Για πρώτη φορά, η τιμή του χρυσού σπάει το φράγμα των 4.500 δολαρίων ανά ουγγιά
Η τιμή του χρυσού κατέγραψε νέο ρεκόρ σήμερα, ξεπερνώντας –για πρώτη φορά στην ιστορία– το επίπεδο των 4.500 δολαρίων, καθώς η αγορά μοιάζει να ωθείται από τους γεωπολιτικούς κινδύνους, ιδίως την κρίση των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας, και την προοπτική προσεχών νέων μειώσεων των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.
Το πολύτιμο μέταλλο, κατεξοχήν αξία-καταφύγιο, έφθασε ως ακόμη και τα 4.519 δολάρια ανά ουγγιά (31,10 γραμμάρια). Η τιμή του έχει σημειώσει ιλιγγιώδη, αλματώδη άνοδο (+70%) από την αρχή της χρονιάς που φεύγει.
Η νέα αύξηση εγγράφεται στη γενικότερη άνοδο των τιμών των μετάλλων: ο άργυρος και ο χαλκός έφθασαν σε νέα ύψη χθες, η πλατίνα βρίσκεται στο πιο υψηλό επίπεδο από τον Μάιο του 2008.
Η κινητικότητα αυτή εν μέρει εξηγείται από την κλιμάκωση του κινδύνου επιδείνωσης γεωπολιτικών κρίσεων, ιδίως αυτής ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Καράκας. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε προχθές Δευτέρα πως το «έξυπνο» θα ήταν ο βενεζουελανός ομόλογός του Νικολάς Μαδούρο να «φύγει» — να εγκαταλείψει την εξουσία.
Παράλληλα, επενδυτές προεξοφλούν νέες μειώσεις των επιτοκίων της Federal Reserve (Fed), του αμερικανικού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος, εντός 2026, με φόντο πρόσφατα δεδομένα τα οποία υπέδειξαν εξασθένιση της αγοράς εργασίας κι επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης
Το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες και το πολιτικό στοίχημα των μπλόκων
Hermès Horizons: Ένα αποκλειστικό εργαστήριο ονείρων όπου όλα επιτρέπονται και όλα πραγματοποιούνται
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στη φυλακή οι 12 συλληφθέντες για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία προφυλακίστηκαν, ανάμεσά τους έξι ανήλικοι
- Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Παράταση στον διαγωνισμό για τα εκρηκτικά στο Λαύριο
- Πήτερ Γεωργιόπουλος: Νέα κίνηση στην αγορά ξηρού φορτίου από την United Overseas
- Το YES FORUM ενημερώνει για τη ναυτιλία το 98% της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης