• Οικονομία

    Fund managers: 3-4 χρόνια θα κάνει η ελληνική οικονομία να επιστρέψει στο 2019


    Ευτυχώς που οι αγορές σήμερα και τη Δευτέρα είναι κλειστές.

    Περισσότερο… ανήσυχοι καθίστανται πλέον οι Έλληνες διαχειριστές κεφαλαίων, μετά τη χθεσινή, μεσοβέζικη, περιορισμένων δυνατοτήτων και μίζερη απόφαση του Eurogroup για τη χρηματοδότηση με κεφάλαια 540 δισ. ευρώ από διάφορες γραμμές και ταμεία, της χειμαζόμενης από την πανδημία, οικονομίας της Ευρωζώνης και βεβαίως της ελληνικής.

    Το πόσο περιθωριοποιημένη θεωρείται η Ευρωζώνη φαίνεται ξεκάθαρα από τα σημερινά δημοσιεύματα των διεθνών οικονομικών μέσων ενημέρωσης, σημειώνουν, όπως του Bloomberg και των FT, όπου η είδηση για τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup «παίζει» στην τρίτη ή στην τέταρτη θέση προβολής των θεμάτων τους.

    Ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας δεν θριαμβολόγησε, σε αντίθεση με άλλους ομολόγους του, φροντίζοντας να μιλήσει από τις πρώτες κιόλας λέξεις της δήλωσής του «για μία ικανοποιητική συμφωνία». Πίσω από τις λέξεις του κ. Σταϊκούρα, όπως αναφέρουν Έλληνες fund managers, κρύβεται μία «ικανοποιητική δυσαρέσκεια», αφού το κρίσιμο ζήτημα του ταμείου που θα δώσει λεφτά στις πληττόμενες χώρες πέρασε στα ψιλά και παραπέμφθηκε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σύμφωνα με τους ίδιους τους διαχειριστές, οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα φέτος είναι αποθαρρυντικές, ειδικά σε μία περίοδο που φαινόταν ότι πήγαινε να σηκώσει κεφάλι έπειτα από 8 χρόνια κρίσης.

    Στέκονται στο γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έπιασε το θέμα αμέσως, συνυπογράφοντας το κείμενο με τους υπόλοιπους δέκα αρχηγούς κρατών που ζητούν την έκδοση ευρωομολόγου ή τέλος πάντων τη διάθεση κεφαλαίων, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα για να σταθούν οι οικονομίες τους στα πόδια τους μετά την επιδημία. Και πλέον αυτή είναι η επίσημη θέση της Ελλάδας.

    Μίας οικονομίας, όπως αναφέρουν οι γνώστες της διαχείρισης κεφαλαίων, που στηρίζεται στην παροχή υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό άγγιξαν πέρσι τα 18,9 δισ. ευρώ. Μαζί με τα «παρελκόμενα», το Airbnb, επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό, τα «μαύρα» λεφτά που διακινούνται από το σέρβις και τις διανυκτερεύσεις, το ποσό αυτό φτάνει και ξεπερνάει τα 25 δισ. ευρώ. Είναι ζήτημα αν φέτος θα εισπραχθούν τα μισά χρήματα, τα οποία με τη σειρά τους θα γίνουν φόροι και εισφορές και θα κατευθυνθούν στα ταμεία του κράτους.

    Με ύφεση 10% για το σύνολο της χρονιάς, η ανάκαμψη, όπως εκτιμάται από τους Έλληνες διαχειριστές, δεν θα είναι τύπου «V». Aυτή θα είναι η αντίδραση οικονομιών, που στηρίζονται στην παραγωγή. Η Κίνα, έκλεισε τα εργοστάσια για 45 μέρες και πλέον είναι έτοιμη να τρέξει την παραγωγή και να εκτελέσει τις παραγγελίες που θα της ζητηθούν.

    Στην Ελλάδα, πόσες φορές θα πρέπει να γεμίσουν τα ξενοδοχεία για να έρθουν στα ίσια τους φέτος, όταν η χρονιά εκ των πραγμάτων έχει χαθεί; Ποιος είπε ότι μετά την παρέλευση της κρίσης, ένας δικηγόρος θα έχει συνέχεια υποθέσεις; Ή ποιος είναι βέβαιος ότι μόλις τελειώσει η κρίση, θα σπεύσει να αλλάξει την γκαρνταρόμπα του;

    Σύμφωνα με τους ίδιους, για να γυρίσει η οικονομία στο 2019 θα απαιτηθούν 3 – 4 χρόνια. Κάτι το οποίο έχει αντιληφθεί η ελληνική κυβέρνηση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εντείνει τις επαφές με τους ξένους ομολόγους του για να προχωρήσει στην Ευρώπη ένα σχέδιο τύπου Μάρσαλ: γενναίας χρηματοδότησης, χωρίς δανεικά και χωρίς μνημόνια.

    Τονίζουν δε ότι η Γερμανία από την πρώτη στιγμή έλαβε μέτρα για να θωρακίσει την οικονομία της με 550 δισ. ευρώ στήριξης των επιχειρήσεων και 250 δισ. ευρώ ενίσχυσης των δαπανών. Οπότε, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να δεχθεί την αμοιβαιοποίηση του χρέους με άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης.

    Οι Έλληνες διαχειριστές, επίσης, είναι προετοιμασμένοι για λουκέτα επιχειρήσεων στην Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι Γερμανοί, που έχουν τα λεφτά, τελευταία στιγμή τις έσωζαν. Η Γερμανική Ευρώπη δηλαδή, πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή της, εκεί που απέτυχαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι…

    Το μόνο μέτρο προς ώρας που θεωρείται θετικό για την ελληνική κυβέρνηση είναι το πρόγραμμα της αγοράς των ομολόγων από την ΕΚΤ…



    ΣΧΟΛΙΑ