• Τράπεζες

  Χρήστος Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Οι επόμενοι στόχοι μετά το placement

  Χρηματιστήριο - Τράπεζα Πειραιώς

  Στα δεξιά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιως, κ. Χρήστος Μεγάλου χτυπά το κουδούνι του ΧΑ


  Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να υλοποιήσουμε το business plan 2024-2026, αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος τώρα, ανέφερε χθες μιλώντας με δημοσιογράφους ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, στο περιθώριο της εκδήλωσης στο ΧΑ όπου «κτύπησε» το καμπανάκι για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της.

  Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Η μεγάλη επιτυχία του placement οφείλεται στο ότι υλοποιούμε ότι υποσχόμαστε. Το υλοποιούμε νωρίτερα και υπερβαίνοντας τον αρχικό στόχο. Αυτό μας το αναγνώρισαν οι επενδυτές, διότι «ξέρουν ότι μπορούν να μας εμπιστευθούν». Και πρόσθεσε: τέτοιο placement έχει να υλοποιηθεί από το 1999.

  Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στα 4 ευρώ με premium και ήδη στις εκθέσεις τους οι διεθνείς οίκοι ανεβάζουν την τιμή στόχο της μετοχής πάνω από τα 5 ευρώ η Morgan Stanley έως και τα 6 ευρώ η HSBC.

  «Τώρα έχουμε μπροστά μας να υλοποιήσουμε,  ένα τριετές επιχειρηματικό σχέδιο, που προβλέπει κέρδη (bottom line) 1 δισ. ευρώ το χρόνο, πιστωτική επέκταση 5% με 6% το χρόνο, ακόμα μεγαλύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων, διανομή μερίσματος στους μετόχους μας» σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

  Είχαμε 35 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια και πλέον είναι 1,5 δισ. ευρώ με στόχο να περιοριστούν στο 1 δισ. ευρώ, συμπλήρωσε.

  Στο ερώτημα πως η τράπεζα θα αξιοποιήσει τα πλεονάζοντα κεφάλαια και αν σχεδιάζει επέκταση στο εξωτερικό σημείωσε χαρακτηριστικά πως: «Προτεραιότητα μας είναι η Ελλάδα. Ωστόσο θα εξετάσουμε και άλλες στρατηγικές λύσεις, χωρίς άγχος και χωρίς να κάνουμε βιαστικές κινήσεις». Ενώ αναφέρθηκε και στην δραστηριοποίηση της ψηφιακής τράπεζας Snappi, η οποία αναμένεται να έχει αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι το καλοκαίρι και θα παρέχει υπηρεσίες εντός και εκτός Ελλάδας».

  Σε ό,τι αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο, σημείωσε ότι η τράπεζα «θα τον μηδενίσει στα επόμενα 16 χρόνια, νωρίτερα απ΄ ότι προβλέπει ο νόμος» και πρόσθεσε πως το DTC ήταν μια καλή λύση που έδωσαν οι Ευρωπαίοι για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

  Τέλος επανέλαβε ότι προτεραιότητα αποτελεί η επιβράβευση των μετόχων και η Πειραιώς θα διανείμει φέτος το 10% των κερδών του 2023, ενώ όπως είπε «έχουμε φιλοδοξίες να το αυξήσουμε τα επόμενα χρόνια, και θα το κάνουμε σε συνεννόηση με την ECB».

  Διαβάστε επίσης

  Χρήστος Μεγάλου: Ιστορική ημέρα για την οικονομία και το ΧΑ – Στόχος της Πειραιώς να γίνει η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα

  Τράπεζα Πειραιώς: Το εύρος των επενδυτών στο placement καθιστά το ΧΑ μέλος των παγκόσμιων αγορών

  Χρήστος Μεγάλου: Ο CEO που μεγάλωσε τη χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς κατά 56,5 φορές  ΣΧΟΛΙΑ