• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi: Μην κυνηγάτε υψηλότερες τιμές στις μετοχές. Σύσταση Buy στην Alpha Bank

    Citi

    Citi


    Στο τέλος κάθε έτους, η Citi συντάσσει μια έκθεση με μετοχές την οποία ονομάζει “χριστουγεννιάτικο γεύμα” (Global Equity Strategy – Christmas Lunchers*) και η οποία ρίχνει μια ματιά στις στρατηγικές επιλογής μετοχών, επιλογής χωρών, επιλογής τομέων και κατανομής περιουσιακών στοιχείων για τη νέα χρονιά.

    Η τακτική αυτή, στην αρχή κάθε έτους, προχωράει σε αγορές των επενδύσεων με τις χειρότερες επιδόσεις του προηγούμενου έτους και αντίθετα λαμβάνει short θέσεις στις καλύτερες, εξηγεί ο Robert Buckland της Citi.

     

    Citi research: Σύσταση Buy στην Alpha Bank με τιμή στόχο  Ευρώ 1,60

    Στο μεταξύ η Citi Research αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη της Alpha Bank θέτοντας ως τιμή στόχο τα 1,60 ευρώ  απο 1,09  ευρώ προβλέποντας συνέχεια στο ράλι ανόδου.

    Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Citi, οι βελτιωμένες εκτιμήσεις για την Alpha Bank είναι αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας των εσόδων της, ενώ αναγνωρίζουν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Τράπεζα στη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

    Παράλληλα, η Citi κάνει ειδική αναφορά στο βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον και στον ενισχυμένο ισολογισμό της Τράπεζας, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη, καθώς βλέπει τα Καθαρά Έσοδα από Τόκους (ΝΙΙ) να αυξάνονται κατά 5%-7% ετησίως μέχρι το 2025.

     

    Φέτος, οι περσινοί χαμένοι ξεκίνησαν πολύ δυνατά τη χρονιά. Στις παγκόσμιες μετοχές, ιδίως οι μετοχές τεχνολογίας είναι ανοδικές, το πετρέλαιο και οι αμυντικές μετοχές έχουν μείνει πίσω, ωστόσο, οι αγορές συχνά αλλάζουν ‘ηγεσία’ στο νέο έτος, μόνο και μόνο για να επανέλθουν στα προηγούμενα θέματα αργότερα. Το ράλι της αγοράς, η αποκόμιση κερδών στον τομέα του πετρελαίου και η άνοδος των μετοχών τεχνολογίας σημαίνουν ότι τα trades του «χριστουγεννιάτικου γεύματος» έχουν κάνει μια θεαματική αρχή για το 2023. Η Citi εξηγεί ότι αυτό εν μέρει αντανακλά την πτώση των τιμών της ενέργειας και τις ελπίδες των επενδυτών ότι η κορύφωση των παγκόσμιων επιτοκίων είναι επικείμενη.

    Από την άλλη, οι στρατηγικές αυτές συχνά αποδίδουν καλύτερα στις αρχές ενός έτους, καθώς οι επενδυτές τιμολογούν την αντιστροφή των θεμάτων του προηγούμενου έτους. Στη συνέχεια όμως εξασθενούν καθώς καθίσταται σαφές ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά. Η Citi υποψιάζεται ότι το 2023 θα ακολουθήσει αυτό το μοτίβο.

    Η Citi προτρέπει τους επενδυτές να μην «κυνηγήσουν» αυτές τις μετοχές και τις επιλογές γιατί πιστεύει ότι οι περισσότερες από τις φετινές contrarian συναλλαγές θα εκπνεύσουν, όπως συμβαίνει συνήθως. Ως εκ τούτου, δεν θα κυνηγούσε τους κύριους δείκτες μετοχών υψηλότερα και θα προτιμούσε τις μετοχές πετρελαίου από τις τεχνολογικές. Ωστόσο, το άνοιγμα της Κίνας είναι μια συναλλαγή που θα κυνηγούσε, επισημαίνει η Citi.

    Το βασικό στοιχείο είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα και η Citi φαίνεται να είναι απαισιόδοξη. «Το ομόλογο έχει ήδη αντιστραφεί λόγω της “γερακίσιας” (hawkish) ομιλίας από τις κεντρικές τράπεζες. Είμαστε επιφυλακτικοί με την ιστορία της ήπιας προσγείωσης και πιστεύουμε ότι οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών (EPS) εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές, ειδικά εάν η οικονομία των ΗΠΑ πέσει σε ύφεση το 2ο εξάμηνο. Το ράλι των μετοχών τεχνολογίας έχει αφήσει τις αποτιμήσεις να φαίνονται τεντωμένες και ο τομέας είναι ευάλωτος σε περαιτέρω απογοητεύσεις των κερδών. Ο δείκτης MSCI AC World (επί του παρόντος στις 779 μονάδες) διαπραγματεύεται στην κορυφή του αναμενόμενου εύρους των 680-780 μονάδων. Συνολικά, δεν θα κυνηγούσαμε τις τιμές του δείκτη πολύ υψηλότερα», καταλήγει ο Robert Buckland της ομάδας Global Strategy της Citi.

    Πώς επιλέγονται οι μετοχές στο contrarian στοίχημα

    Ο τρόπος με τον οποίο η Citi διαρθρώνει τις επιλογές βάσει του «χριστουγεννιάτικου γεύματος» έχει ως εξής: Για παράδειγμα, επιλέγει τις 20 μετοχές που θα επέλεγε ένας contrarian επενδυτής από τις μεγαλύτερες 250 μετοχές του δείκτη MSCI AC World Index, ο οποίος είναι ένας παγκόσμιος μετοχικός δείκτης, την 1η Ιανουαρίου. Μέχρι σήμερα, 18 από τις μετοχές προέρχονται από τις ΗΠΑ και κατά μέσο όρο, οι δέκα ανοδικές επιλογές σημειώνουν άνοδο 23%, ενώ οι επιλογές για short είναι αμετάβλητες. Φέτος το μεγάλο στοίχημα αυτής της τακτικής είναι να τοποθετηθούν οι επενδυτές σε μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες ήταν αδύναμες το 2022, αλλά έχουν ισχυρές επιδόσεις φέτος. Η τακτική Long-Short κορυφώθηκε στο 33% στις 2 Φεβρουαρίου, το ισχυρότερο ξεκίνημα ενός έτους από το 2011.

    Οι επιδόσεις και σε επίπεδο μετοχικών τομέων είναι επίσης ισχυρές. Η contrarian τακτική έχει ξεκινήσει το 2023 ανοδικά στις παγκόσμιες υπηρεσίες επικοινωνιών, στις καταναλωτικές εταιρείες και την πληροφορική, οι οποίες σημειώνουν άνοδο κατά μέσο όρο 14% σε ετήσια βάση, ενώ οι short επιλογές σε ενέργεια, υγεία και μετοχές κοινής ωφέλειας έχουν πτώση 1%.

    *Το όνομα ‘Christmas Lunchers’ της έκθεσης της Citi αποτίνει ‘φόρο τιμής’ στους ετήσιους διαγωνισμούς επιλογής μετοχών που λάμβαναν χώρα κατά το παρελθόν στα περιβόητα χριστουγεννιάτικα γεύματα των επενδυτικών οίκων ανάμεσα σε επενδυτές, διαχειριστές και αναλυτές, όπου οι συμμετέχοντες φημίζονταν για τις μεγάλες αντιφατικές επιλογές τους στις μετοχές για την επόμενη χρονιά.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ