18 δις ευρώ.

    Ο πήχης για φέτος έχει τεθεί στα 15 – 15,5 δις ευρώ και οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έσοδα που μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τα 20 δις.

    Με μια απλή ανάγνωση, τα τουριστικά έσοδα θα είναι σχεδόν 4,5 – 5 δις ευρώ πάνω από το στόχο, δημιουργώντας έναν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο ύψους 1 – 1,5 δις ευρώ. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει αν ο υψηλός πληθωρισμός θα «ροκανίσει» αυτό το ποσό, άρα και τις όποιες επιπλέον παρεμβάσεις σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών για μετά το καλοκαίρι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το α’ εξάμηνο του έτους τα οποία έχουν προγραμματιστεί να ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη αναμένεται να δείχνουν νέα αύξηση των φορολογικών εσόδων, αφού τον Ιούνιο μπήκαν περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία απ’ ότι υπολογιζόταν. Υπενθυμίζεται πως την περίοδο Ιανουαρίου – Μαίου 2022 υπήρξε υπερείσπραξη φόρων ύψους 2,9 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ