• ΑΓΟΡΕΣ

    HSBC για Πειραιώς: Ισχυρή αναβάθμιση στην τιμή στόχο στα 6 ευρώ με 50% περιθώριο ανόδου

    Cihan Saraoglu, HSBC Global Banking and Markets şirketinde Equity Research Analyst, Xρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Cihan Saraoglu, HSBC Global Banking and Markets şirketinde Equity Research Analyst, Xρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Η HSBC φιλοξένησε την Τράπεζα Πειραιώς στο HSBC MENAT Future Forum στο Ντουμπάι, όπου το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν μεγάλο και η θεώρηση για την τράπεζα ιδιαίτερα θετική.

    «Αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας ώστε να αντικατοπτρίζουν το επιχειρηματικό σχέδιο 2024-2026, την καλύτερη δυναμική χρηματοδότησης και τις υψηλότερες πιθανότητες επιστροφής κεφαλαίου. Αυξάνουμε την τιμή στόχο στα 6,00 ευρώ (από 4,00 ευρώ) και επαναλαμβάνουμε τη σύσταση «αγοράς», επισημαίνει ο Cihan Saraoglu.

    O αναλυτής θεωρεί ελκυστική την αποτίμηση της τράπεζας σε 0,75 φορές για το 2024 σε όρους P/TBV και για το 2026 ο δείκτης ROE στο 13%, στο 16% ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων CET1 και 5% μερισματική απόδοση.

    «Η Τράπεζα Πειραιώς είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένη τώρα μετά την προσφορά του ΤΧΣ, καθώς το ταμείο πούλησε ολόκληρο το 27% του μεριδίου του στα  4,00 ευρώ ανά μετοχή (ανώτατο όριο του εύρους τιμών) μέσω επιταχυνόμενου book building. Ο Paulson είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 19% και αναμένουμε ότι η τοποθέτηση θα αυξήσει σημαντικά τη ρευστότητα και τη στάθμιση της μετοχής στον δείκτη MSCI», συνεχίζει ο Saraoglou.

    «Η Τράπεζα Πειραιώς έτυχε σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Ντουμπάι, όπου επανέλαβε την επιχειρηματική της δραστηριότητα για το 2024-2026. Οι βασικές συζητήσεις αφορούσαν την πορεία του καθαρού εσόδου από τόκους και τα μερίσματα. Ενώ η εκτίμηση για 3,8% μέση πρόβλεψη για το Euribor του 2024 θεωρήθηκε υψηλή, οι περισσότεροι επενδυτές έκριναν ως συντηρητικό το μείγμα καταθέσεων και την καθοδήγηση του beta ως ελκυστικούς αντισταθμιστικούς παράγοντες. Για τα μερίσματα, η φιλοδοξία για καταβολή μερίσματος 50% έως το 2026 εξετάστηκε εξονυχιστικά. Η διοίκηση δήλωσε ότι η ισχυρή παραγωγή κεφαλαίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξόφληση συνθετικών τιτλοποιήσεων τα επόμενα έτη, μειώνοντας έτσι το CoR», υπογραμμίζει ο Saraoglou.

    Αναθεώρηση των εκτιμήσεων υπό το πρίσμα του επιχειρηματικού σχεδίου 2024-2026

    «Αυξάνουμε την εκτίμησή μας για τα έτη 2024-2025 για τα κέρδη κατά 41% και 30% βάσει καλύτερων παραδοχών για τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ), τις προμήθειες και το κόστος κινδύνου.

    Αναμένουμε:

    1) βραδύτερη πτώση των επιτοκίων σε σχέση με τις καμπύλες της αγοράς,

    2) την προσπάθεια της διοίκησης να προσθέσει διάρκεια μέσω προϊόντων σταθερού επιτοκίου,

    3) αντισταθμίσεις για την κάλυψη του 1/5 περίπου των τοκοφόρων περιουσιακών στοιχείων,

    4) σταθερή βασική καταθετική βάση για την επιβράδυνση της διάβρωσης των NII. Αναμένουμε ότι το NII θα συρρικνωθεί κατά 4% μέσο όρο το έτος, κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών (2023-2026) και η πρόβλεψή μας για το 2025 NII είναι τώρα 10% υψηλότερη από ότι προηγουμένως. Ενθαρρυμένοι από την ισχυρή παραγωγή κεφαλαίου, εισάγουμε τα μερίσματα στο μοντέλο και αυξάνουμε σταδιακά τη διανομή στο 30% (έναντι της πρόβλεψης 50% της Πειραιώς).

    Αναμένουμε ότι η κατώτατη γραμμή του 2024-2025 θα συρρικνωθεί κατά 12% και 13%. Αυτό θέτει το πλεόνασμα κεφαλαίου και τον δείκτη ROTE στο 13%, το οποίο είναι 1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από το guidance και 1 μονάδα κάτω από το 14,0% του δικού μας κόστους κεφαλαίου (COE) το οποίο περικόπτουμε κατά 50 μ.β. λόγω της βελτίωσης του κλίματος της αγοράς προς τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

    Με 50% διανομή μερισμάτων, η μερισματική απόδοση του 2026 θα ήταν περίπου 9%. Παρά την ανατίμηση κατά περίπου 90% τους τελευταίους 12 μήνες, οι μετοχές φαίνονται φθηνές σε δείκτη 0,7 φορές σε όρους P/TBV για αξιοπρεπή αύξηση της λογιστικής αξίας και δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου», καταλήγει η HSBC.

    Διαβάστε επίσης

    Άμεση ανάλυση για Πειραιώς: Στο 20% ανέβηκε η προσφορά μετοχών στην Ελλάδα – 270 εκατ. ευρώ

    Πειραιώς: Πώς έγινε η κατανομή των μετοχών στο placement

    ΤΧΣ: Στα €4 ορίστηκε η τιμή διάθεσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ