• Ενέργεια

    Πώς ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ “εγκλώβισε” τα golden boys της Lansdowne

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΔΕΔΔΗΕ: Μεγάλες προσδοκίες για το τίμημα φέρνουν οι δεσμευτικές των 4 funds

    Γιώργος Στάσσης. Επικεφαλής ΔΕΗ


    Η «εμμονή» της Lansdowne Partners UK με τη ΔΕΗ ΔΕΗ 1,33% 11,45 δεν είναι σημερινή. Κρατάει από τον Νοέμβριο του 2017.

    Τότε άνοιξαν οι πρώτες short θέσεις του λονδρέζικου fund. Περίπου στα 0,50% των μετοχών. Τότε, όμως, υπήρχε και λόγος. Η ΔΕΗ βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και το Lansdowne έβλεπε μακριά και δικαιώθηκε στην επιλογή του αφού την επόμενη χρονιά οι συνολικές ζημιές που έγραψε η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας ξεπερνούσαν τα 903 εκατ. ευρώ!

    Τα χρόνια πέρασαν. Άλλαξε η κυβέρνηση, ήρθε η Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άλλαξε ο εποπτεύων υπουργός, ήρθε ο Κωστής Χατζηδάκης, άλλαξε όμως και ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, αφού τα ηνία επί της οδού Χαλκοκονδύλη 30, στο κέντρο της Αθήνας, ανέλαβε ο νέος σε ηλικία, αλλά με γεμάτη καριέρα, Γιώργος Στάσσης. Η δέσμευσή του πέρσι, πριν μάλιστα ανατείλει η εποχή της COVID-19, για EBITDA 900 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται και θα φανεί στα οικονομικά αποτελέσματα που θα δημοσιευτούν τον ερχόμενο μήνα.

    Την ίδια περίοδο, το Lansdowne αύξανε τις short θέσεις του στη ΔΕΗ. Με αποκορύφωμα την 16η Ιουνίου 2020 και την ημέρα που η ΔΕΗ κατέγραφε μία από τις υψηλότερες ποσοστιαία ανόδους της, σχεδόν 9%, το βρετανικό fund έπαιζε ανοιχτά περισσότερα από 3 εκατ. μετοχές ή το 1,6% επί των μετοχών. Θέση η οποία υπάρχει ακόμα.

    Τα κέρδη για την ΔΕΗ ξεπερνούν το 550% από τα χαμηλά της 16ης Μαρτίου κατά το πρώτο lockdown, όταν και το χαρτί είχε γράψει χαμηλά στο 1,55 ευρώ.

    Η «χασούρα» που γράφει η Lansdowne ξεπερνάει τα 14,5 εκατ. ευρώ!

    Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι απώλειες που καταγράφουν τα «λευκά κολάρα» της Lansdowne ισοφαρίζονται από την μεγαλύτερη ανοιχτή θέση που έχουν στην Ελλάδα και είναι στην Τράπεζα Πειραιώς με πάνω από 2%. Ούτε αυτό συμβαίνει. Διότι η θέση 2,2% που ανακοινώθηκε ότι πήρε στην Πειραιώς στις 2/11/2020, μια μέρα μεγάλης πτώσης για τη μετοχή (5,31%), είναι επίσης στο κόκκινο. Κι αυτό, διότι παρά τις απώλειες η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς εξακολουθεί να διαπραγματεύεται πιο ψηλά  από τα επίπεδα της 2/11. Τότε στοίχιζε 0,62 ευρώ και χθες έκλεισε στα 0,71 ευρώ. Η δε χασούρα που γράφουν τα  golden boys και από την Πειραιώς ξεπερνάει τα 2 εκατ. ευρώ.

    Κι όλ’ αυτά τη στιγμή που η ελληνική χρηματιστηριακή εταιρεία Euroxx μόλις προ δύο ημερών ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζει την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 13 ευρώ, με περιθώρια ανόδου σχεδόν 70%. Και όχι μόνο αυτό, αλλά πολύ σύντομα προχωρεί το deal  με την γερμανική RWE για κοινές επενδύσεις στις ΑΠΕ 1 GW.

    Πάντως, δεν πρέπει να θεωρείται η Lansdowne αμελητέος παίκτης στην ελληνική αγορά, τα υπό διαχείριση κεφάλαια ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ και στους κόλπους της εργάζονται διαχειριστές από τράπεζες μεγαθήρια, όπως η HSBC.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Motor Oil βγαίνει στις αγορές αρχές Μαρτίου, ακολουθεί η ΔΕΗ, ετοιμάζονται Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος

    ΔΕΗ Ανανεώσιμες-RWE: Επένδυση άνω του 1 δισ.-1.000 θέσεις εργασίας- Πολλαπλά πλεονεκτήματα

    ΔΕΗ: Εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο η συμφωνία με RWE



    ΣΧΟΛΙΑ