• ESG Today

    Γιατί το S του ESG προκαλεί σύγχυση στους fund managers

    Andy Howard επικεφαλής  βιώσιμων επενδύσεων στη Schroders Plc,


    Πολλοί από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, λένε ότι παλεύουν όλο και πιο σκληρά με μερικούς από τους κανόνες  των ESG στους οποίους βασίζονται κεφάλαια ύψους 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία απευθύνονται σε  επενδύσεις που πληρούν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κριτήρια διακυβέρνησης.
    Μεγάλο μέρος της σύγχυσης σχετίζεται με τον ορισμό του «S» στο ESG, για το οποίο το ευρωπαϊκό taxonomy είναι σε φάση προετοιμασίας.

    Οι κατευθύνσεις που δίνονται μπερδεύουν πολλούς και αυτό «πρόκειται να γίνει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα μετά», σύμφωνα με τον Rick Redding, διευθύνοντα σύμβουλο του Index Industry Association με έδρα τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Και αναφέρει  μια έρευνα του Index Industry Association (IIA), η οποία δείχνει ότι το 56% των 300 επαγγελματιών επενδύσεων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ – ορισμένοι που διαχειρίζονται περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια – δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να παρακολουθούν τις αλλαγές στους κανονισμούς που αφορούν στις επενδύσεις με κριτήρια ESG. Ταυτόχρονα, το 85% δηλώνει ότι το ESG αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για αυτούς.

    «Το «S» γίνεται το πρόβλημα», δήλωσε ο Redding, αναφερόμενος στις κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις. «Αυτό που βλέπουμε είναι δυνητικά διαφορετικές προσεγγίσεις για το «S» στα διάφορα νομικά πλαίσια”, είπε.

    Η ανησυχία είναι ότι «σχετικά με το S (κοινωνία) είναι πολύ λιγότερα τα διαθέσιμα ποσοτικά δεδομένα», γεγονός που καθιστά δύσκολο για τους επενδυτές να υποστηρίζουν τις στρατηγικές τους με νούμερα, δήλωσε ο Redding.

    Ο Andy Howard, ο οποίος στην επίβλεψη περισσότερων από 920 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως επικεφαλής  βιώσιμων επενδύσεων στη Schroders Plc, λέει ότι ελπίζει για σαφέστερους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμβάλουν στην καθοδήγηση του κλάδου, αναφέρει το Bloomberg.

    Οι επενδυτές έχουν ήδη μια Οδηγία taxonomy για τα κριτήρια για το περιβάλλον. Περιμένουν τώρα μια Οδηγία taxonomy και για τα κριτήρια για την κοινωνία ώστε να βοηθηθούν να καθορίσουν και να μετρήσουν τον κοινωνικό κίνδυνο για όλα τα θέματα, από το πώς μια εταιρεία αντιμετωπίζει τους εργαζομένους της, μέχρι την έκθεσή της στην παιδική εργασία, καθώς και άλλες βασικές παραμέτρους όπως η ισότητα.

    Αλλά αυτή η Οδηγία δεν θα είναι έτοιμη γρήγορα. Προς το παρόν, έχει ανατεθεί σε μια υποομάδα της Κομισιόν να διερευνήσει τι θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα κοινωνικό taxonomy και η έκθεση για τα συμπεράσματά τους που αναμένεται στα τέλη του τρέχοντος έτους.

    Η Mairead McGuinness, επίτροπος χρηματοοικονομικών αγορών της ΕΕ, αναφέρει ότι το έργο για την προετοιμασία του κοινωνικού taxonomy θα περιλαμβάνει μια «ιατροδικαστική ματιά» στις αλυσίδες εφοδιασμού, τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τους υπαλλήλους τους και θέματα διαφορετικότητας και ένταξης.

    Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το έργο θα πρέπει να είναι διαθέσιμες πριν από το 2022, είπε σε πρόσφατo συνέδριο του Bloomberg σχετικά με τις βιώσιμες επενδύσεις.

    Ο Redding του IIA, σημειώνει ότι διαφορετικές χώρες και διαφορετικές περιοχές φαίνεται να εφαρμόζουν διαφορετικά πρότυπα για το πώς αναμένουν ότι θα πρέπει ο κλάδος διαχείρισης επενδύσεων να προσεγγίζει το «S» στο ESG.

    «Στη Βόρεια Αμερική υπάρχουν πραγματικά καλά στατιστικά δεδομένα για τη συμμετοχή του φύλου και του συμβουλίου», είπε. «Αλλά σε μέρη του κόσμου, δεν υπάρχουν». Σημειώνει επίσης ότι οι υποκειμενικές παραδοχές πίσω από κοινωνικές εκτιμήσεις μπορεί να διαφέρουν πολύ.

    «Έννοιες όπως η διαφορετικότητα των φύλων, απλά δεν σημαίνει το ίδιο πράγμα σε ορισμένα μέρη του κόσμου», είπε.

    Ο Andy Howard του Schroders λέει ότι οι επενδυτές δεν μπορούν να αγνοήσουν την κοινωνική πλευρά των επιχειρήσεων που χρηματοδοτούν. «Στο τέλος, οι κοινωνικές τάσεις ή οι προκλήσεις στηρίζουν την απόδοση των εταιρειών», είπε. «Η κοινωνία» είναι ένας ευρύς όρος και εκτείνεται σε ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων », είπε ο Χάουαρντ.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ