• ΑΓΟΡΕΣ

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Ο S&P κινδυνεύει να πέσει στις 3.000 μονάδες

    • Bloomberg
    Μάικ Γουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley

    Μάικ Γουίλσον, αναλυτής της Morgan Stanley


    Το απότομο ράλι των μετοχών προμηνύει και απότομη βουτιά προειδοποιεί τους επενδυτές ο αναλυτής της Morgan Stanley, Μάικ Ουίλσον.

    Οι αμερικάνικες μετοχές έχουν γίνει πλέον πολύ ακριβές και υπάρχει κίνδυνος ο S&P 500 να καταγράψει βουτιά έως και 26% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

    Ο κίνδυνος των επιτοκίων

    Σύμφωνα με το σημείωμα της Morgan Stanley, οι πιθανότητα η  οικονομία των ΗΠΑ να αποφύγει την κρίση αυξάνονται, με αποτέλεσμα το σενάριο μεταστροφής της Fed από την επιθετική ρητορική και πολιτική της στα επιτόκια να χάνει έδαφος.

    «Αυτό είναι πολύ κακό για τις αμερικάνικες μετοχές, καθώς το απότομο ράλι άφησε τις μετοχές πιο ακριβές από το 2007, με τον δείκτη του ασφαλίστρου κινδύνου να έχει μπει στη ζώνη θανάτου», ανέφερε ο Ουίλσον.

    «Η ανταμοιβή πλέον είναι πολύ φτωχή για τους επενδυτές και οι προσδοκίες για τα κέρδη των εταιρειών είναι υψηλότερα κατά 10%-20% από την πραγματικότητα», συνέχισε.

    «Ήρθε η ώρα να επιστρέψετε πίσω στη βάση σας, πριν τα επόμενα απογοητευτικά αποτελέσματα», προειδοποίησε.

    Προειδοποιούν οι αναλυτές

    Αφού πρώτα βυθίστηκαν σε μια bear market πέρυσι, οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν εντυπωσιακό ράλι το 2023,  καθώς τα σημάδια επιβράδυνσης του πληθωρισμού τροφοδότησαν τα στοιχήματα ότι η Fed θα μπορούσε να βάλει φρένο στον υψηλό ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων.

    Ωστόσο, οι Αμερικανοί τραπεζίτες είχαν προειδοποιήσει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω καθώς οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, ενώ παράλληλα, τα αποτελέσματα των εταιρειών καταγράφουν μειωμένη ανθεκτικότητα των καταναλωτών.

    Ο Ουίλσον δεν είναι ο μόνος που προειδοποιεί για απότομη προσγείωση των επενδυτών.

    Άλλοι στη Wall Street έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η ανάκαμψη στις χρηματιστηριακές αγορές ίσως έχει παρατραβήξει. Ο Mislav Matejka της JPMorgan Chase & Co. δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα στοιχήματα για ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη και για μία μεταστροφή της Fed είναι δεν στηρίζονται σε καλές βάσεις, ενώ ο στρατηγικός αναλυτής της Bank of America Corp. Μάικλ Χάρτνετ βλέπει τον S&P 500 να πέφτει στις 3.800 μονάδες έως τις 8 Μαρτίου, δηλαδή 7% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Ο Ουίλσον της Morgan Stanley είναι πολύ πιο απαισιόδοξος και έχει την άποψη ότι ο δείκτης μπορεί να πέσει έως και τις 3.000 μονάδες, μία πτώση δηλαδή της τάξης του 26% από το τελευταίο κλείσιμό του.

    Διαβάστε επίσης:

    Citi: Μην κυνηγάτε τις τιμές στις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα



    ΣΧΟΛΙΑ