• ΑΓΟΡΕΣ

    Πιθανόν σήμερα η έκδοση του 15ετούς

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    «Κτίζοντας» το story της επενδυτικής βαθμίδας και με στρατηγικό στόχο την περαιτέρω ελάφρυνση των αποπληρωμών χρέους της προσεχούς διετίας το Δημόσιο προχωρά ίσως και σήμερα, Τρίτη, στην πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές, με νέο 15ετες κοινοπρακτικό ομόλογο, παρέχοντας ταυτόχρονα στους επενδυτές και την επιλογή ανταλλαγής με παλαιότερα ομόλογα λήξης 2024 και 2025.

    Πρακτικά ο ΟΔΔΗΧ θα δώσει την επιλογή σε όσους επενδυτές το επιθυμούν να ανταλλάξουν τίτλους από τις δύο συγκεκριμένες σειρές με τους νέους που θα εκδώσει, μεταφέροντας πληρωμές που θα αντιμετώπιζε την προσεχή διετία 2024 – 2025 σε μεταγενέστερο χρόνο.

    Η ονομαστική αξία των τίτλων από τις δύο σειρές είναι περίπου 5,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων όμως εκτιμάται πως περίπου 3 δισ. ευρώ είναι σε ελεύθερη διαπραγμάτευση στην αγορά.

    Εάν καταστεί δυνατό όλοι αυτοί οι τίτλοι να ανταλλαχθούν τότε περιορίζονται περαιτέρω οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για την προσεχή διετία καθώς ήδη δρομολογείται και η αποπληρωμή 5,5 δισ δανείων του GLF.

    Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως διευκολύνεται και το στόρυ που οικοδομείται για την ταχεία ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σταδιακά από όλους τους οίκους μέσα στους επόμενους 12 – 18 μήνες, αλλά και η έναρξη ενός κύκλου αναβαθμίσεων πέραν της επενδυτικής βαθμίδας ει δυνατόν το συντομότερο.

    Στην επικείμενη έκδοση θα γίνει η ανταλλαγή όσων τίτλων ζητηθούν και ίσως το Δημόσιο αντλήσει και κάποιο ποσό.

    Η κίνηση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο κινήσεων αναδιάρθρωσης που υλοποιεί ο ΟΔΔΗΧ βελτιώνοντας το προφίλ αποπληρωμής του χρέους. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόωρη αποπληρωμή σχεδόν 5,5 δις. ευρώ από το πρώτο πακέτο δανείων του Μνημονίου, περιορίζοντας την οφειλή του Δημοσίου κατά 13 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του πρώτου αυτού πακέτου των μνημονιακών δανείων. Οι πληρωμές αυτές επίσης αφορούν σε δάνεια που λήγουν την προσεχή διετία.

    Ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι έδωσε εντολή στις BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan και Εθνική Τράπεζα ως βασικούς αναδόχους για μια νέα 15ετη έκδοση ομολόγου αναφοράς με ωρίμανση στις 18 Ιουλίου 2038.

    Οι ίδιες τράπεζες ανέλαβαν να τρέξουν διαδικασία προσφοράς και για την επαναγορά δυο τίτλων του ελληνικού δημοσίου.

    Πρόκειται για τον τίτλο με επιτόκιο 3,45% λήξης το 2024 και τίτλο με επιτόκιο 3,375% λήξης το 2025. Στην ανακοίνωσή του ο ΟΔΔΗΧ γνωστοποιεί ότι για τους δυο τίτλους προσφέρει τιμή επαναγοράς 100,150.

    Εν τω μεταξύ την ερχόμενη εβδομάδα, στις 19 Ιουλίου αναμένεται η πρώτη προγραμματισμένη δημοπρασία ομολόγων στο πλαίσιο του εξαμηνιαίου προγράμματος δημοπρασιών που έχει ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ.

    Οι κινήσεις, της έκδοσης του 15ετούς αλλά και της δημοπρασίας υλοποιούνται λίγες πια ημέρες πριν την προγραμματισμένη αξιολόγηση της οικονομίας από τον οίκο Scope Ratings που αναμένεται στις 4 Αυγούστου με πολλούς στην αγορά να εκτιμούν πως αν και, προς το παρόν, μη επιλέξιμος από την ΕΚΤ ο γερμανικός οίκος θα είναι ο πρώτος που θα δώσει στη χώρα την βαθμίδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Αποκαλυπτήρια για το οικονομικό νομοσχέδιο: Επέκταση του Market Pass, αύξηση αφορολογήτου, μείωση ΕΝΦΙΑ και αυξήσεις μισθών στο δημόσιο

    Alpha Finance για ΟΤΕ: Αύξηση της τιμής στόχου στα €18,08 και σύσταση «αγοράς»

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Μη περιμένετε νέα κέρδη στις αμερικάνικες μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ