• ΑΓΟΡΕΣ

    Πώς τιμολογούν τώρα οι ξένοι τις ελληνικές μετοχές

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) , Φωκίων Καραβίας (Eurobank) - Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Μιχάλης Τζαμάζ (ΟΤΕ), Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ)

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Μιχάλης Τζαμάζ (ΟΤΕ), Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ)


    Tο πέραν κάθε προσδοκίας επιτυχημένο  placement της Τράπεζας Πειραιώς, όπου το ΤΧΣ πούλησε το 27% των μετοχών που κατείχε σε συνδυασμό με τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, αλλάζουν τις… τιμολογήσεις των εισηγμένων στο Χ.Α.

    Οι ξένοι οίκοι, αλλά και οι εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες αναπροσαρμόζουν τις τιμές στόχους για τις μετοχές, παρά το γεγονός ότι η αγορά βρίσκεται ήδη σε υψηλά 13 ετών και συνεχίζει να ενισχύεται από την αρχή του χρόνου κοντά στο 10%, με την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου στην κυριολεξία μία ανάσα πριν από τα 100 δισ. ευρώ.

    Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, Πέμπτη και Παρασκευή, η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών, προβλημάτισε πολλούς εμπλεκόμενους περί τα χρηματιστηριακά.

    Δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι επαγγελματίες της αγοράς που θεώρησαν με αφορμή το placement στην Πειραιώς ότι οι ξένοι κατά κύριο λόγο, εξαιτίας του ότι επρόκειτο να πάρουν τις νέες μετοχές της τράπεζας μετά την πώληση από το ΤΧΣ προέβησαν σε μείωση των θέσεων τους σε Πειραιώς, αλλά και στις άλλες τραπεζικές μετοχές προκειμένου να μην επηρεαστούν τα ποσοστά συμμετοχή τους στο κλάδο.

    Δηλαδή, ένα ξένο αμοιβαίο πρέπει να είναι επενδεδυμένο σε κλάδο μιας αγοράς με συγκεκριμένο ποσοστό. Επιπλέον συμμετοχή, οδεύει μοιραία προς πώληση.

    Πάντως, η Eurobank αποτελεί κορυφαία επιλογή της JP Morgan για το 2024, μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς, κυρίως λόγω της προσαύξησης της αξίας από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας, με τιμή-στόχο στα 2,40 ευρώ.

    Η νέα καθοδήγηση αντανακλά την ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας, αν και οι παραδοχές φαίνονται συντηρητικές.

    Η Jefferies από την πλευρά της βλέπει ότι η Eurobank υιοθετεί μια συντηρητική προσέγγιση με την αναβάθμιση από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας (υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των δανείων για παράδειγμα), και παρά το γεγονός αυτό οι προβλέψεις για τα βασικά λειτουργικά κέρδη του 2024 και 2026 εξακολουθούν να είναι 10% και 17% πάνω από τις τρέχουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Η νέα καθοδήγηση για το επιχειρηματικό σχέδιο 2024-26 έχει αναμενόμενα βασικά λειτουργικά κέρδη ύψους πάνω από 1,5 δισ. ευρώ και 1,6 δισ. ευρώ το 2026. 

    Σημειώνεται ότι η τιμή-στόχος είναι τα 2,25 ευρώ με σύσταση αγοράς.

    Ο ίδιος οίκος καταπιάνεται και με τα αποτελέσματα της Alpha.

    Στο νέο guidance που είναι υψηλότερο κατά 11% περίπου για τα έτη 2025-2026, στέκεται ανάλυση του οίκου μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων με τη θετική σύσταση να διατηρείται και την τιμή-στόχο στα 2,40 ευρώ.

    Τα καθαρά κέρδη στα 121 εκατ. ευρώ ήταν χαμηλότερα από το consensus των αναλυτών στα 157 εκατ. ευρώ, λόγω των υψηλότερων εφάπαξ εξόδων μιας συναλλαγής μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE).

    Τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 196 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JPM, και 5% υψηλότερα από το consensus.

    Στο πλαίσιο της επενδυτικής στρατηγικής για το 2024 στο ελληνικό χρηματιστήριο, νέα υψηλότερη τιμή-στόχο για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δίνει η ΑΧΙΑ, την οποία περιλαμβάνει στις κορυφαίες επιλογές της, διατηρώντας τη σύσταση «αγορά».

    Συγκεκριμένα, αυξάνει την τιμή-στόχο στα 24,8 ευρώ/μτχ. (από 21,20 ευρώ/μτχ. προηγουμένως) καθώς πλέον συμπεριλαμβάνει στην αποτίμησή της και την παραχώρηση της Αττικής Οδού.

    Η Goldman Sachs από την πλευρά της αρχίζει την κάλυψη της μετοχής της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 με τιμή-στόχο τα 14 ευρώ και με ουδέτερη σύσταση, καθώς η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι ο μετασχηματισμός της σε μια καθαρά πράσινη εταιρεία θα είναι επιτυχής.

    «Ξεκινάμε με ουδέτερη αξιολόγηση και τιμή-στόχο στα €14, με το περιθώριο ανόδου να είναι 18% από τα τρέχοντα επίπεδα και βάσει της τιμής-στόχου μας, παρά τη σειρά θετικών χαρακτηριστικών μετασχηματισμού της ΔEΗ σε μια πράσινη ενεργειακή εταιρεία.

    Τέλος, νέα τιμή-στόχο που δίνει η Citigroup για τον ΟΤΕ στα 23 ευρώ ανά μετοχή από 21 ευρώ πριν. Η σύστασή της για τη μετοχή του Οργανισμού παραμένει «αγορά».

    Στο πιο θετικό σενάριο της Citi, η τιμή-στόχος αυξάνεται στα 26 ευρώ ανά μετοχή και στο χειρότερο σενάριό της, στα 15 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    HSBC για Πειραιώς: Ισχυρή αναβάθμιση στην τιμή στόχο στα 6 ευρώ με 50% περιθώριο ανόδου

    NBG Securities για Cenergy: Ισχυρά αποτελέσματα για το 2023

    Goldman Sachs για ΔΕΗ: Ψήφος εμπιστοσύνης η έναρξη κάλυψης με τιμή στόχο τα €14



    ΣΧΟΛΙΑ