• Οικονομία

    To ευρώ έχασε την ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο

    • NewsRoom


    Για πρώτη φορά το ευρώ έπεσε κάτω από το δολάριο την Τετάρτη, μετά από δύο δεκαετίες.

    Με τη Fed  να προχωράει σε αυξήσεις επιτοκίων για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, στην Ευρώπη επικρατεί ο κίνδυνος ύφεσης.

    Κάποια στιγμή νωρίτερα, η αξία του ευρώ έπεσε στα 0,998 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί από τον Δεκέμβριο του 2002.

    Το νόμισμα της ευρωζώνης έχει χάσει πάνω από το 10% της αξίας τους φέτος, έναντι του ενισχυμένου δολαρίου.

    Η πτώση του ευρώ έρχεται αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος χτύπησε ακόμα ένα ρεκόρ, αγγίζοντας το 9,1%.

    Οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει

    Πρόκειται για μία εξέλιξη που είχε ήδη προβλεφθεί από τους αναλυτές.

    Η ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως το δολάριο είναι απίθανο να υποχωρήσει εν μέσω των σκοτεινών προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη, είχαν αναφέρει.

    Η εικόνα στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ζοφερή, δεδομένων των φόβων ότι η διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να πυροδοτήσει την οικονομική κρίση στην περιοχή και να περιορίσει την ικανότητα της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια, υπονομεύοντας σημαντικά το νόμισμα.

    «Δεν θα χρειαστούν πολλά για να υποχωρήσει το ευρώ κάτω από την ισοτιμία», είχε δηλώσει νωρίτερα ο David Page, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης στην AXA Investment Managers. «Είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ιστορία επιτοκίων. Είναι πολύ πιο θεμελιώδες. Οι δυσμενείς κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία στηρίζουν το δολάριο αυτή τη στιγμή», ανέφερε.

    Η πτωτική πορεία του ευρώ έχει φέρει σε δύσκολη θέση της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Αποτελεί επίσης πρόβλημα για τους καταναλωτές σε μία οικονομία 12 τρις ευρώ, η οποία τροφοδοτείται από μια έκρηξη πληθωρισμού που είναι ήδη εκτός ελέγχου, με τις τιμές να αυξάνονται με ρυθμό ρεκόρ.

    Οι προκλήσεις για την ΕΚΤ

    Ήδη αρκετοί τραπεζίτες της ΕΚΤ έχουν επισημάνει από νωρίς τα ζητήματα που προκύπτουν από ένα αδύναμο ευρών.

    Τον περασμένο Μάιο, ο Francois Villeroy de Galhau είπε ότι η ΕΚΤ «θα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις» και ότι ένα ευρώ που είναι «πολύ αδύναμο θα ήταν αντίθετο με τον στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών».

    Νωρίτερα, σήμερα, πριν το ευρώ πέσει κάτω από ένα δολάριο, αναφέρθηκε στην ισχυροποίηση του δολαρίου, που λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.

    Εκτός από τη διπλή απειλή πληθωρισμού-ύφεσης, η ΕΚΤ αντιμετωπίζει επίσης τον κίνδυνο υπερβολικής απόκλισης του κόστους δανεισμού.

    Μετά την εκτίναξη των ιταλικών αποδόσεων τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα άρχισε να εργάζεται για ένα εργαλείο που θα αποτρέψει τον κατακερματισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Κι ενώ η δημιουργία του έχει εξαγγελθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, άγνωστες παραμένουν οι λεπτομέρειες λειτουργίας τους αλλά και η ημερομηνία ενεργοποίησής του.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευρώ: Στο κάδρο παραμένει το 1 προς 1 με το δολάριο – Πιθανή η υποχώρηση χαμηλότερα λένε οι αναλυτές

    Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία



    ΣΧΟΛΙΑ