• Τράπεζες

    Χρήστος Μεγάλου: Στα 800 εκατ. ευρώ η πιστωτική επέκταση στο β’ τρίμηνο – Αύξηση στο guidance για την Πειραιώς

    • NewsRoom
    ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Την ικανοποίησή του για την πορεία της Τράπεζα Πειραιώς στο πρώτο εξάμηνο του 2023, κατά την οποία κατέγραψε σχεδόν διπλάσια καθαρά κέρδη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, εξέφρασε ο Χρήστος Μεγάλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, απονέμοντας τα εύσημα στο προσωπικό της τράπεζας.

    Όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου, με βάση την ισχυρή επίδοση και τις τάσεις που καταγράφονται, φαίνεται πως θα υπερβούν οι αρχικοί στόχοι, κάτι που οδήγησε και στην αναθεώρηση τους προς τα πάνω. Πλέον, η τράπεζα Πειραιώς αναμένει πως τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στα 65 λεπτά (έναντι 55 λεπτών), τα κεφάλαια CET1  στο 13% (έναντι 12,5%) και η απόδοση κεφαλαίων (RoaTBV) κοντά στο 14%  (έναντι 12% προηγουμένως).

    Παράλληλα, εκτιμά πως ο Δείκτης NPEs θα μειωθεί κάτω από το 5%.

    Ο κ. Μεγάλου ανέφερε πως η καθαρή πιστωτική επέκταση που κατέγραψε η τράπεζα στο β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 800 εκατ. ευρώ, καθώς εκταμιεύθηκαν 2,6 δισ. ευρώ νέα δάνεια και καταγράφηκε υπέρβαση στις αποπληρωμές (1,8 δισ. ευρώ), κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια.

    Τα 210 εκατ. ευρώ προήλθαν από δάνεια που εκταμιεύτηκαν σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, τα 130 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF), ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από εταιρικά δάνεια με έμφαση στην ενεργειακή μετάβαση.

    Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, για την κάλυψη του στόχου του 2023, θα χρειαστεί η καθαρή πιστωτική επέκταση να ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ το β΄εξάμηνο του έτους.

    Η Πειραιώς πέτυχε επίσης εντυπωσιακή μείωση 6% στο δεύτερο τρίμηνο στα λειτουργικά έξοδα, ενώ καταγράφηκε αύξηση κατά 9% στα έσοδα από τόκους και προβλέψεις (ΝΙΙ) σε τριμηναία βάση, με αποτέλεσμα τα καθαρά έσοδα να εκτιναχθούν κατά 15%.

    Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε επίσης στην πορεία των συναλλαγών Senna, που αφορά δάνεια 280 εκατ. ευρώ) και Delta (δάνεια 140 εκατ. ευρώ), το οποίο αφορά 50% εταιρικά δάνεια και 50% καταναλωτικά το οποίο βρίσκεται σε φάση δεσμευτικών προσφορών και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 4ο τρίμηνο.

    Τέλος, ο κ. Μεγάλου ανέφερε πως η τράπεζα βρίσκεται σε επαφή με πελάτες της σε περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές προκειμένου να εξεταστούν τρόποι στήριξής τους.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζα Πειραιώς: €0,33 κέρδη ανά μετοχή στο πρώτο εξάμηνο – Αναβαθμίζει τους στόχους του 2023

    Citi: Οι εξαιρετικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστούν – Buy και αύξηση στις τιμές στόχους

    Goldman Sachs: Ψήφος εμπιστοσύνης και μετά τα stress test στις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ