• ΑΓΟΡΕΣ

    Πώς η Lansdowne πέτυχε απόδοση… 271,6% από τη short θέση που είχε εδώ και 3,5 χρόνια στην Πειραιώς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ποια χαρτιά μπαίνουν με φόρα στο 2022


    Έπειτα από  3,5 χρόνια πεισματικού σορταρίσματος στη μετοχή της τράπεζας Πειραιώς, το πολυσυζητημένο  hedge fund  της Lansdowne Partners που εδρεύει στο Λονδίνο, έκλεισε το πτωτικό του «στοίχημα».

    Οι πολύ ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν τον τελευταίο καιρό στην τιμή της μετοχής, καθώς «τρέχουν» οι εξελίξεις για την κεφαλαιακή αύξηση, έδωσαν την ιδανική ευκαιρία στη Lansdowne να μηδενίσει τη short θέση της.

    Κρίνοντας με βάση τα όσα δημοσιοποιούνται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ποσοτικοποιώντας τις εκάστοτε κινήσεις που έλαβαν χώρα, φαίνεται ότι το βρετανικό hedge fund κατάφερε να βγάλει «χρυσά» κέρδη από την πτώση της μετοχής. Οι εν λόγω υπολογισμοί δείχνουν ότι η συνολική απόδοση του short «στοιχήματος» έφτασε στο… 271,6%. Όταν στο ίδιο χρονικό ορίζοντα των τελευταίων τριάμισι ετών,  η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς καταγράφει απώλειες 83,6%.

    Το «εργαλείο» των «ανοικτών πωλήσεων» που  προσφέρεται από την ελληνική αγορά, η οποία έχει ενσωματώσει κι εκείνη την αντίστοιχη διεθνή πρακτική, δίνει τη δυνατότητα πονταρίσματος στην πτώση των τιμών. Σε αδρές γραμμές αν κάποιος πιστεύει κάτι τέτοιο, πουλάει μετοχές που δεν κατέχει, αλλά έχοντας συνάψει γι’ αυτές συμφωνία δανεισμού έναντι επιτοκίου.

    Στόχος είναι να πέσουν οι τιμές, να τις αγοράσει φθηνότερα και να τις επιστρέψει στον δανειστή κλείνοντας την ( αρνητική) του θέση. Με τη διαφορά των τιμών πώλησης από εκείνες της αγοράς να είναι το κέρδος. Βεβαιότητα πρόκειται για μια κίνηση ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να αστοχήσει το «στοίχημα» και τα προσδοκόμενα παχυλά κέρδη να επιφέρουν μεγάλες ζημιές.

    Ειδικά σε ότι αφορά τη Lansdowne το «The Big Short» («μεγάλο σορτάρισμα» αλά ελληνικά) ξεκίνησε στις  25 Σεπτεμβρίου του 2017. Τότε, τα ιστορικά στοιχεία  της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δείχνουν ότι ξεκινά το Short στην Πειραιώς με την  καθαρή αρνητική θέση του hedge fund  να διαμορφώνεται στο 0,67% της τράπεζας. Γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 2,925 εκατ. μετοχών πουλήθηκαν «ανοικτά» με αντίτιμο 7,49 εκατ. ευρώ, καθώς τότε η τιμή ήταν στα 2,56 ευρώ.

    Στα 27,5 εκατ. τα έσοδα από τις «ανοικτές» πωλήσεις

    Πάντα με βάση την ποσοτικοποίηση των στοιχείων που τηρούνται από την  ελληνική Εποπτική Αρχή, η  Lansdowne έκανε στην πορεία των χρόνων άλλες 10 «ανοικτές» πωλήσεις, από τις οποίες τα συνολικά έσοδα ( μαζί με την πρώτη) φτάνουν στα 27,5 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας κάθε φορά σαν δεδομένο το που ήταν η τιμή της μετοχής σε κάθε κοινοποίηση «ανοικτής» πώλησης.

    Στις 30 Ιουλίου του 2019 η Short θέση της  Lansdowne έφτασε στην κορύφωσή της. Δηλαδή στο 2,83% των τότε μετοχών της τράπεζας, που μεταφράζονται σε περίπου 12,35 εκατ. «κομμάτια».

    Η βαθμιαία μείωση του πτωτικού «στοιχήματος» άρχισε από τον Μάιο του 2020, όταν και άρχισαν να αγοράζονται οι πρώτες μετοχές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από εκείνες που εκχωρήθηκαν. Μέχρι τις 2 Νοεμβρίου είχαν αγοραστεί περί τις 2,62 εκατ. ευρώ, σε χρονικά διαστήματα κατά τα οποία το «χαρτί» είχε βρεθεί να κινείται από το 1 ευρώ έως το 0,62 ευρώ, όπου και έγιναν οι μεγαλύτερες αγορές για τη μείωση της Short  θέσης στο 2,23%.

    Στις 14 του μηνός του περασμένου Ιανουαρίου και λόγω της μετατροπής  των CoCos ο αριθμός των μετοχών της Πειραιώς. Έτσι, η καθαρή αρνητική θέση του βρετανικού hedge fund  παρέμεινε μεν στα περίπου 9,73 εκατ. μετοχές, αλλά ποσοστιαία, αντί του 2,23% εξέφραζαν το 1,17% των τίτλων της τράπεζας.

    Στις 22 Μαρτίου και μετά από αγορά 3,63 εκατ. μετοχών τα Short έπεσαν στο 0,73% και στη συνέχεια αγοράστηκαν άλλα 6,1 εκατ. «κομμάτια» με συνέπεια προχθές να έχει μηδενιστεί το πτωτικό «στοίχημα». Εκτιμάται ότι οι τελευταίες αγορές έγιναν σε επίπεδα τιμών από 0,48 έως 0,42 ευρώ.

    Όλα αυτά δείχνουν ότι η Lansdowne δαπάνησε 7,4 εκατ. ευρώ για να επαναγοράσει όλες τις μετοχές που προγενέστερα είχε πουλήσει «ανοικτά» έναντι 27,5 εκατ. ευρώ. Πηγές της αφοράς θεωρούν ότι το συνολικό κόστος δανεισμού των μετοχών δεν έχει υπερβεί για όλη τη διάρκεια του Short τα 500.000 ευρώ, με συνέπεια να μένει ένα καθαρό κέρδος 27 εκατ. ευρώ.

    Εκτός από την Πειραιώς, η Lansdowne έχει παίξει και συνεχίζει να παίζει την πτώση των τιμών και για άλλες τράπεζες ( Αlpha Bank/ Eurobank) όπως επίσης και της ΔΕΗ…

    Τότε που η Lansdowne έβλεπε να έρχεται Αρμαγεδδών

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι με βάση τα όσα βγει στον «αφρό» της δημοσιότητας, το βρετανικό hedge fund πίστευε πώς θα έρθει Αρμαγεδδών στις ελληνικές τράπεζες. Τον Οκτώβριο του 2018 σε συνάντηση που είχε γίνει στο Λονδίνο φέρεται να υποστήριξε τη θέση, ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν  νέα κεφάλαια 7 δισ. ευρώ, λόγω της διόγκωσης των «κόκκινων» δανείων και της μεγάλης «τρύπας» που θα άφηνε η χρεοκοπία της ΔΕΗ…

    Από εκείνη τη σύναξη στο Λονδίνο ( στην οποία είχε αναφερθεί και το mononews.gr) προέκυψε μια ομοβροντία πωλήσεων στις τράπεζες. Γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του κεντρικού Έλληνα τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και ανέφερε ότι» οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου  δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών»…

    Πέρσι το καλοκαίρι  το πρακτορείο Bloomberg, μετέδωσε την πληροφορία ότι  η Lansdowne θα κλείσει το βασικό της fund και θα  απομακρυνθεί από το short selling, καθώς έχει υποστεί τις χειρότερες ζημιές στην ιστορία της… Τονιζόταν όμως επιπρόσθετα, ότι  δεν θα εγκαταλείψει εντελώς το short , αλλά θα το συνεχίσει μέσα από άλλα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζεται το hedge fund.

    Στην παρούσα φάση και επί ελληνικού εδάφους η Lansdowne έχει καθαρή αρνητική θέση  1,15% στην Alpha Bank, 0,80% Eurobank 1,36% στη ΔΕΗ. Η τρέχουσα αγοραία αξία των μετοχών αυτών είναι στα επίπεδα των 67 εκατ. ευρώ και μένει να αποδειχθεί ποια θα είναι η συνέχεια στο και «ανοικτό» αυτό, τριπλό «στοίχημα»…

    Διαβάστε επίσης:

    Πειραιώς: Μείωσε τη short θέση η Lansdowne- Τι θα κοστίσει στους Έλληνες επενδυτές η συμμετοχή στην ΑΜΚ

    ΔΕΗ: Μειώνει τη short θέση του το Lansdowne

    Πώς ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ «εγκλώβισε» τα golden boys της Lansdowne



    ΣΧΟΛΙΑ