• ΑΓΟΡΕΣ

    Πειραιώς: Πόσο αυξήθηκε η επιδραστικότητα της μετοχής στους χρηματιστηριακούς Δείκτες

    Χρήστος Μεγάλου

    Χρήστος Μεγάλου, Τράπεζα Πειραιώς


    To placement της Πειραιώς και η συνακόλουθη αύξηση του ποσοστού της ελεύθερης διασποράς (free float) ήρθε να αναβαθμίσει την επιδραστικότητας της μετοχής στους χρηματιστηριακούς Δείκτες.

    Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η πρώτη κατά την οποία τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέες σταθμίσεις για τη μετοχή της τράπεζας Πειραιώς. Αφ’ ενός μέν σε ότι αφορά την επιρροή της στη διαμόρφωση της καθημερινής εικόνας του Γενικού Δείκτη, και αφ’ ετέρου στο…ειδικό βάρος που έχει στη σύνθεση του Δείκτη των 25 μεγαλύτερων εταιριών (FTSE/ Large Cap). Επίσης η μετοχή της Πειραιώς αποκτά ενισχυμένη παρουσία και στον κλαδικό δείκτη των τραπεζών.

    Παράλληλα και η αυξημένη στάθμιση της μετοχής στον διεθνή δείκτη MSCI Greece έχει επιφέρει αυξημένο συναλλακτικό τζίρο, με αφορμή το rebalancing. Το οποίο οδηγεί σε αναπροσαρμογές θέσεων, τα κατά κύριο λόγο παθητικής διαχείρισης επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

    Πριν από τη δημόσια προσφορά του 27% το χρηματιστήριο υπολόγιζε την ελεύθερη διασπορά της Πειραιώς στο 55%. Με το free float της Alpha Bank να είναι στο 89%, της Εθνικής στο 82% και της Eurobank στο 67%.

    Μετά από το placement η ελεύθερη διασπορά των μετοχών της Πειραιώς ανεβαίνει στο 82%, πριμοδοτώντας αντίστοιχα και το βαθμό επίδρασης στους Δείκτες.

    Η ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης βρήκε την Πειραιώς να έχει βαρύτητα 8,29% στον Γενικό Δείκτη, που απαρτίζεται από 61 μετοχές εταιρειών. Όταν προχθές ο βαθμός συμμετοχής της ήταν στο 5,74%.

    Η μετοχή παρέμεινε ώς τρίτη δύναμη στον βασικό και πιο αναγνωρίσιμο χρηματιστηριακό δείκτη, αυξάνοντας όμως την επιδραστικότητά της σε αυτόν.

    Πλέον η κατάταξη στις πρώτες θέσεις έχει μπροστά την Εθνική, της οποίας η επιρροή στον Γενικό Δείκτη από το 10,42% υποχώρησε ελαφρά στο 10,24%. Ακολουθεί η Coca Cola με βαρύτητα στο 9,45% ( από 9,54%), ενώ μετά από την Πειραιώς είναι ο ΟΠΑΠ με 4,898%, η Alpha Bank με 4,893% και Eurobank με βαθμό συμμετοχής στο 4,80%.

    Υπό αυτές τις συνθήκες η συνολική επίδραση που έχουν στον Γενικό Δείκτη και οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές, ανέρχεται στο 28,2%. Καταδεικνύοντας τον ολοένα και πιο τραπεζοκεντρικό «χαρακτήρα» του.

    Η τραπεζική μετοχή με τα μεγαλύτερα κέρδη

    Αυτό βέβαια είναι συνάρτηση και της ανοδικής πορείας που ακολουθούν εδώ και καιρό οι τραπεζικές μετοχές.

    Με την Πειραιώς να είναι εκείνη που ηγείται των αποδόσεων, αφού από την αρχή της εφετινής χρονιάς η τιμή της μετοχής ενισχύεται κατά 24,7% ενώ σε ορίζοντα 12μηνου τα κέρδη ανέρχονται σε 99,7% .

    Η Εθνική είναι 11,3% ψηλότερα από το ξεκίνημα της χρονιάς, ενώ κερδίζει 47,9% σε 12μηνη βάση.

    Η Eurobank, παρά τις χθεσινές έντονες πιέσεις που δέχθηκε, είναι 10,2% πιο πάνω από την αρχή του έτους, καταγράφοντας παράλληλα άνοδο 36,8% στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών.

    Για τη μετοχή της Alpha Bank τα κέρδη είναι 8,3% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς, ενώ στο 12μηνο ανέρχονται σε 38,9%.

    Πέραν της ενίσχυσης της χρηματιστηριακής τους αξίας οι τράπεζες έχουν αυξήσει την επιρροή τους στον Γενικό Δείκτη και λόγω της διάθεσης ποσοστών συμμετοχής του ΤΧΣ, που αύξησε τη μετοχική του διασπορά. Αυτό εκτός από την Πειραιώς, συνέβη με την Εθνική και την Alpha Bank. Ενώ δεν επέφερε αλλαγές ο μηδενισμός της μικρής θέσης που είχε το ΤΧΣ στη Eurobank.

    Η ελεύθερη διασπορά και η αναβάθμιση στον Large Cap

    Το free float έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της κάθε εταιρείας, λαμβάνεται υπόψη μόνο το τμήμα που αναλογεί στο ποσοστό της ελεύθερης διασποράς. Το όποιο όσο μεγαλύτερο είναι τόσο αυξάνει τη μετρούμενη χρηματιστηριακή αξία. Επ’ αυτής ακολουθεί ένας συντελεστής στάθμισης (Capping Factor) ο οποίος στην περίπτωση της Πειραιώς είναι το 0,574. Με τον οποίον και διαμορφώνεται ο τελικός βαθμός βαρύτητας στον Γενικό Δείκτη.

    Η βαρύτητα αυτή δεν είναι ένα στατικό μέγεθος, αλλά εξελίσσεται και αυξομειώνεται ανάλογα με την καθημερινή διαμόρφωση των κεφαλαιοποιήσεων των εταιρειών.

    Υπό τις παρούσες συνθήκες αν οι 57 μετοχές του Γενικού Δείκτη μείνουν σταθερές και οι τέσσερις τραπεζικές ενισχυθούν 1%, στο τέλος της ημέρας η αγορά θα κλείσει με κέρδη 0,282%…

    Στην περίπτωση της Πειραιώς, το placement και η συνακόλουθη αύξηση του free float, επέφεραν την ενίσχυση της επιδραστικότητας της μετοχής και στον δείκτη FTSE/ Large Cap, που θεωρείται η «βιτρίνα» της ελληνικής αγοράς για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

    Πλέον η μετοχή της τράπεζας από έκτη δύναμη που ήταν στο συγκεκριμένο δείκτη ( με επιρροή 6,52%) ανέβηκε στην τέταρτη θέση με βαθμό επίδρασης στο 9,39%.

    Έχοντας προπορευόμενες την Εθνική (με στάθμιση 10,42%), τη Eurobank (9,78%) και την Coca Cola ( 9,62%).

    Επιπρόσθετα όμως η Πειραιώς ενίσχυσε και τη θέση της στον κλαδικό δείκτη των τραπεζών. Όπου το 17,14% της συμμετοχής της ανέβηκε χθες στο 23,71%. Με την Εθνική να είναι πιά στο 30,44%, τη Eurobank στο 25,61% και την Alpha Bank στο 20,24%

    Διαβάστε επίσης

    Πειραιώς: Μετοχικές αλλαγές από την Helikon Investments

    Χρήστος Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Οι επόμενοι στόχοι μετά το placement

    Morgan Stanley για Τράπεζα Πειραιώς: Αυξάνει την τιμή στόχο στα 5,08 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ