• ΑΓΟΡΕΣ

    NBG Securities για Cenergy: Ισχυρά αποτελέσματα για το 2023

    Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables

    Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings και της Hellenic Cables


    Η NBG Securities και ο Βασίλης Καρναπάτης επισημαίνουν ότι η Cenergy Holdings (CH) δημοσίευσε ισχυρά αποτελέσματα χρήσης για το 2023, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της και τις εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ υπερέβησαν το εύρος των προβλέψεων της διοίκησης για τα EBITDA.

    Η μετοχή της CH βρίσκεται στο +4,6% από τις αρχές του έτους έναντι +10,2% από τις αρχές του έτους για τον Γενικό Δείκτη, μετά το περσινό ράλι, και διαπραγματεύεται 8,4 φορές τα EBITDA του 2024, που δεν φαίνεται απαιτητικό δεδομένης της αναπτυξιακής προοπτικής της, προσφέροντας περιθώριο ανόδου 16% σε σχέση με την τιμή στόχο των 8,65 ευρώ (σύσταση υπεραπόδοση).

    «Η αύξηση των εσόδων (+14% σε ετήσια βάση) αποδίδεται τόσο στα καλώδια όσο και στους χαλύβδινους σωλήνες, λόγω της εκτέλεσης έργων και της ζήτησης προϊόντων. Ειδικότερα όσον αφορά τα έργα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έφτασε τα 3,125 δισ. ευρώ έναντι 2 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι, καθώς οι παράγοντες της αγοράς που αφορούν τα καλώδια και τους χαλυβδοσωλήνες παραμένουν ανέπαφοι, δηλαδή η ηλεκτροδότηση, η επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας εν μέσω γεωπολιτικής αβεβαιότητας, η απεξάρτηση από τον άνθρακα, η ψηφιοποίηση. Η λειτουργική κερδοφορία επιταχύνθηκε περαιτέρω (EBITDA 2023 +56% σε ετήσια βάση), ως αποτέλεσμα ενός μείγματος πωλήσεων με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία (κυρίως λόγω έργων), της αύξησης της παραγωγικότητας λόγω της υψηλής χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού και της βελτιστοποίησης του κόστους. Τα καθαρά έξοδα τόκων συνέχισαν να επιβαρύνουν τα αποτελέσματα χρήσης (+48% σε ετήσια βάση), γεγονός που εξηγείται κυρίως από τα υψηλότερα επιτόκια αναφοράς, το υψηλό μέσο υπόλοιπο χρέους ως αποτέλεσμα των επεκτατικών CapEx στα καλώδια και των υψηλών αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης που σχετίζονται με έργα. Όσον αφορά την αμοιβή των μετόχων, το ΔΣ θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων (28 Μαΐου) τη διανομή μερίσματος 0,08 ευρώ ανά μετοχή (+60% σε ετήσια βάση, δείκτης διανομής +5% σε ετήσια βάση στο 21%, απόδοση προ φόρων 1,1%), με ημερομηνία εξόδου την 25η Ιουνίου. Τέλος, η διοίκηση μετέφερε αισιόδοξες προοπτικές για το έτος και πέραν αυτού, καθώς οι προοπτικές της αγοράς παραμένουν υγιείς, καθοδηγώντας για EBITDA το 2024 στο εύρος των 230-250 εκατ. ευρώ (εκτίμηση της NBG το 2024: 230 εκατ. ευρώ).

    «Συνεχίζουμε να προτιμούμε την Cenergy Holdings (CH), καθώς οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και οι προοπτικές παραμένουν θετικές, με τις κύριες παραμέτρους που στηρίζουν την ανάπτυξη, να παραμένουν ανέπαφες. Ως υπενθύμιση, οι μεγατάσεις της αγοράς είναι οι εξής: 1) η τάση εξηλεκτρισμού, με την αύξηση της διείσδυσης της ηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, 2) η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, 3) η ψηφιοποίηση, 4) η ανάγκη διαφοροποίησης των συμβατικών πηγών ενέργειας εν μέσω του εύθραυστου παγκόσμιου γεωπολιτικού σκηνικού, 5) η ζήτηση για φυσικό αέριο που αποτελεί τη μεταβατική πηγή ενέργειας για την πληρέστερη υιοθέτηση των ΑΠΕ και 6) η απεξάρτηση από τον άνθρακα. Σε αυτό το πλαίσιο, η CH επενδύει στην ανάπτυξη μέσω της επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας και της Έρευνας και Ανάπτυξης, χαρακτηριστικά που της επιτρέπουν να ανταγωνίζεται δίκαια τους μεγαλύτερους διεθνείς παίκτες», καταλήγει ο Καρναπάτης.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs για ΔΕΗ: Ψήφος εμπιστοσύνης η έναρξη κάλυψης με τιμή στόχο τα €14

    Eurobank: Πέντε αναλυτές βλέπουν περιθώρια για υψηλότερα επίπεδα στην τιμή της μετοχής

    Lamda Development: Αγορά ιδίων μετοχών συνολικής αξίας €170.184



    ΣΧΟΛΙΑ