• ΑΓΟΡΕΣ

    Πώς βλέπουν και τι πιστεύουν οι ξένοι fund managers για την… τραγωδία των ελληνικών μετοχών που έχασαν 14,9 δισ. ευρώ

    Wall Street


    Έκδηλη ανησυχία και έντονη επιφυλακτικότητα…

    Αυτά είναι σε αδρές γραμμές τα ηχηρά «μηνύματα» που εκπέμπονται από τα «στρατηγεία» των ξένων funds, τα οποία και επιχειρούν να αξιολογήσουν τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η ελληνική τραγωδία των μετοχών.

    Αρκετοί από διαχειριστές διεθνών χαρτοφυλακίων έχουν ήδη «αγοράσει» το αρνητικό σενάριο των εξελίξεων για τη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας και όχι μόνο γι’ αυτήν.

    Επίσης αρκετοί, είναι οι ξένοι «παίκτες» που ναι αύξησαν σημαντικά τα επίπεδα ρευστότητας στα χαρτοφυλάκιά τους, πλην όμως δεν έχουν αποφασίσει ακόμη να κάνουν ουσιαστικές τοποθετήσεις, παρά τη μεγάλη βουτιά στις αποτιμήσεις. Φοβούμενοι ότι ο εχθρός του φθηνού, είναι το ακόμη φθηνότερο…

    Δηλωτικό του ολέθρου που έχει συντελεστεί στον ελληνικό «ναό» του χρήματος, αποτελεί η κάθετη πτώση του Γενικού Δείκτη, ο οποίος από την πρόσφατη κορύφωση της αγοράς έχει βρεθεί τώρα 27,8% χαμηλότερα. Υποχωρώντας από τις 948,64 μονάδες όπου ήταν στις 24 Ιανουαρίου, στις 684,74 μονάδες.

    Με συνέπεια να έχουν καπνός 14,9 δισ. ευρώ, από την αγοραία αξία όλων των εισηγμένων επιχειρήσεων. Η οποία έχει πλέον έχει καταπέσει στα 48,7 δισ. από τα 63,6 δισ. ευρώ, όπου ήταν στα ψηλά του περασμένου Ιανουαρίου.

    Όπως προκύπτει από συγκλίνουσες πληροφορίες, στις τάξεις πολλών Fund Managers έχει αναπτυχθεί ως κυρίαρχη αίσθηση, ότι ο κορονοϊός στην Ελλάδα θα ακολουθήσει τα ίδια γρήγορα βήματα εξάπλωσης με την Ιταλία… Και τούτο, γιατί όπως πιστεύεται, δεν κατέστη δυνατό για τη χώρα μας να χαλιναγωγήσει την ταχύτητα μετάδοσής του.

    Οι ξένοι «παίκτες» ή τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς, θεωρούν ότι η γενικότερη ψυχολογία της αγοράς θα επιδεινωθεί από τη στιγμή που αναπόφευκτα θα αρχίσουν να καταγράφονται θάνατοι και στη Ελλάδα. Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί και με σκηνές…ερήμωσης στην Αθήνα, όπως και στο Μιλάνο, τότε σαφώς μπορεί να επιδράσει ακόμη δυσμενέστερα.

    Αρκετοί από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων, εκτιμούν ότι σε σημαντικό βαθμό όλα αυτά έχουν…αποτυπωθεί στη χειμαρρώδη  πτώση των τιμών των μετοχών, αλλά αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να έχει ακόμη μεγαλύτερο βάθος, η θεωρούμενη έως τώρα, αρνητική υπερβολή.

    Είναι πάντως χαρακτηριστικό, ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τους «τρέϊντερς», τόσο στο προηγούμενο τριήμερο της αργίας της Καθαρής Δευτέρας όσο και χθες, προτίμησαν να μηδενίσουν τις «ανοικτές θέσεις» τους. Μη θέλοντας να είναι εκτεθειμένοι σε ενδεχόμενες αρνητικές ειδήσεις, όταν η αγορά  θα είναι κλειστή. Γεγονός το οποίο λειτούργησε αρνητικά, τόσο για το -6,31% που έκανε το χρηματιστήριο την προηγούμενη Παρασκευή, όσο και για το χθεσινό -5,96%.

    Γιατί χτυπιούνται οι τραπεζικές μετοχές

    Πέραν τούτων, το ανελέητο σφυροκόπημα των τραπεζικών μετοχών από τους πωλητές, εξ αιτίας του οποίου οι τιμές έχουν χάσει από το 41,5% έως το 46,5% της αξίας τους σε σύγκριση με τα υψηλά του Ιανουαρίου ( μεταφραζόμενο σε συνολικές απώλειες 4,5 δισ. ευρώ), αποτελεί αναμφίβολα τον… δομικό προβληματισμό για το μέλλον της αγοράς.

    Οι έντονες πιέσεις στις τράπεζες αποδίδονται σε επιθετικές πωλήσεις κερδοσκοπικών Hedge Funds κατά κύριο λόγο, αλλά και σε άλλα χαρτοφυλάκια, εγχώρια και ξένα, που είχαν καταγράψει σημαντικές υπεραξίες, στο τελευταίο 12μηνο.

    Οι Fund Managers δείχνουν προβληματισμένοι για τις αναμενόμενες επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, που φαίνεται να κάνει βήματα όπισθεν. Ειδικά για τις τράπεζες εκφράζονται φόβοι για την εκ νέου διόγκωση των «κόκκινων» δανείων, όπως επίσης και για την τιμολόγηση των προς πώληση «πακέτων» υφιστάμενων, αθετημένων δανειοδοτήσεων. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σύνθετη παράμετρο, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αναμένεται να αποτυπωθεί και στις νέες εκθέσεις των διεθνών οίκων για τις τράπεζες.

    Σε κάθε περίπτωση, τα κερδοσκοπικά Funds που στοχεύουν στις γρήγορες αποδόσεις και πήραν το δρόμο της «μεγάλης φυγής» από την ελληνική αγορά, είναι μάλλον δύσκολο να επιστρέψουν στο άμεσο μέλλον. Και τούτο γιατί η μεγάλη πτώση και των άλλων διεθνών αγορών, διαμορφώνει συνθήκες ενός ελκυστικού «στοιχήματος» ρίσκου απόδοσης, μακριά από την Ελλάδα…

    Αυτό ίσως να είναι το ζήτημα αιχμής για την «επόμενη μέρα». Για το πώς δηλαδή οι τράπεζες θα μπορέσουν να πείσουν εκ νέου τα επενδυτικά κεφάλαια για το αναπτυξιακό τους «στόρι».

    «Ματώνουν» τα τραπεζικά ομόλογα

    Επί του παρόντος, ή αβεβαιότητα είναι διάχυτη και αποτυπώνεται και στα Tier II ομόλογα των τραπεζών, των οποίων οι τιμές «ματώνουν», βάζοντας ταυτόχρονα «φωτιά» στις αποδόσεις.

    Η τιμή του πρόσφατα εκδοθέντος ομολόγου της Πειραιώς έχει πέσει στο..79% της ονομαστικής του αξίας, ενώ αυτό της Alpha Bank έχει υποχωρήσει στο 89,3%. Με συνέπεια οι αποδόσεις να έχουν εκτιναχτεί αντίστοιχα στο 11,26% και 6,86% στην πενταετία του δικαιώματος ανάκλησης.

    Εκτός από τις τράπεζες και πάρα πολλά άλλα, «βαριά» και λιγότερο «βαριά χαρτιά» έχουν υποστεί εκτεταμένα πλήγματα από τη μεγάλη πτώση των χρηματιστηριακών τιμών.

    Απόρροια και του μικρού «βάθους» που διαθέτει η ελληνική αγορά, σε συνδυασμό με τις συνθήκες πανικού που διαμορφώνονται ανάμεσα στους ιδιώτες Έλληνες επενδυτές, αλλά και τις αναγκαστικές πωλήσεις που πυροδοτεί το «σπάσιμο» των «γραμμών» των δανειακών διευκολύνσεων, που παρέχονται από τις χρηματιστηριακές εταιρείες.

    Ελλάκτωρ και Ιντραλότ

    Η καθίζηση της μετοχής του «Ελλάκτωρα» ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,40% 2,51 προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση στη αγορά, τη στιγμή κατά τη οποία το εταιρικό ομόλογο της εταιρείας, συνολικού ύψους 650εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο 89% της ονομαστικής του αξίας. Δίνοντας μάλιστα την αίσθηση ότι «σορτάρεται»… Από την άλλη πλευρά, το πιο κοντινής λήξης ομόλογο της Ιντραλότ ΙΝΛΟΤ 0,95% 1,06, του Σεπτεμβρίου του 2001, διαπραγματεύεται στο 50,5% της ονομαστικής του αξίας. Γεγονός που έχει εκτινάξει την ετησιοποιημένη απόδοσή του στο… 61,5%.

    Πολλοί από τους διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, έχουν προχωρήσει τις τελευταίες μέρες σε πωλήσεις μετοχών, αυξάνοντας τη ρευστότητά τους από το 5% στο… 25 με 30%. Επί του παρόντος όμως «κάθονται» στα λεφτά τους, καθώς θεωρούν ότι οι προσεχείς 4 με 6 εβδομάδες, θα μεγιστοποιήσουν την επικοινωνιακή επίδραση με τη εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα.

    Οικονομία και μεταναστευτικό

    Αρκετοί από τους Fund Managers θέτουν ως ορόσημο αντιστροφής των αρνητικών δεδομένων τον προσεχή Μάιο . Αν όντως συμβεί αυτό, τότε μπορεί όπως υποστηρίζεται, να ανασχεθούν τα δυσμενή δεδομένα για τον  ελληνικό τουρισμό, ο οποίος κατά 85% στηρίζεται στις αφίξεις, στο διάστημα από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.

    Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων υποστηρίζουν ακόμη, ότι σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα που επιβίωσε από την πολύχρονη και την εξοντωτική κρίση, θα ανταπεξέλθει και των δυσκολιών που θα επιφέρει ο κορονοϊός. Ανεξάρτητα από τους όποιους κραδασμούς δεχτεί βραχυπρόθεσμα.

    Υποστηρίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο «τέλος της ημέρας» θα βγει κερδισμένη και από τα δύο ανοιχτά μέτωπα που έχει τώρα. Δηλαδή τον κορονοϊό και το μεταναστευτικό.

    Εκτιμάται, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει το «πράσινο φως»  των Ευρωπαίων εταίρων για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ στο μεταναστευτικό, η Ευρώπη θα πριμοδοτήσει τις εθνικές θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι της προκλητικής στάσης του Ερντογάν.



    ΣΧΟΛΙΑ